Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları eylemlerinin 740. haftasında, gözaltında katledilen Kürt iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet istedi.
Polis ablukasındaki İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını kayıp yakınlarından Besna Tosun okudu.
“Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım için adalet istiyoruz!” denilen açıklamada ilk olarak Edoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu teşhir edildi. “Biz Cumhurbaşkanı'nın çizdiği ‘Pembe Türkiye Tablosu’nda yaşamıyoruz. Kaybedilen sevdiklerimizin akıbetini öğrenemediğimiz bir belirsizliğin içinde yaşıyoruz. Hakikate ve adalete erişemediğimiz, taleplerimizi kamuoyuna aktaramadığımız bir hukuksuzluğun içinde yaşatılıyoruz” denildi. Kendilerine yönelik yasak kararının ve polis ablukasının kaldırılması istendi.
Ardından ise isimleri mahkeme tutanaklarında “Öldürülecek Kürt İşadamları Listesi”nde yazılı olan Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın gözaltına alınarak katledilişleri anlatıldı. 25 yıl önce yaşanan olay şu şekilde anlatıldı:
“3 Haziran 1994 günü sabah 4.30’da, Kürt iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay İstanbul Yeşilköy’de bulunan Çınar Oteli’nden çıktılar.
Dışarıda bekleyen 3 otomobilden çıkan telsizli, çelik yelekli ve silahlı 7-8 kişi onları durdurdu ve otelin duvarına yaslayarak aradı. Kendilerini polis olarak tanıtan bu kişiler ‘İfadelerinizi alıp bırakacağız’ diyerek onları zorla otomobillere bindirdiler.
Olaydan yarım saat sonra haberi alan aileler, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı ve Yeşilköy Polis Karakolu ile irtibata geçerek yakınlarının kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırıldıkları hususunda şikâyette bulundular. İstanbul Valisi ve Başbakanlıkla görüştüler. Ancak Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın gözaltına alındıkları reddedildi.
4 Haziran 1994 tarihinde akşam 20.15 civarında kaçırıldıkları yerden 270 km uzakta Bolu/ Yığlıca Karakaş yol güzergâhı, Taşlı Melen Mevkiinde işkence ile sorgulandıktan sonra ateşli silahla infaz edilmiş bedenleri, köylüler tarafından bulundu.”
Ailelerin tüm çabalarına Hanefi Avcı ve Mehmet Eymür’ün itiraflarına rağmen resmi kayıtlarda yer alan Mehmet Ağar yönetimindeki faillerin, talimat verenlerin, organize edenlerin cezasızlıkla korunması teşhir edildi.
“Kayıplarımızdan ve 41 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” sözleriyle açıklama sonlandırıldı.
Açıklamanın ardından sırasıyla Savaş Buldan’ın eşi Pervin Buldan, babası katledildiğinde 1 yaşında olan Enes Karay ve katliam yaşandığında 14 yaşında olan Leyla Yıldırım söz alarak belli olan faillerin korunmasına ve cezasızlık politikasına tepki gösterdi. Mücadelelerinin devam edeceğini vurguladılar. Son olarak 3 Haziran’da Avcılar’da mezar başında yapacakları anmaya çağrı yaptılar.
Kızıl Bayrak / İstanbul