Cumartesi Anneleri İbrahim ve Edip Çelik için buluştu

Cumartesi Anneleri 746. hafta eylemlerinde 1994 yılında Batman’da Hizbullah çetesi eliyle kaybedilen baba oğul İbrahim ve Edip Çelik için buluştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2019
  • 12:53

Cumartesi Anneleri gözaltında kaybedilenler için 746. eylemini bugün gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 1994 Temmuz’unda kaybedilen İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’in akıbeti soruldu.

Galatasaray Meydanı’ndaki yasak nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eylem yine polis ablukası altında yapıldı. Eylemde, İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklama okundu.

Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerinin, gözaltında kayıpların faillerinin yargılanmadığına ve devletin sorumluluğunu yerine getirmediğine değinilerek başlayan açıklamada “Bize yaşatılan adaletsizlik toplumsal bir sorundur. Böyle bir ülkede hiç kimse güven içinde bir yaşam süremez” denildi. Ülkedeki hukuksuzluğa, devlet şiddetinin sürdüğüne dikkat çekildi ve Batman’da devlet güdümündeki Hizbullah çetesinin kaybettiği İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in hikayesi anlatıldı.

Baba oğuldan bir daha haber alınamadı”

Batman’da Hizbullah çetesinin devlet kurumları tarafından desteklendiği ve kollanarak terör estirdiği belirtilen açıklamada, dönemin Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek’in Hizbullah’ın askerlerden yardım gördüğüne, askeri birliklerde eğitim yapıp lojistik destek aldığına ilişkin ifadeleri hatırlatıldı. Devamında İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in kaçırılışı şöyle aktarıldı:

50 yaşındaki İbrahim Çelik, Batman’ın Soğuksu Mezrası’nda yaşıyor ve tarımla uğraşıyordu. 10 Temmuz 1994 gecesi İbrahim Çelik’in evine maskeli ve silahlı 4 kişi geldi. Yer gösterme bahanesiyle İbrahim Çelik’i yanlarında götürdü. Durumdan şüphelenen 19 yaşındaki Edip Çelik de babasını yalnız bırakmamak için peşlerinden gitti. Baba oğuldan bir daha haber alınamadı.”

Eşi ve oğlundan haber alamayan Merese Çelik’in başvurularının sonuçsuz kaldığı ifade edilen açıklamada, “Çeyrek asırdır hukuk işletilmedi” denildi.

Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz”

Bu yaşananın gözaltında kaybetme olduğuna ve devletin bundaki sorumluluğuna dikkat çekilen açıklama, gözaltında kaybetmenin zaman aşımı kapsamında olmadığı belirtildi. Devamında devlete seslenilerek “İbrahim ve Edip Çelik’in ciddi ölçüde engellenmiş, etkin soruşturmanın yapılmamış olması nedeniyle zaman aşımı hükümlerini uygulamayın ve etkin bir soruşturmanın önünü açın” talebi dile getirildi. İbrahim ve Edip Çelik başta olmak üzere gözaltında kayıplar için adalet aramaktan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçilmeyeceği vurgulanarak açıklama sona erdi.

Gözaltında kayıplardan Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe’nin konuşmasıyla eylem devam etti. Zübeyde Tepe “Biz 25 yıldır, kuşaktan kuşağa kayıplarımızı arıyoruz” diyerek kaybedilen/katledilen çocuklarının mücadelesini sürdürdüklerini vurguladı. “Bize Galatasaray Meydanı’nı neden yasakladılar” diyerek devlet yetkililerine seslenen Tepe, “Çocuklarımızın katillerini aramaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın katillerini bulun ve yargılayın” dedi.

İLİŞKİLİ HABERLER