Cumartesi Anneleri 2019 yılı taleplerini haykırdı

Cumartesi Anneleri 718. haftasındaki eylemlerinde, yeni yılda keyfi baskıların son bulmasını, kayıpların akıbetini ortaya çıkaran ve faillerin cezalandırıldığı bir sürecin başlamasını diledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Aralık 2018
  • 12:09

Cumartesi Anneleri 718. haftasındaki eylemlerinde 2019 yılı için demokrasi, özgürlük ve adalet istedi.

Eylem saat 12.00'de polis ablukası altında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde başladı.

Sebla Arcan tarafından okunan basın açıklamasında “718. haftamızda, biz de gözaltında kaybedilen sevdiklerimize ulaşmamızı ve kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sormamızı mümkün kılacak yeni bir yıl dileği ile buluştuk. 2019’a bize 23 yıl ev sahipliği yapan Galatasaray’da olamamanın hüznüyle giriyoruz” denildi.

Galatasaray Meydanı'nın, 25 Ağustos'tan bu yana polislerce adeta gözaltına alındığına dikkat çekilen açıklamada "Meşru taleplerimizin muhatabı olan devlet; TOMA'sıyla, kalkanıyla, gözaltı araçlarıyla, silahları ve gaz bombaları ile bize karşı barikat kurmuş. Bütün bunlar anayasanın ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin güvencesinde olan, düşüncelerimizi açıklama ve barışçıl toplanma hakkımızı kullanmak istediğimiz için yapılıyor" ifadeleri yer aldı.

Keyfi uygulamalar son bulsun, katiller cezalandırılsın”

Devamında şu talepler sıralandı: "Bize yönelik denetimden uzak, keyfi bir şekilde uygulanan ve ciddi hak ihlallerine yol açan uygulamalara son verilsin. Galatasaray’daki polis ablukası kaldırılsın. 27 Mayıs 1995’ten beri buluşma mekanımız olan Galatasaray’da barışçıl açıklama yapma hakkımızın engellenmesine son verilsin. Kayıplarımızın akıbetini açığa çıkartacak, failleri adil bir yargılama sonucunda cezalandıracak siyasi ve adli irade gösterilsin."

"Kayıplarımızdan ve onlarla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz" ifadeleriyle son bulan açıklamanın ardından kayıp yakınları konuştu. 1993 yılında katledilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe'nin kardeşi Ayşe Tepe ve 1995 yılında katledilen Hasan Ocak'ın abisi Ali Ocak konuşmalarında polis ablukasına tepki gösterdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul