Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemi yasaklandı

Cumartesi Anneleri’nin bugün Galatasaray Meydanı’nda yapacağı 700. hafta eyleminin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı duyuruldu. Alanda toplanmak isteyenler polis saldırısıyla gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ağustos 2018
  • 08:47

13.40: Kitle eylemi sonlandırdı.

13.15: Kayıp yakınlarından Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin kısa bir açıklama yaptı. Bilgin, gözaltına alınan 50'ye yakın kişinin sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılacağını belirtti. Yasağa tepki göstererek haftaya yine Galatasaray Meydanı'nda olacaklarını vurguladı ve bugünkü eylemi sonlandırma çağrısı yaptı.

13.05: Odakule-Galatasaray Meydanı arası iki yönlü kesildi. Aradaki kısım tamamen boş.

12.50: İstiklal Caddesi üzerinde çevik kuvvet ve TOMA'lar var. Kitle, caddenin farklı noktalarında bekleyişi sürdürüyor.

12.35: İstiklal Caddesi üzerinde oturma eylemi yapılıyor. Gözaltına alınanlar var. Galatasaray Meydanı'ndaki polis barikatı önünde de plastik mermi atıldı kitle tünele doğru sürülüyor.

12.30: Odakule önündeki polis barikatı geri çekildi. Kitle slogan ve alkışlarla meydana doğru yürüyor.

12.10: Pasajdaki bir kadın polisin attığı gaz nedeniyle fenalık geçirdi. Görüntü alan bir foto muhabiri de polis tarafından tartaklanarak uzaklaştırıldı.

Saldırılara rağmen kitle alanın her iki tarafından toplanmaya çalışıyor.

Bir kez daha plastik mermiyle saldıran polis İstiklal Caddesi'ni gaza boğdu.

12.05: Pasaja giren polis, buradaki kitleyi çıkardı. Kitle çıkarken slogan attı.

Galatasaray Meydanı'nda yapılan açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, polis saldırısına tepki gösterdi. "Baskı ve yasağı protesto ediyoruz" diyen Yoleri, mücadelenin devam edeceğini, gelecek hafta da alanda olacaklarını belirtti.

12.00: Polis Hazzopulo Pasajı'ndaki kitlenin İstiklal Caddesi kapısından çıkmasına izin vermiyor. Pasajın içine plastik mermi sıkıyor.

3 kişi daha gözaltına alınırken, polis çevredekileri dağıtmak için sürekli baskı yapıyor.

Aralarında milletvekillerinin de olduğu bir grup ise Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemine başladı.

11.50: Polis bir kez daha plastik mermiyle saldırarak kitleyi Odakule'ye doğru sürdü.

11.45: Polis saldırılarında 4 kişi gözaltına alındı. Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Pervin Buldan, Sezai Temelli ve Ayhan Bilgin polisle görüşmeye gitti.

11.40: Polis plastik mermi ve biber gazıyla kitleye saldırdı. Buna rağmen, İstiklal Caddesi üzerinde, meydanın her iki yanında toplanma sürüyor.

11.30: Gözaltındakilerin tutulduğu araç alandan gönderilirken, alana TOMA yanaştırıldı. Ardından polis meydanın çevresindeki kitleyi sürmeye başladı.

11.15: Polis Galatasaray Meydanı'nı ablukaya aldı ve girişleri kapattı. Gözaltına alınanlar kelepçeli bir şekilde polis arabasında bekletiliyor. Eyleme gelen insanlar çevrede bekleyişi sürdürüyor.

11.05: Polis saldırısında Ali Ocak, Hasan Karakoç, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Leman Yurtsever, Faruk Eren ve Gamze Elvan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

10.55: İçişleri Bakanlığı'nı arayan Sezgin Tanrıkulu, eylemin bizzat Süleyman Soylu'nun emriyle yasaklandığını belirtti.

***

Gözaltında kaybedilen çocukları ve yakınları için 699 hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin bugün yapacağı 700. eylem yasaklandı.

Cumartesi Anneleri yasak kararını Twitter hesabından duyururken, eylemin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı, eylem öncesi alana giden görevlilerin polis tarafından alandan çıkarıldığı öğrenildi.

Polis Galatasaray Meydanı’na yığınak yaparken, komisyon görevlilerinin polisle görüşmeleri sürüyor.

Cumartesi Anneleri, yasak kararını duyurdukları paylaşımlarında şunları söyledi:

“Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız.”

Alanda toplanmak isteyenlere polis saldırdı. Saldırıda, aralarında Maside Ocak ve Besna Tosun'un da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.