Cumartesi Anneleri Abdurrahim Demir’in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemlerinde, 24 yıl önce kaybedilen Abdurrahim Demir’in akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2019
  • 13:38

Cumartesi Anneleri, 749.’sunu gerçekleştirdikleri eylemlerinde, 24 yıl önce kaybedilen Abdurrahim Demir’in akıbetini sordu.

Eylemlerini, yıllardır oturdukları Galatasaray Meydanı’nda yapmaları polis tarafından engellenen Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemi de İHD İstanbul Şubesi önünde yaptı.

Bu haftaki eylemde basın açıklamasını kayıp yakını Maside Ocak yaptı. Açıklamaya, son dönemde yaşanan gözaltında kayıplarla değinerek başlayan Ocak, Abdurrahim Demir’in kaybedilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Askerliğini bitirip köyüne dönen Abdurrahim Demir, 17 Ağustos 1995 tarihinde Mardin Ömerli’deki evinden, Adana’daki akrabalarının yanına gitmek için yola çıktı. Mardin Kızıltepe Şavalet noktasında kimlik kontrolü için durdurulan otobüsten indirilen Abdurrahim, askerlerce gözaltına alındı. Gözaltına alındığına tanıklık edenler Demir Ailesine Abdurrahim’in, Şavalet Jandarma Karakolu’na götürüldüğünü söyledi. Şavalet Karakoluna giden Demir Ailesine ‘Biz böyle birini almadık’ cevabı verildi. Mardin Emniyeti ise ‘Abdurrahim pasaport çıkartıp, Fransa’ya garson olarak gitti’ açıklamasıyla gerçeğin üstünü kapatmaya çalıştı. Demir Ailesi ‘bu işin peşini bırakın’ diye tehdit edildi.”

Ailesinin tüm girişimlerine karşın Demir’den bir daha haber alınamadığını belirten Ocak, anne Kesriye Demir’in oğlunu 20 yıl boyunca aradığını söyledi. Ocak açıklamaya şöyle devam etti:

“Oğlunu bulamadan, akıbetini öğrenemeden aramızdan ayrıldı. ‘Kardeşimi bulamadım, annemin yüzüne bakamıyorum’ diyen ve 27 Ocak 20181de Galatasaray Meydanı’ndan uğurladığımız Mehmet Demir yerine bugün soruyoruz ‘Abdurrahim’e ne oldu?’ Abdurrahim Demir’in kaybedilmesinden sorumlu olanların yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istiyoruz.”

Ocak kayıpları aramayı sürdüreceklerini ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyecekleri belirterek açıklamayı sonlandırdı.

Eylemde, kayıp Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuşma yaptı.