“Kapitalizm şiddet üretir, yaşamak için sosyalizm!” etkinliği gerçekleşti

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, Avcılar’da 25 Kasım etkinliği ve basın açıklaması gerçekleştirerek “Yaşamak için sosyalizm” çağrısını yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Kasım 2019
  • 19:45

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), bugün (24 Kasım) Avrupa Yakası’ndaki etkinliğini Avcılar’da gerçekleştirdi.

Etkinlik, Mirabel Kardeşler, Özge Can Aslan, Emine Bulut, Helin Palandöken başta olmak üzere katledilen tüm kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Mirabel Kardeşler’in mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Sinevizyon gösteriminin sonrasında İEKK adına konuşma yapıldı. Konuşmada kadına yönelik her türlü şiddetin kaynağında duran kapitalist sistem, tek adam diktatörlüğünün baskı ve yasak politikaları teşhir edildi, ‘Yaşamak için sosyalizm’ çağrısı yapıldı. Mirabel Kardeşler’in diktatörlüğe karşı yürüttükleri mücadele sebebiyle katledildiği vurgulandı. Tıpkı Dominik Cumhuriyeti’nde olduğu gibi Türkiye’de de tek adam diktatörlüğünün kurulmaya çalışıldığı söylendi ve AKP iktidarının baskı, sömürü politikaları teşhir edildi. Bu politikaların en ağır faturasını ise işçi-emekçi kadınların ödediği belirtilen konuşmada, AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinde, kadına yönelik şiddette yaşanan artış vurgulandı. Emine Bulut örneği verildi.

Konuşmada, işçi-emekçi kadınların yaşadığı çifte sömürü ve işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları şiddet biçimleri anlatıldı. Patronu tarafından darp edilen Meya Kara, tarım işçisi Kebire Atamaz, öğrencisi tarafından katledilen Araştırma Görevlisi Ceren Damar örneklerinin hatırlatıldığı konuşma; kadına yönelik her türlü şiddete, baskı ve sömürü politikalarına karşı mücadele etme, bu mücadeleyi kadına yönelik her türlü şiddetin son bulacağı sosyalist düzen kurulana dek büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

İEKK konuşmasının ardından Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun hazırladığı şiir dinletisi sunuldu. Devamında, Üniversitenin Sesi Müzik Atölyesi ve Ses Tiyatrosu sunuldu. Ses tiyatrosundan sonra kısa bir ara verildi.

Aradan sonra bir emekçi müzik dinletisi gerçekleştirdi. Etkinlik, Deprem Anıtı önünde gerçekleşecek basın açıklamasına çağrı ile sonlandırıldı.

Etkinlikte Üniversitenin Sesi, katledilen kadınların anıldığı resim sergisi gerçekleştirdi. Ayrıca Kızıl Bayrak standı açıldı.

Deprem Anıtı önünde basın açıklaması

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) Avcılar Deprem anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında İEKK imzalı “Kadın cinayetleri, şiddet, taciz, tecavüz, baskı, sömürü... Kapitalizm şiddet üretir, yaşamak için sosyalizm!” ozaliti açıldı.

Basın açıklamasında Mirabel Kardeşler’in çağrısına kulak verme, baskıya, sömürüye, kadına yönelik şiddete karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. İEKK adına okunan basın metninde “Emine Bulut’un çığlığı hâlâ kulaklarımızda denildi” ve şunlar ifade edildi:

“Sadece fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmıyoruz. Sözlü, psikolojik, ekonomik şiddet biçimleriyle de boğuşuyoruz. İşçi-emekçi kadınlar olarak evde, sokakta karşı karşıya kaldığımız farklı şiddet biçimlerinin dışında iş yerlerimizde de şiddetin her türlüsünü yaşıyoruz. Hakkını aramak için işyerinin önünde basın açıklaması yaptığı sırada patronun taşlı-sopalı saldırısına uğrayan Meya Kara, çalıştığı üniversitede öğrencisi tarafından katledilen Ceren Damar, Elazığ’da patronu tarafından katledilen tarım işçisi Kebire Atamaz, Beşiktaş’ta patronu geldiğinde ayağa kalkmadığı için dayak yiyen Gaye Akıl bunun örnekleri.

Sermaye düzeninin krizi derinleşirken en ağır fatura bizlerin sırtına yükleniyor. Aynı işi yaptığımız erkeklerden daha düşük ücret alıyoruz. Güvencesiz çalışma koşullarında en çok biz işçi-emekçi kadınlar çalışıyoruz. İşsizlik sopasıyla tehdit edilerek her türlü baskı, mobbing ve kötü çalışma koşuluna boyun eğmemiz isteniyor. Çocuk bakımı, ev işleri üzerimizdeki yükü iyice arttırıyor. Ayrıca istatistiki verilere göre neredeyse her dört kadından birisi işsiz.

Ancak bu karanlık tabloya karşı Türkiye’de ve dünyada sesler yükseliyor. Kadınlar sokaklarda kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, baskıya, sömürüye, gericiliğe karşı mücadele veriyorlar. 25 Kasım, verilen bu mücadeleleri büyütme günüdür.”

25 Kasım’da Taksim Tünel’de gerçekleşecek eyleme çağrı yapılan basın açıklaması, Mirabel Kardeşler’in çağrısına cevap verme ve “Yaşamak için sosyalizm” mücadelesini büyütme vurgusu ile sonlandırıldı.

Basın açıklamasında İEKK imzalı “Kadına yönelik şiddete HAYIR!”, “Baskı ve gericiliğe son!”, “Karanlığı yırtalım, krizin faturasını reddedelim!”, “Eşitlik ve özgürlük için sosyalizm!” dövizleri açıldı. Eylemde kadına yönelik şiddete ve sömürü düzenine karşı coşkulu sloganlar atılırken çevredeki işçi ve emekçiler de eylemi ilgi ile izlediler.

Kızıl Bayrak / İstanbul