İstanbul’da kadınlardan 25 Kasım eylemi

Kadına yönelik şiddete karşı Kadıköy’de yapılan eylemde kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” diye haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Kasım 2020
  • 17:26

Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Kadıköy Beşiktaş İskelesi'nde buluştu.

Açıklamada sık sık “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır!”, “Yasayı uygula kadını yaşat!”, “Kadın cinayetlerini durduracağız!”, “Kadınlar eşit yaşayacak!” sloganları atıldı.

Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada işçi kadınların mücadele etmesinin önemine değinilerek “İşçi kadınlar mücadelemizi tamamına erdirecek olanlardır. Çok daha güçlü bir mücadele yürütmeliyiz, her alanda kadın meclisleri kurmalıyız” denildi.

Genel Sekreter Fidan Ataselim söz alarak zor bir süreçten geçildiğini vurguladı ve pandemi sürecinin kadınlar için çok daha ağır olduğunu ifade etti. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına değinen Ataselim “Kadın cinayetlerini durdurmadılar, şüpheli kadın ölümleri ortaya çıktı. Biz hepsini açığa çıkartacağız. Meydanları doldurduk, sözleşmeye sahip çıktık. Uygulanması için toplumun her kesiminde meclislerimizi kurup mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

“Adalet arayanlara takılan kelepçeler katillere takılmıyor”

Öldürülen kadınların ailelerinden de katılımın olduğu de eylemde aileler adına, “intihar süsü” verilerek katledilen Aysun Yıldırım'ın annesi söz aldı. “Dosyamız kavuşturmaya yer yok diye kapatıldı” diyen Yıldır sözlerine şöyle devam eti:

“Biz peşine düştük. Dosya incelendi ve yeniden açıldı. Keşif yapıldı, intihar olmadığı ortaya çıktı. Biz hiç inanmadık zaten kızımızın intihar ettiğine. Kanlı gözyaşları dökerek adalet arıyoruz. Katiller cezasız sokakta geziyor. Adalet arayanlara takılan kelepçeler katillere takılmıyor. Biz katiller cezayı alsın diye mücadeleye devam edeceğiz.”

Üniversiteli Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada, iktidarın kurmak istediği kadın üniversitelerine değinilerek “Çağ dışı kalmış bu uygulamayı hayata geçirmenize izin vermeyeceğiz. Kampüslerimizden tüm gerici uygulamaları söküp atacağız” denildi.

“Kıdem hakkımıza göz dikmekten vazgeçin”

İşçi Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada ise İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan patronlara değinildi. Kapitalistlerin ikiyüzlülüğüne işaret edilerek “Çok samimi iseniz, kıdem hakkımızda da göz dikmekten vazgeçersiniz. İki yüzlülüklerinize kanmıyoruz. Emeklilik hakkımıza da kıdem hakkımıza da İstanbul Sözleşmesi'ne de sahip çıkacağız” denildi. Son olarak bu sömürü düzenini işçi kadınların durdurabileceğine vurgu yapıldı.

Sloganların ardından açıklama sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul