İllerde 25 Kasım: Kadınlar dört bir yanda eylemdeydi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2020
  • 19:22
Taksim

Taksim

Ankara

Ankara

İzmir

İzmir

Dersim

Dersim

İstanbul - DİSK

İstanbul - DİSK

Batman

Batman

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktı. Kürt kentlerinde polis ablukasıyla baskı ve yasaklara rağmen kadınlar taleplerini haykırdı. AKP-MHP rejiminin kadın düşmanı politikalarına geçit vermeyeceklerini bir kez daha vurgulayan kadınlar, krizin ve pandeminin faturasını ödememek için mücadele ve örgütlenme çağrısı yaptı.

İstanbul

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu Beşiktaş’ta bulunan genel merkez binaları önünde basın açıklaması yaptı. “Kadına yönelik şiddete cinsel tacize mobbinge sessiz kalma” ve “İstanbul sözleşmesine dokunma, 6284’ü uygula ILO 190’I onayla” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” ve “Kadın, yaşam, özgürlük!” sloganları atıldı. Açıklamayı Arzu Çerkezoğlu okudu.

İstanbul'da akşam saatlerinde yapılan eylemlerden biri de Taksim'de gerçekleşti. 25 Kasım Taksim İnisiyatifi’nin çağrısıyla Tünel Meydanı'nda buluşan kadınlar, polis barikatına rağmen İstiklal Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi. “Öfkemiz sarsın dünyayı” pankartı arkasında toplanan kadınların önü polis barikatıyla kesilirken, sloganlarla engel protesto edildi. Yürüyüş ısrarı gösterilmesiyle birlikte 4 kez barikatın geri çekilmek durumunda kaldığı öğrenildi. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Ne kadar baskı o kadar direniş!”, “İsyan, devrim, özgürlük!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylemde basın açıklaması okundu.

Kadınların dünyada ve Türkiye'de ayakta olduğu vurgulanan açıklamada tüm kadınların mücadelesi selamlandı. Pandemiyle birlikte sömürü düzeninin kadın üzerinde baskıyı, şiddeti ve çifte sömürüyü katmerleştirdiği belirtilen açıklama, direnişlere vurguyla şöyle son buldu:

“Sömürünün her biçimine, şiddetin her türüne karşı direnişini büyütüyoruz ve biliyoruz, bu sömürü düzeninde yalnız değiliz. Direnişimizde yalnız değiliz. Maden işçilerine metal işçilerine bakın. Biz bu sokaklardan öğrendik, ne aldıysak sokaklardan aldık, direnişle özgürleştik. Bugün burada yalnız değiliz, fabrika önünde direnen Sinbo işçisi de yalnız değil, Ermenek’ten Ankara’ya yürüyen maden işçisi de yalnız değil, hakları için yürüyen metal işçisi de yalnız değil. Direnişle özgürleşiyoruz, birbirimizden güç alıyoruz.”

İzmir

DİSK/Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada basın metnini Genel-İş 2 No’lu Şube Yöneticisi Zeynep Zarıçlar okudu. Salgın sürecinde yaşanan ekonomik krizle cinsiyet eşitsizliğinin de arttığını belirten Zarıçlar “Biz kadınların her alanda mücadele ettiğimiz şiddetten, tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunmamız için yapılması gerekenler bellidir. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulansın. Kadını ezen, yok sayan, ötekileştiren, öldüren her türlü ideolojinin karşısında; haklı mücadelemizde ön safta kız kardeşlerimizle sesimizi ve sözümüzü büyütmeye kararlıyız” diye belirtti.

Buca Kadın Platformu da, Çevik Bir Meydanı’nda açıklama yaptı. Eylemde konuşan platform üyesi Hülya Altın, “Bugün hala çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışan kadınların yükü katbekat artırmıştır. Deprem değil bina öldürür gerçeği yetkililerin aymazlığı ile her seferinde ölüm olarak karşımıza çıktığı için buradayız” dedi.

Dikili’de Atatürk Meydanı’nda biraya gelen kadınlar “Işık, Zümrüt, Çilem ve katledilen tüm kadınlar için sokaktayız” diyerek şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Ankara

Ankara Kadın Platformu, “Emeğimizden, kimliğimizden, birbirimizden, mücadelemizden, sokaklardan vazgeçmiyoruz” şiarı ile 25 Kasım kapsamında Ziya Gökalp Caddesi’nde bulunan Çankaya Belediyesi’nden Sakarya Caddesi’ne yürüyüş düzenlemek istedi. Valilik tarafından alınan pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek kadınları engelleyen polisler yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirdi. Yürüyüş yapmak isteyen kadınlar, Ziya Gökalp Caddesi’nde ikiye bölündü. Her iki tarafta da kadınlara yönelik polis saldırısı gerçekleşirken kadınlar tüm saldırıya rağmen eylemlerini gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu basın toplantısı düzenledi. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Nuray Çevirmen ve Nilay Nayman katıldı. Açıklama yapan Nayman, 2020 yılının Ocak-Ekim ayları arasında derneklerine bin 120 hak ihlali başvurusunun yapıldığını, bunlardan 402’sinin kadın başvurusu olduğunu aktardı. Tüketici Hakları Derneği’nin verilerini hatırlatan Nayman, Türkiye’de 24 milyon kadının 4,8 milyonunun açlık, 14,5 milyonunun ise yoksulluk sınırının altında olduğunu söyledi. Nayman, ekonomik ve sosyal olarak mağdur olan kadınların belirli kurumlara başvurarak, çözüm aramak zorunda kaldıklarını belirtti.

Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, oda binasında açıklama yaptı. “Emeğimizden, kimliğimizden, birbirimizden, mücadelemizden, sokaklardan vazgeçmeyeceğiz” yazılı pankartın asıldığı açıklamada, ATO Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Uğurlu, Samsun’da 19 Kasım 2015’te beraber çalıştığı kadın arkadaşına eşi tarafından uygulanmak istenen şiddeti önlemek isterken katledilen Dr. Aynur Dağdemir’i andı.

Diyarbakır

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma Ve Uygulama Merkezi, baronun adli hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Baro yöneticisi Berivan Turan, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürürlükte bulunan yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinde ihlal ve ihmaller zincirinin kollukta başlayıp yargıya kadar uzadığını söyledi. Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadelede toplumun her kesimini dayanışmaya davet eden Turan, “Şiddetin son bulduğu bir dünya ümidiyle eşit bir yaşamı savunuyor ve bu anlamda hukuksal mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Kadın Kolları da il binası önünde basın açıklaması yaptı. CHP’li kadınlar, kadına şiddete son verilmesi için dövizler açtı. Açıklama yapan CHP’li kadınlar, kadına şiddetin politik olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl 25 Kasım pandemi koşullarının gölgesinde karşılıyoruz. Ancak hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihlalleri artarak devam ediyor” dedi.

Van

Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA), Van’da düzenlemek istediği yürüyüşe “eylem ve etkinlik” yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve çevre illerden gelenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünden yürüyüş yapmak istedi. Sabahın erken saatlerinde parti binasını zırhlı araçlarla ablukaya alan çok sayıda polis kadınlara engel oldu. Bunun üzerine HDP’li Günay ve Coşkun ile polisler arasından uzun süre tartışma yaşandı. Kadınlar, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla polislere tepki gösterdi.

Kadınlar, engellemenin ardından parti binası önünde açıklama yaptı. Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan’ın ardından konuşan HDP’li Günay, yürüyüşün engellenmesine tepki gösterdi. Günay “Bulunduğumuz her yerde, sokakta, evde, işte isyanımız büyüyecektir. Evlere kapalı alanlara sığmayacak ve sokaklara taşacaktır. Bulunduğumuz her yerde kadın mücadelemizden asla bir adım geri atmayacağız” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar hep birlikte halaya durdu.

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım’a ilişkin baro binasında açıklama yaptı. “Emekçi kadınlar yalnız değildir” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” pankartlarının açıldığı açıklamada Komisyon üyelerinden Rabia Özgökçe konuştu. Demokrasinin, hukukun ve toplumsal birlikteliğin baskı altına olduğunu söyleyen Özgökçe, “Bu süreçte ötekileştirici, ayrıştırıcı, sorunun çözümünden de bir o kadar uzak politikalar en çok kadınların ve çocukların hayatı üzerinde etkili olmaktadır” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi Kadın Meclisi, KESK binasında açıklama yaptı. SES Van Şube Eş Başkanı Figen Çolakoğlu, kadına yönelik şiddet, LGBTİ+’lere yönelik ayrımcılık ve çocuk istismarında cezasızlık politikası uygulandığına dikkat çekerek “Eril yargı kararlarıyla birleşen iktidarın kadın düşmanlığı, şiddet faillerini cesaretlendirmeye devam ediyor” dedi.

Urfa

Urfa İl Kadın Platformu tarafından, Ahmet Bahcıvan İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Basın metni Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticisi Selma Ateş tarafından okundu. “İstanbul sözleşmesi yaşatır haklarımızdan ve yaşamımızda vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Jin jiyane jiyanê nekuje” , “Koruma aklama yargıla”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle” ve “Öldüren sevgiye hayır” dövizleri taşındı.

Dersim

Dersim Kadın Platformu üyeleri, “Erkek devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” sloganıyla Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. “Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” pankartı açan kadınlar, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Gülistan Doku nerede?”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” dövizleri taşıdı. Kadınlar, “Jin jîyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

Platform adına açıklama yapan Fatoş Taşkale, kadınların, dünyanın her yerinde fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını belirterek, “Bizler tek bir kız kardeşimizi yalnız bırakmamak için bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Eylemde Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da söz aldı ve kardeşinin kayboluşundan sorumlu olan herkesin hesap vereceğini söyledi. İlk günden bu yana kardeşi için açıklama yapılmaması için yetkililerin baskı kurduklarını dile getiren abla Doku şunları söyledi:

“Bir kadın cinayeti 47 yıl sonra ortaya çıktı. Engin Yücel şunu zannetmesin. Bana bu saatten sonra durmak, nefes almak yok. Onlara da olmayacak. Gülistan Doku’yu bulacağım ve bize bunları çektirenler cezalandırılacak.”

Adana

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında “Adana İli 2020 Yılı Kadın Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda, raporu İHD Adana Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Baran Öner okudu.

Öner, Adana’da tespit ettikleri kadın hak ihlalleri ile ilgili verileri şöyle sıraladı: “10 kadın öldürüldü. 4 kadın intihar etti. 2 kadın intihara teşebbüs etti. Bin 133 kadın eşi tarafından yaralandı. 2 bin 138 kadın eşinin hakaret-tehditlerine uğradı. 63 kadın eşinin cinsel saldırısına uğradı. 2 kadın tecavüze uğradı.”

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında yazılı açıklama yaptı. Kadına yönelik eşitsizliğin ve şiddetin daha da tırmandığına dikkat çekilen açıklamada, yasalar eksiksiz olarak uygulanıncaya kadar tüm kamu kurum ve kuruluşların takipçisi olunacağı belirtilerek, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

DİSK/Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Adana Şubesi, Gençlik Meydanı’nda açıklama yaparak, kazanılmış hakları için mücadele edeceklerini belirtti.

Antakya

İHD İskenderun Şubesi basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İHD İskenderun Şube Başkan Yardımcısı Ayten Kılınç, 25 Kasım’ın önemine değinerek, “Kadın yönelik şiddete karşı mücadele etmeliyiz. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulasın. Kadına yönelik şiddete karşı en etkili yolun kadınların mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek isteriz” dedi.

İskenderun Kadın Platformu’nun düzenlediği açıklamada Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert konuştu.

Antakya’da Kampüs Cadıları, Eğitim Sen Hatay Şubesi’nde açıklama yaptı. “Evde veya kampüste şiddete karşı özsavunmaya” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Kampüs Cadıları üyesi Dilara Öztürk okudu. İstanbul Sözleşmesine yönelik baskılara değinen Öztürk, pandemi sürecinde iktidarın kadın düşmanı politikalarını derinleştirdiğini kaydetti. Öztürk, “Mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Ekonomik, dijital, cinsel, fiziksel, psikolojik, duygusal olmak üzere şiddetin her türlüsüne karşı kadınlar olarak öz savunmadayız. Yaşamlarımıza sahip çıkıyoruz, hiçbir kadın ve LGBTİ+ şiddetiniz karşısında yalnız veya çaresiz değil. Şiddetinize karşı güçleniyor, örgütleniyor, kendi öz örgütümüzle mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Adıyaman

Adıyaman İl Kadın Platformu, Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada “Yasta değil isyandayız” pankartı açan kadınlar, “Jin jiyan azadî” ve “Korona değil erkek şiddeti öldürür” dövizlerinin yanı sıra, katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Basın metnini Avukat Aysu Avcı okudu.

Şırnak

TJA, Şırnak’ta HDP il binası önünde mor zincir eylemi gerçekleştirdi. Eyleme, HDP Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, HDP il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Eylemde katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Kadınlar adına açıklamayı TJA aktivisti Zozan Aksu yaptı. Aksu, TJA olarak kadın düşmanı politikalara boyun eğmeyeceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Eli sopalı erkekten, eli coplu postallı, üniformalı erkek devletten korkmuyoruz. Tıpkı yoldaş kılıfına bürünen erkek gibi af etmeyeceğiz. İşgal etmedik onurluyuz, diz çökmedik gururluyuz, erkek egemen zihniyetten onun ürünü devletten ve kadını tanımayan kanunlarından korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, geri adım atmayacağız. TJA olarak dünya, Türkiye ve Kürdistanlı kadınları 25 Kasım’da, ‘yaşam da bizim, meydanlar da’ deyip akın akın kadınları özgürlük alanlarına adeta uçmaya davet ediyoruz.”

Hakkari

Hakkari’de HDP İl Örgütü binası önünde açıklaması yapıldı. “Em xwe li hemberî zordestîya mêran diparêzin (Erkek şiddetine karşı kendimizi savunuyoruz)” pankartının açıldığı açıklamada mor ve beyaz balonlar taşındı. HDP İl Eşbakanı Sipan Turan, “Kadın kazanımlarına yapılan saldırılar hız kesmeden devam etmektedir. İktidar yakın bir zamanda kadını şiddete karşı koruyan 6284 kanunu ve İstanbul Sözleşmesini hedef almıştır. Bu kazanımları hedef alan söylemlere karşı Türkiye’den Kürdistan’a her reaksiyondaki kadınların kararlı ve örgütlü mücadeleleri sokaklara yansımıştır” dedi.

Antalya

Sol Parti il binalarında açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, bugün en acil taleplerinin; yaşamları çalınan kadınların can güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alınması olduğunu ifade etti. Aydın, “Cinsel kimlik ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılması, 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması, erkek egemenliğinin her düzeyde ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıdır” dedi.

Mardin

Mardin Şahmeran Kadın Platformu, KESK Mardin Şubeler Platformu binasında açıklama yaptı. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ve çok sayıda kadının katıldığı açıklamayı Platform adına Derya Dal yaptı.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde Kızıltepe ilçesinde yürüyüş gerçekleştirildi. Mehmet Sincar Parkı önünde bir araya gelen kadınlar, zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. Polisler, Mardin Valiliği’nin “eylem etkinlik yasağı” gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Yapılan müzakereler sonucu aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP’li vekiller Pero Dündar ve Ayşe Sürücü’nün de bulunduğu kadınlar, gruplar halinde HDP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. “Jin jiyan azadî” sloganı atan kadınlar, polisler tarafından sık sık uyarıldı. Polislerin engelleme girişimlerinin kanunsuz olduğunu belirten kadınlar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe devam etti.

HDP Kızıltepe İlçe binasının olduğu sokağa giren kadınlar, şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin hazırladıkları pankart ve dövizleri açarken, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı. Pankart ve dövizlerin kaldırılmasını isteyen polislere kadınların yanıtı net oldu. Kadınların kararlı duruşu ve çevredeki esnafın da desteğiyle polis yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı. Yürüyüşün ardından parti binası önünde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz açıklama yaptı.

Mersin

Mersin Kadın Meclisi tarafından Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. “Asla yalnız yürümeyeceksin” pankartının açıldığı açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın”, “Sessiz kalmıyoruz” ve katledilen kadınların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Açıklamada Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Özge Çabuk; şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacaklarını belirterek, her gün kadınların kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürüldüğünü vurguladı.

Üniversite Kadın Meclisi adına konuşan Selçukoğlu, “Üniversiteler bizim özgürlük biziz, Asla yalnız yürümeyeceğiz Her alanda olduğu gibi üniversitelerde de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçlarını yaşıyoruz. Genç kadınlar şiddetten kurtulmaya çalışıyor. Tıpkı Melek Aslan gibi. Şiddetten korunmak için koruma kararları aldırırken, geride kitapları kalıyor. Tıpkı Pınar Aslan, Zeynep Şenpınar gibi. Hepsi kendi ayakları üzerinde durmak, kendi kararlarını almak, eşitçe yaşamak istiyordu. Biz ölmek değil yaşamak istiyoruz. Cinsiyetçi ve gerici eğitime karşı, eşit yaşam hakkımız için mücadelemizi her kampüse yayacağız. Eşitliği kazanacağız, sömürü düzenini yıkacağız” ifadelerini kullandı.

Son olarak İşçi Kadın Meclisi adına konuşan İlkay Pelin Şimşek, işçi kadınların da asla yalnız yürümeyeceklerini ifade etti.

Batman

Batman’da kadınlar, TJA öncülüğünde Gülistan Caddesi’nde bir araya geldi. Yürüyüş öncesi erbane eşliğinde buluşan kadınlara, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca, Nuran İmir, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz ile HDP’li kadın yöneticiler de katıldı.

Kadınların yöresel kıyafetler giydiği etkinlikte, “Susmak yok direnişin kendisiyiz”, “Ne rojek tene, her roj berxwedane”, “Ji çanda tecavuze re na”, “Jin azad nebe civak azad nabe”, “Biji berxwedana jinan”, “Güçlü kadın şiddetsiz yaşam”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Korona değil erkek öldürüyor” ve “Bir gün değil her gün direniş” dövizleri taşındı. Sık sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin jiyan azadi”, “ biji berxwedana jinan”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin şer naxwazin aşitiyê dixwazin” ve “İnadına isyan, inadına isyan inadına özgürlük”  sloganları atıldı.

HDP il binası ve Gülistan Caddesi’nde polis, valiliğin pandemiden kaynaklı yürüyüşleri yasakladığını, bu nedenle izin vermeyeceklerini belirtti.

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine kadınlar, Gülistan Caddesi’nde insan zinciri oluşturdu. Kadınlar, alkışlar eşliğinde şarkılar söyleyip zılgıt çekti. Eylemde konuşan HDP’li vekil Uca, Mirabel Kardeşler’den Sêvêlere kadar direnen tüm kadınları hatırlatarak, “Bugün biz engellemelerle karşı karşıyayız. Polisin çemberi altındayız. İki aydır 25 Kasım için sokak sokak mahalle mahalle geziyoruz. Erkek zihniyeti kadına yönelik şiddeti artırmak istiyor. Biz şiddeti bitirmek istiyoruz. Kadın katilleri koruma altına alınıyor. Musa Orhan bunun en somut örneğidir. Yine Gercüş’te altına yaşında bir çocuk köy korucusu tarafından istismara maruz kaldı. Biz şiddete karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz” diye belirtti. Uca, ardından Kasım ayında Batman’da katledilen kadınların isimlerini okudu.

HDP’li vekil Nuran İmir ise, iktidarda olanların kadınların varlığına yönelik düşmanlık beslediğini belirterek, “Kürt kadınları ise 40 yıldır direniyor. Kürt kadınları bugün yeni yüzyılın önünü açıyor” ifadelerini kullandı.

Antep

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Balıklı Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, parkta düzenledikleri fotoğraf sergisinin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform adına, Eğitim Sen Gaziantep Kadın Sekreteri Elif Söyleyici okudu. Dünyanın dört bir yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı alanlarda olduklarını belirten Söyleyici, “İsyandayız çünkü dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafına öldürülüyor” dedi.

Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap sormak için sokaklarda olduklarını belirten Söyleyici, “Bin bir emekle elde ettiğimiz kazanımlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız. Yeni Feray Şahinler, Duygu Delenler olmaması için, yani bir kişi daha eksilmemek için sokaklardayız. İşsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı yaşamımızı savunmak için sokaklardayız” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Altınordu

Altınordu’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde basın açıklaması yaptı. Altınordu Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan kadınlar kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu belirterek. “Hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkmak için sokaklardayız” dediler.

Eskişehir

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için, öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu ‘Kelebekler Anıtı’ açtı.

Kaynaklar: Mezopotamya Ajansı-Evrensel