Sarı Yelekliler eyleminde 24. hafta

Cumartesi eylemlerinin 24. haftasında Sarı Yelekliler ve sendikalar eylemlere devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Nisan 2019
  • 19:28

Sarı yelekliler eylemlerinin 24. haftasında başta başkent Paris olmak üzere Fransa'nın birçok kentinde yine sokaklara çıktı.

Avrupa seçimlerine 1 ay kala 24. eylemde ulusal ve uluslararası eylem için Strasbourg kentinde Avrupa’nın değişik ülkelerinden katılımlar gerçekleşti. Kitle Etoile Meydanı’nda toplanarak Avrupa parlamentosuna yürümek istedi. Yoğun polis ablukasına ve saldırılarına karşı eyleme binlerce kişi katıldı.
Paris’te sendikalar “Geleceği inşa etmek için birlikte 1 Mayıs'a!” şiarıyla yürüyüş düzenlendi. CGT sendikası yaptığı açıklamada Cezayir ve Sudan’da son haftalarda halk isyanları ile yozlaşmış totaliter despotik rejimlere karşı artık halkların gerçek demokrasi talepleri ile sokaklarda olduğu belirtildi. Macron ve hükümetinin sosyal, mali, ekolojik, demokratik politikalarına ve işçi ve emekçilerin kötüleşen yaşam koşullarına karşı talepleri yükseltmek için her zamankinden daha fazla sokaklara çıkmanın ve daha yüksek haykırmanın önemine dikkat çekti. Eylem birliği çağrısı yaptı.
CGT sendikası ve değişik meslek dallarından federasyonların çağrısıyla gerçekleşen eylemi, Sarı Yelekliler'in bir bölümü, FCP-Fransız Komünist Partisi, NPA- Yeni antikapitalist parti, France İnsoumise-Boyun eğmeyen Fransa ve bazı demokratik kitle örgütleri de destekledi.

Saat 13.00’te Montparnasse Meydanı’nda toplanan kitle Place d'İtalie'ye yürüdü. Yürüyüş boyunca işçi ücretlerinin, emeklilik, işsizlik ve minima sosyal ödeneklerin yaşam standartlarına göre endekslenmesi, sermayeye vergi indirimlerinin durdurulması, temel ihtiyaç maddelerinde vergilerin kaldırılması, sosyal sigortalar ve emeklilik sisteminde kırımın durdurulması, enerji, su, rafinaj, sağlık, eğitim, ulaştırma, telekomünikasyon, posta ve bankacılık faaliyetlerinin piyasa sektöründen çıkması, demiryolu, havayolu, otoyollar, hidrolik barajlarda özelleştirmelerin kaldırılması, eğitim ve sağlıkta reformların durdurulması, Macron Rebsamen EL Khomri çalışma yasaları adıyla işçi ve emekçilerin kazanılmış tarihi hakları gasp eden yasaların kaldırılması istendi.

 Ayrıca RİC-Vatandaş İnisiyatifi Referandumu, eylemler süresince tutuklananların serbest bırakılıp soruşturmaların durdurulması talepleri yükseldi.

Polis ablukasında gerçekleşen eyleme binlerce kişi katıldı. Paris'te Sarı Yelekliler eyleminin bir diğerinde ise “Tarafsız medya” şiarı ile televizyon kanallarının bulunduğu yerden (RTÜK) CSA-Conseil Supérieur de l'Audiovisuel binasının olduğu yere yüründü. Paris'te 8720 kişinin kimlik, üst ve çanta kontrolünden geçtiği açıklandı.

Kızıl Bayrak / Fransa