Cumartesi Anneleri’nin 701. hafta eylemi: Polis barikatı önünde açıklama

Eylemlerinin 701. haftasında da polis yasağıyla karşılaşan Cumartesi Anneleri, önlerinin kesildiği Büyükparmakkapı Sokak’ta gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla yasak saldırısını kınayarak Mehmet Ertak’ın akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2018
  • 12:37

Eylemlerinin 700. haftasında İçişleri Bakanı ve AKP sözcülerinin hedef göstermesiyle polis saldırısıyla gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, 701. hafta eylemi için İHD İstanbul Şubesi’nde toplandı.

Bakanlığın yasak kararı ile birlikte Taksim’i ablukaya alan polisler Galatasaray Meydanı’nı bariyerlerle tamamen kapatırken İstiklal Caddesi üzerinde de çevik kuvvet ve TOMA’lar konuşlandırdı.

Çok sayıda kişi İHD önünde toplanırken saat 11.30’da en önde kayıp yakınları olmak üzere Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Ancak Büyükparmakkapı Sokak üzerinde barikat kuran polis eylemin yasak olduğunu söyleyerek saldırı tehditleri savurdu.

Yapılan görüşmelerde yasağın hukuki ve meşru olmadığı belirtilirken barikat önünde oturma eylemine geçildi.

“701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz...”

Ardından ise bu haftanın basın metnini gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. Açıklama şu ifadelerle başladı:

“701.haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz.

701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray’dayız.

701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti  bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi  yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaray’dayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudumuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız.”

“Mehmet Ertak'ı gözaltında kaybedenlerden davacıyız”

“Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklanıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok” ifadeleriyle süren açıklamada 32 yaşındaki 4 çocuk babası Ertak’ın 20 Ağustos 1992 tarihinde, aynı iş yerinde çalıştıkları 3 akrabası ile birlikte işten eve dönerken gözaltına alındığı belirtildi.

Resmi polisler tarafından gözaltına alınan Ertak’ın tanıklara rağmen gözaltına alındığının inkar edildiği ve kendisinden bir daha haber alınamadığı aktarıldı.

Açıklama “Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklanıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun olarak yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak” ifadeleriyle sona erdi.

Açıklama sırasında polisin saldırı tehditlerini alkışlarla protesto eden kitle eylemi sonlandırarak İHD önüne döndü.

336. F Oturması için açıklama

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu da İHD önünde yaptığı kısa açıklamayla mevcut koşullar nedeniyle 336. F Oturması’nı gerçekleştirmeyeceklerini belirtti. Geçtiğimiz hafta polis saldırısı nedeniyle gerçekleştiremedikleri eylemde yaşamını yitiren hasta tutsak Koçer Özdal için buluşacakları hatırlatıldı. Ancak Özdal’ın elleri kelepçeli bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekilerek hasta tutsaklarla dayanışmanın önemine işaret edildi.

İHD olarak yapacakları değerlendirmeye göre eylemlerinin önümüzdeki seyrinin kararlaştırılacağı belirtilerek yasak saldırısı teşhir edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul