Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için Cumartesi eylemleri

Diyarbakır ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için, Ankara’da hasta tutsaklar için her hafta yapılan Cumartesi eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2019
  • 16:48

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve İzmir’de gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini sordu. Ankara’da ise İHD’nin bileşeni olduğu Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi hasta tutsak Cemil İvrendi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır

İHD Diyarbakır şubesi 538. hafta eylemini dernek binasında yaptı. Eylemde sözalan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, Cumartesi Anneleri’nin eylemine değinerek kayıplar bulunana dek mücadelenin süreceğini vurguladı.

Acer’in ardından söz alan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 27 Kasım 1995’de Şırnak Silopi'de adliye binasından çıkarak evine giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan Kamil Bilgeç’in durumunu şu ifadelerle paylaştı:

Kamil Bilgeç kaybedilmeden önce telefonla tehdit edilmeye başlanır. İlçe içinde yolda yürüdüğü bir sırada, beyaz renkli Reno marka bir araç tarafından takip edilir. Kendisine yaklaşan araçtan 'Senin de gününe az kaldı' diye seslenilerek tehdit edilir.” Kamil Bigeç'in kaybedilmesineden kısa bir süre sonra amcaoğlu Mehmet Bilgeç ve iş arkadaşı Halil Birlik kaybedilir. “Kamil Bilgeç’in ailesi 2009 yılında Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurur. Kamil Bilgeç, Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik’in akıbetleri hala belirsiz.”

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi’nin eski Sümerbank önünde bugün yapılan eyleminde basın metnini İHD Şube Yöneticisi Cemile Karakaya okudu.

1994 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yalımlı Köyü’nde bahçe bakımını yapmak için evden çıkan ve sonrasında cansız bedenleri bulunan 61 yaşındaki Bahri Budak ve 14 yaşındaki torunu Metin Budak’ın katilleri soruldu.

Dede ve torunun MKE yapımı mermilerle katledildiğini belirten Karakaya “Kadri Budak, babasının ve oğlunun kaybedilmesinden sorumlu tuttuğu Bolu Komando Tugayı hakkında Lice Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İç hukuktan umudunu kesen Budak ailesi, davalarının AİHM’ de sonuçlanmasını bekliyor İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak kaç yıl geçerse geçsin bütün kayıpların takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 248. hafta eyleminde Cemil İvrendi’nin durumunu paylaşarak serbest bırakılmasını istedi.

İHD Şube binası önünde yapılan eylemde basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen okudu.

1994’den bu yana hapiste olan ve müebbet cezası almış Cemil İvrendi’nin 2002’de Aort kalp kapakçığı çürümüş denilerek acil olarak açık kalp ameliyatı geçirdiğini belirten Çevirmen “Yapay olan kalp kapakçığından kanın rahat geçebilmesi için sürekli olarak Coumadin adlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadır. Bu hastalığı nedeniyle ayda bir kez doktora gitmesi, tetkiklerinin yapılarak ilacın dozajının belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca kendisine 2006 yılında yüksek tansiyon ve yüksek astım hastalıkları tanısı konulmuş ve bu hastalıkları içinde sürekli ilaç kullanmak zorundadır” dedi. Tarsus Hapishanesi’nde bulunan İvrendi’nin tedavisi bir yana testlerinin dahi yapılmadığı belirtildi.

İvrendi ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.