Sarı Yelekliler eyleminin 31. haftası

Paris’te Sarı Yelekliler eyleminin 31. haftasında binlerce kişi bir kez daha talepleri için sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Haziran 2019
  • 08:45

Geçtiğimiz yıl 17 Kasım'da akaryakıt zamlarına ve hayat pahalılığına karşı başlayan Sarı Yelekliler eylemleri ücretlerin arttırılması, emekli aylıklarının yükseltilmesi, daha iyi bir yaşam için sosyal ve mali adalet taleplerini kararlılıkla yükseltmeye devam ediyor. Yedinci ayını geride bırakan Sarı Yelekliler eylemleri için başta başkent Paris olmak üzere Fransa'nın birçok yerinde 31. Cumartesi eylemleri gerçekleştirildi. 31. hafta eylemi için Toulouse kentinde kitlesel eylem çağrısı için toplanan binlerce Sarı Yelekli eyleme başlar başlamaz polis saldırısıyla karşılaştı. Nime kentinde de eyleme polis saldırısı gerçekleştiği açıklandı.

Paris'te dün (15 Haziran) sabah saat 09.00’dan itibaren Bastille Meydanı’nda toplanan kitle, 11.30 gibi en önde sarı yelekli kadınlardan oluşan kortejle ses aracından yükselen Enternasyonal marşı eşliğinde yürüyüşe geçti. Rue de Lyon, Avenue Domesnil ve Nation Meydanı üzerinden geçerek Rue de Bagnolet, Rue des Pyrenees'den Place des fetes Meydanı’na ulaşan kitle meydanda bir saatlik beklemenin ardından yeniden hareket ederek Stalingrad, Rue La Fayette, Gare du Nord,Place Clichy, Place Wagram'dan geçerek 17 kilometrelik parkurun bitiş noktası olan Place du Marechal Juin'e ulaştı.

Yürüyüş boyunca ses aracından enternasyonal devrimci marşlar yükselirken kitleden ise “Devrim!”, “Sosyal adalet!”, “Mali adalet!”, “A-anti kapitalista!”,”Genel grev!”, “Herkes polisten nefret ediyor!”, “Yorulmadık!”, “Pes etmeyeceğiz!”, “Sokaklar bizim!” sloganları haykırıldı.

Ayrıca Sarı Yelekliler’in “On est là, on est là! Même si Macron ne le veut pas, nous on est là! Pour l’honneur des travailleurs et pour un monde meilleur! Même si Macron ne le veut pas, nous on est la!”, “Buradayız!, Macron istemese de buradayız! Emekçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız!” şarkısı coşkuyla söylendi.

Taşınan dövizlerde ise “RİC-Vatandaş Referandumu İnisiyatifi, eğitimde ve sağlıkta planlanan reformların kaldırılması, Paris Hava Limanı’nda planlanan özelleştirmenin durdurulması, parlamenter sayısının azaltılması ve ücretlerinin düşürülmesi, servet vergisi, temel ihtiyaç maddelerinde vergilerin indirilmesi ve kaldırılması, çocukların sağlıklı beslenebilmesi için ekonomik ve sosyal dengenin sağlanması insanca yaşam” talepleri ön plana çıktı.
Yürüyüş güzergahı üzerinde yer yer polis provokasyonları ile karşılaşan eylemciler her defasında provokasyonları boşa düşürdü. Güzergah üzerinde eylemciler pencerelerden izleyenler tarafından alkışlarla selamlandı. Eyleme binlerce Sarı Yelekli katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris