Paris’te eylemli gün: Sarı Yelekliler, iklim ve emeklilik reformu protestoları

Paris’te Sarı Yelekliler eylemi ile iklim ve emeklilik reformuna karşı eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Eylül 2019
  • 08:43

Paris’te Sarı Yelekliler’in 45. hafta eylemi ile, iklim için yürüyüş ve FO sendikasının emeklilik reformuna karşı gerçekleştirdiği eylemlere sermaye devletinin cevabı baskı ve yasak olurken, eylem çağrılarının yapıldığı bölgelere ulaşım sağlayan metro RER ve otobüs hatları durduruldu, birçok caddeye girişler engellendi.

Sarı Yelekliler 45. hafta eylemi “Tarihi buluşma için tüm Fransa Paris’e!” şiarı ile gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Champs Elysee’ye ulaşmak isteyen eylemciler polis terörüyle karşı karşıya kaldı. Tren garlarında ve metro istasyonlarında kontroller ve üst aramaları ile insanlar taciz edilerek eylem alanlarına ulaşmaları engellenmeye çalışılsa da buna rağmen yüzlerce Sarı Yelekli Chams Elysee, St Lazar Garı, Opera-Madelin’de eylemler gerçekleştirdi. Onlarca eylemci “izinsiz gösteriye katıldıkları” için gözaltına alındı. Eylemciler bölgeden, iklim yürüyüşünün çağrısının yapıldığı Luxembourg’a yöneldi.

İklim yürüyüşü ise saat 13.00’te Jardin Luxembourg Edmond Rostand Meydanı’nda kitlenin toplanmasının ardından çağrıcı kurumların kürsüden yaptıkları konuşmalarla başladı. Konuşmalarda Amazon’daki yangınlara, kuraklık ve kıtlıklara, kömür gaz ve petrol şirketlerinin gezegeni yağmalamasına, zengin ve yoksul arasında derinleşen eşitsizliğe değinilerek sosyal adaletsizliğin bedelini milyonların ödediği aktarıldı. Küresel ısınmanın ve artan eşitsizliğin kapitalizmden kaynaklandığı belirtilerek insanı ve gezegeni ayrıcalıksız sömüren çokuluslu şirketlere ve işbirlikçi ülkelerin yöneticilerine, artan ırkçılığa ve faşizme karşı örgütlenmeye, gösteri ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, Sarı Yelekliler eylemlerinde ve emekçi semtlerinde artan polis şiddetine ve cinayetlerine karşı güç birliğinin öneminin altı çizildi. İklimi değil sistemin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Konuşmaların ardından saat 14.00’te pankartlar ve dövizler eşliğinde coşkulu sloganlarla yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kortejinin hareket etmesinden kısa bir süre sonra yaşanan polis ablukası ve provokasyonu sonucu yer yer kortej polisin saldırısı ile bölünerek durduruldu. Saldırılar karşısında kitlenin kararlı duruşu polisin geri çekilmesini sağladı.

Yürüyüş Port Royal üzerinden Avenue des Gobelins, Place d’Italie, Bulvar Vincent Auriol, Quai de la gare, Pont de Tolbiac’dan geçilerek eylemin bitiş noktası Parc de Bercy’e ulaştı. Eylem Youth for Climate Paris, Youth for Climate Brest, işçi ve öğrenci sendikalarından CGT, FİDL, FSU, SUD Solidaire, Unef, UNL Fransa’nın değişik yerellerinden Sarı Yelekliler oluşumları, antifaşist gençlik örgütlerinin yanı sıra yerli ve göçmen kurumlar ortak çağrısıyla düzenlendi.

Paris’teki eyleme 38 bin kişinin katıldığı açıklanırken, aralarında İnsan Hakları Gözlemcileri’nin de olduğu iki yüz kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Katılımcıların büyük bölümünün gençlerden oluştuğu eyleme her yaştan ve değişik meslekten işçi ve emekçiler katıldı. Polisin gazlı saldırısı sonucu çocuklu aileler yürüyüşü terk etmek zorunda kaldı. Eylemde polis şiddetine, çokuluslu şirketlere, küresel ısınmaya, Macron ve hükümetine karşı öfkeli sloganlar haykırıldı. Fransa genelinde gerçekleşen eylemlere 150 bin kişinin katıldığı açıklandı.

3. eylem olarak; FO sendikasının emeklilik reformuna karşı düzenlediği yürüyüşe ise 6 bin emekçinin katıldığı açıklandı.

24 Eylül Salı günü işçi sendikalarından CGT, FSU, SUD-Solidaire ile öğrenci sendikalarından ise UNEF ve UNL emeklilik reformlarına karşı eğitim, sağlık, demiryolu, kamu alanındaki emekçiler ile gençliği ücretlerin arttırılması, yeni istihdam yaratılması, halkın talep ve ihtiyaçlarına göre kaliteli kamu servisi, 60 yaşında emeklilik talepleriyle eyleme çağırıyor.

Kızıl Bayrak / Paris