Güney Afrika’da çelik işçileri grevde
Afrika'nın en büyük çelik fabrikasında çalışan işçiler 14 Kasım'dan bu yana grevde. 107 geçici işçi 6 ve 7 numaralı kok fırınlarının kapatılmasının ardından işten çıkarılmıştı. Bunun ardından Numsa sendikası işten çıkarılan işçilerin kalıcı olarak istihdam edilmesi için grev çağrısında bulundu. Kapitalistler bunun yasak bir grev olduğunu iddia etti. Bu nedenle işçilerin tümü henüz greve katılmış değiller.
Arcelor Mittal-Afrika şirketinin yeni CEO'su Vusi Sampula'ya karşı, daha önce Lonmin madeninde ve Marikana katliamında öncü bir rol oynaması nedeniyle işçilerin büyük bir tepkisi var.
Kanada’da 55 bin posta işçisi grevde
Kanada Posta İşçileri Sendikası'nda (CUPW) örgütlü 55 bin posta işçisinin örgütlediği grev 15 Kasım'da başladı.
Canada Post patronları ile CUPW arasında daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talepleriyle yapılan görüşmeler bir yıla yıkın süredir devam ediyor. Bir ay önce sendika üyelerinin yüzde 95'i greve gitmek istediğini açıklamıştı. Sendika, bu hafta yapılan görüşmelerde kapitalistin dört yıllık dönem için yüzde 11,7 oranında ücret artışı öngören son teklifini reddetti. Grev sırasında hiçbir mektup veya paket teslim edilmeyecek.
Hırvatistan’da sağlık çalışanlarından dört günlük grev
Hırvatistan’da 4 bin sağlık çalışanı pazartesi günü çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle süresiz greve başlamıştı. Sadece acil servis çalışanları görevinin başındaydı. Radyologlar, teknisyenler, laboratuvar personeli ve radyoloji hemşireleri, hükümetin maaş seviyelerini %20 oranında artırmasını ve tehlikeli çalışma koşulları için ikramiyeleri yeniden uygulamaya koymasını talep ediyorlardı. Sendika ayrıca, ağır iş yükünün birçok sağlık çalışanının ülkeyi terk ederek batıya gitmesi nedeniyle hastanelerde personel sıkıntısı yaşanmasından şikayetçi.
Grev, hükümetin sağlık çalışanlarının taleplerini kabul edeceğine dair sözü vermesinden dört gün sonra bitirildi.
Güney Kore’de çiftçilerden eylem
Güney Kore’nin başkenti Seul’de KSAFF sendikasında örgütlü yüzlerce çiftçi salı günü başkent Seul'de militan bir gösteri yaptı.
Tarım reformu talep eden protestocular, Güney Kore'nin azalan kırsal nüfusunun yarattığı zorluklara çözüm bulmak için özellikle genç çiftçilere yönelik destek tedbirleri alınmasını talep ediyor.
Hükümetin, pirinç fiyatlarını istikrara kavuşturmak, kırsal alanları teşvik etmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için acil önlemler alması gerektiğini savunan KSAFF, yanı sıra tarımın ve kır emekçilerinin geleceğini güvence altına almak için tarım reformu yapılmasını talep ediyor.
Kıbrıs`ta çimento fabrikalarında grev
Kıbrıs'ta çimento fabrikalarında çalışan işçiler 7 Kasım'da başlattıkları grevlerini sürdürüyor.
Çimento işçileri sendikası Peo, fazla mesai ücretlerinin ödenmesini ve önceki toplu iş sözleşmesi koşullarına geri dönülmesini talep ediyor. Lokavta başvuran çimento şirketleri, sendikalı olmayan işçileri grev kırıcısı olarak kullanmak için baskı uyguluyor. Sendika, çimento mikserlerinin fabrikadan çıkarılmasını engellemek için kapıları kapatıyor.
Grevden dolayı inşaat sahalarına çimento taşınamaması, şantiyelerin kısa sürede tamamen durmasına yol açtı.
Madrid’de Batı Sahra için yürüyüş
İspanya'nın başkenti Madrid'de, Batı Sahra'nın kendi kaderini tayin etme hakkını desteklemek için 17 Kasım Pazar günü Atocha tren istasyonundan Puerta del Sol'a kadar yürüyüş yapıldı.
Gösteri, faşist İspanya'nın Afrika'nın Atlantik kıyısındaki kolonisini Fas ve Moritanya'ya devrettiği anlaşmanın 49. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirildi. Sahrawi Frente Polisario, hem halkın bağımsızlık arzusunu hem de BM'nin dekolonizasyona ilişkin kararlarını görmezden geldiği için anlaşmanın geçersiz olduğunu savunuyor.