İstanbul’da eylem ve etkinlik
İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) bugün Avcılar’da “Baskıya, şiddete, sömürüye son! Yaşamak için sosyalizm!” şiarıyla etkinlik ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Etkinlik Mirabel Kardeşler, Hatice Yürekli ve tüm devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun hazırladığı, 25 Kasım’ın tarihçesinin ve kadına yönelik şiddetle ilgili güncel gelişmelerin anlatıldığı sinevizyon izlendi.
Etkinlik şiir dinletisinin ardından forum bölümüyle devam etti. Forumda yapılan konuşmalarda 25 Kasım’da gerçekleşecek kadın eylemleri ve sınıf devrimcilerinin bu eylemlere katılımı üzerine yapılan tartışmalar ön plana çıktı. Forumun diğer temel gündemi ise Sinbo Direnişi ve Sinbo işçilerinin 25 Kasım’da fabrika önünde gerçekleştireceği eylem oldu. İEKK olarak direniş çadırında gerçekleşecek eyleme en güçlü şekilde katılımın önemi üzerinde duruldu.
Deprem Anıtı önünde basın açıklaması
Marmara Caddesi Deprem Anıtı önünde gerçekleşen basın açıklamasında İEKK imzalı “Baskıya, sömürüye, şiddete son! Yaşamak için sosyalizm!” ozaliti açıldı. Yapılan ajitasyon konuşmasında Mirabel kardeşlerin diktatörlüğe karşı verdiği mücadele anlatıldı, Mirabel Kardeşlerin yolunda mücadele çağrısı yapıldı. Ajitasyon konuşmasının ardından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
Kadına yönelik her türlü şiddet biçiminin kaynağında duran kapitalist sömürü düzeninin teşhir edildiği eylemde sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.
İEKK adına okunan basın metninde ise salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin ve sömürünün arttığı vurgulandı. Basın metninde son olarak şunlar ifade edildi:
“Tüm dünyada kadına yönelik şiddetin katlanarak arttığı bu günlerde kadınlar sokaklarda olmaktan da geri durmadı. Türkiye’de İstanbul Sözleşmesine yönelik saldırılara karşı kadınlar sokaktalardı. Bangladeş’te kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırılar üzerine kitlesel protestolar düzenlendi. Kürtaj yasasına karşı Polonya’da kadınlar meydanları doldurdu, günlerce sürecek eylemler düzenledi yasa geri çekilmek zorunda kaldı. Brezilya’da yüz binlerce kadın faşist Bolsonaro hükümetine karşı sokaklara çıktı.
Kadına yönelik şiddet katlanarak artarken bizler de sessiz kalmadık, sokakları terk etmedik. Baskıcı-gerici politikalara, kadın cinayetlerine karşı sokaklarda olduk. Bu 25 Kasım’da da sokaklarda olmaya devam edeceğiz.
İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları olarak başta emekçi kadınlar olmak üzere tüm işçi-emekçileri kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı örgütlenmeye çağırıyoruz. Kadın-erkek el ele, hep birlikte şiddetin ve sömürünün kaynağında duran kapitalist düzene karşı insanca yaşamak için sosyalizm mücadelesini büyütelim!”
Direniş alanında 25 Kasım’a çağrı
Basın açıklamasının ardından Sinbo’da sendikalaştıkları için ücretsiz izne çıkartılan ve direnişe başlayan Sinbo direnişçisine söz verildi. Sinbo direnişçisi 25 Kasım günü fabrika önünde gerçekleştirecekleri basın açıklamasına çağrı yaptı.
Konuşmanın ardından Sinbo direnişine destek verme, ücretsiz izin saldırısına karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Basın açıklaması kadına yönelik her türlü şiddete karşı “Yaşamak için sosyalizm!” çağrısı yinelenerek sonlandırıldı.
Basın açıklamasında “Yaşamak için sosyalizm!”, “Kadın-erkek el ele örgütlü mücadeleye!”, “Kadına yönelik şiddete son!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” sloganları atıldı. Ayrıca İEKK imzalı “Kapitalizm şiddet üretir! Yaşamak için sosyalizm!”, “Çocuk istismarına son!”, “Baskı ve gericiliğe son!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” dövizleri açıldı.
Ankara’da etkinlik: “Sosyalizm yaşatır”
İşçi Emekçi Kadın Komisyonları tarafından Ankara’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için bir etkinlik gerçekleştirildi. Açılış konuşmasının ardından 25 Kasım’ın tarihçesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Ardından İstanbul Sözleşmesi ve sözleşmenin iptaline yönelik politikalar neticesinde tüm dünyaya yayılan kadın eylemleri ile ilgili bir sunum yapıldı. İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksal boyutuna değinilen sunumda, kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına yönelik eylemlerinin desteklenmesi ve beslenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bununla birlikte “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” şiarının, Kapitalist sistemin yarattığı kadın sorununa bir çözüm üretmediği gibi, verilmesi gereken sosyalizm mücadelesinin de üzerini örtmeye hizmet ettiğine vurgu yapıldı. Kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze, çocuk istismarına, şiddete ve sömürüye karşı sosyalizm mücadelesinin büyütülmesi çağrısı yapıldı.
İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik yapılan sunumun ardından “Sosyalizmde Kadın” başlığıyla diğer sunuma geçildi. Yapılan bu sunumda da kapitalist sistemde ve Çarlık Rusya’sında kadınların yaşadığı sorunlara değinilirken Ekim Devrimi ile beraber kadınların toplumsal yaşama katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik uygulanan politikalardan bahsedildi. Devrimle beraber kadınların çalışma ve yaşam koşullarındaki yeniliklere ve kazanımlarına vurgu yapıldı.
Kadın-erkek işçi ve emekçiler olarak sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı ve 25 Kasım’da saat 18.00’de Çankaya Belediyesi önünde yapılacak eyleme çağrı yapıldı. Yapılan şiir dinletisinin ardından etkinlik sonlandırıldı.
Gebze’de 25 Kasım etkinliği
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile Gebze İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları bir etkinlik gerçekleştirdi.
Öğlen saatlerindeki etkinlikte salona “Kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı örgütlenmeye, mücadeleye!” ve “Kadın cinayetlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı yaşamak için sosyalizm” yazılı ozalitler asıldı. Etkinliğe ilk önce Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için hazırlamış olduğu sinevizyonun izlenmesi ile başladı.
Sinevizyon gösteriminin ardından İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları’nın yaptığı sunum ile etkinliğe devam edildi. İEKK adına yapılan sunumda, dünyanın her bir köşesinde kadın ve çocuklara yönelik işlenen suçların insanı dehşete düşüren boyutlara vardığına değinildi. Bu durumun, toplumdaki kadın sorununun varlığına ve yakıcılığına işaret ettiği, bu sorunu enine boyuna kavramak ve kalıcı bir çözüme kavuşturabilmek için de sorunun kaynağına yönelmek gerektiği vurgulandı. Devamında kadın sorunun tarihsel kökenlerine dair bir anlatım gerçekleştirildi.
Kadın sorunun ortaya çıkışının üretici güçlerin gelişmesi ve özel mülkiyetin oluşum süreci ile olan bağına değinilen konuşmada ilkel çağdan kapitalizme kadar, kadın sorununun ayrıntıları dile getirildi. Kapitalizm yola “Eşitlik, özgürlük, kardeşlik” vaat ederek çıksa da bunun böyle olmadığına değinilerek şu vurgu yapıldı:
“O eşitlik, özgürlük ve kardeşlik bayrağının altına ne emekçiler ne de kadınlar kabul edilmedi, edilmiyor. Kendi iktisadi ve siyasal çıkarları için belli evrensel değerler ortaya koyan burjuvazi, iktidar koltuğuna oturur oturmaz bu değerlerden özel mülkiyet hakkı ve sürekli daha fazla kâr isteğinden dolayı yüz geri etti.”
Kadın sorununun esasında emekçi kadın sorunu olduğunun altı çizilen sunum, kadın sorununu yine kendi ihtiyaçları çerçevesinde yeniden üreten günümüz kapitalist dünyasında yaşanan güncel sorunlara dair içerik ile devam etti. Kapitalizmin krizinden ve hakim siyasal gericilikten nasibini en fazla kadınların aldığı belirtilen sunumda; kadının bedenine, kimliğine, haklarına dönük müdahalelerin yoğunlaştığı, kazanılan temel hakların bugün bir bir gasp edilmek istendiği ve İstanbul Sözleşmesi'nden AKP iktidarının imzasını geri çekme çabasından bahsedildi.
Son olarak kadın sorununun kaynağını kurutmak için işçi-emekçi kadınların ve erkeklerin yaşamın her alanında örgütlenmesi ve mücadele etmesi gerektiği vurgulanarak sunum sonlandırıldı.
Sunumun ardından etkinliğe katılan emekçiler söz alarak kendi düşüncelerini dile getirdiler. Söz alan emekçiler çalışma yaşamında, eğitim alanında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Feminist hareket, kadın işçiler ve pandemi sürecine dair gerçekleşen konuşmaların ardından etkinlik sona erdirildi.
Bursa'da 25 Kasım çağrısı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü çağrıları kapsamında Bursa'da İEKK faaliyetlerini sürdürdü.
Emekçi semtlerinde İEKK afişleri yapıldı, "Kadın cinayatlerine, şiddete, çocuk istismarına, sömürüye karşı Örgütlenmeye, mücadeleye" şiarlı bildiriler dağıtıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Gebze-Bursa