Diyarbakır, Batman ve Ankara’da Cumartesi eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da Vedat Aydın’ın katillerinin yargılanması, Ankara’da hasta tutsakların serbest bırakılması için eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2019
  • 18:22

İnsan hakları savunucularının Cumartesi eylemleri kapsamında bugün Diyarbakır, Batman ve Ankara’da eylemler devam etti. Gözaltında kayıplar için Diyarbakır ve Batman’da HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın katillerinin yargılanması istendi. Ankara’da hasta tutuklu Soydan Akay’ın tedavisi için uygun koşulların sağlanması istendi.

Vedat Aydın cinayeti halen aydınlatılmadı”

Diyarbakır’da hak savunucuları ve kayıp yakınları 543. hafta eylemlerini İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirdiler.

Eylemde ilk sözü alan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mehmet Raci Bilici 543 haftadır kayıpların akıbetini ve faillerini sorduklarını belirterek bugün de 5 Temmuz 1991’de geceyarısı evinde kaçırılarak katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın katillerinin bulunup yargılanmasını istediklerini ifade etti.

Bilici’nin ardından söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Gurbet Yavuz, Vedat Aydın hakkında bilgileri paylaştı. Vedat Aydın'ın İnsan Hakları Derneği (İHD) 3. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle tutuklandığını belirten Yavuz, 5 Temmuz 1991 tarihinde, evine gelen silahlı, elinde telsiz bulunan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce “ifaden alınacak” denilerek götürüldüğünü hatırlattı. “Ailesi ve avukatlarının girişimlerine karşılık, gözaltına alındığı kabul edilmedi” diye süren açıklamada, Aydın’ın cenazesinin 7 Temmuz’da Elazığ Maden ilçesi yakınlarında işkence edilmiş şekilde bulunduğu belirtildi.

20 yıl sonra “Eve gelenler bunlar mıydı” diye sordular

Sonrasında 10 Temmuz’da Aydın’ın cenaze törenine yönelik devletin saldırısında 8 kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce kişinin yaralandığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında, Aydın’ın katledilişiyle ilgili soruşturmaya dair şunlar aktarıldı:

Cinayet soruşturmasında faillerin kimliği tespit edilmeyip, arpa boyu kadar yol alınmadı. Cinayet işlendikten tam 20 yıl sonra, Vedat Aydın’ın Eşi Şükran Aydın emniyete çağrıldı. Kendisine ‘Gece eve gelenler bunlar mıydı?’ diye sorulduğunda Şükran Aydın ‘20 yıl oldu, nasıl tanıyayım’ şeklinde cevap verir. Cinayet, halen aydınlatılmış değil. İşkenceci failler yargı karşısına çıkarılmamış ve halen cezalandırılmamışlardır.”

Konuşmaların ardından tüm kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi.

Batman’da 449. hafta gözaltında kaybedilenler için eylem İHD Batman Şube binasında yapıldı. İHD Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Rümeysa Kaya tarafından yapılan açıklamada Vedat Aydın'ın katillerinin bulunup yargılanması istendi. Konuşmanın ardından 5 dakika oturma eylemi gerçekleştirildi.

İlk 6 ayda hapishanelerde 21 kişi hayatını kaybetti

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi hasta tutsaklar için yaptıkları eylemlerin 253. haftasında Soydan Akay’ın durumuna dikkat çekti.

Eylemde basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu. 2019 yılında Temmuz ayına kadar hapishanelerde 21 kişinin yaşamını yitirdiği, bunlardan 8’inin hasta tutsak olduğu ve 5’inin de kalp krizinde hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamanın devamında, Silivri 9 Nolu Hapishanesi’nde tutuklu Soydan Akay’ın sağlık durumununa dikkat çekildi. Akay’ın 1993’te gözaltına alınıp işkence gördüğü ve İzmir DGM’de müebbet hapse mahkum edildiği belirtilerek fiilen 30 yıl hapis yatması için müddetname düzenlendiği ifade edildi. Ardından, Akay’ın sağlık durumuyla ilgili şunlar aktarıldı:

Soydan Akay’a 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konulmuş ve yaklaşık 1 yıldır da kendisi ve ailesi bu hastalığının tedavisi için uğraşıyorlar. Doktorlar iki çözüm önerisi sunmuşlardır; ya kapalı ameliyat ya da ışın tedavisi. Bu kararların verilebilmesi yaklaşık 1 yılı bulmuştur. Mayıs 2019’da ışın tedavisi yapılması kararı verilmiştir. Işın tedavisine hazırlık için iki ilaç kullanarak hormon tedavisine başladı ve tahminen Eylül ayında hastaneye yatırılması gerekmektedir.”

Öncelikli olarak Akay’ın tek kişilik hücreden çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çevirmen, tedavisi için gereken koşulların sağlanmasını istedi.