Fransa’da Sarı Yelekliler sokağı terk etmiyor

Noel tatiline rağmen bugün Paris’te kitleler yine sokaktaydı. Paris’in yanı sıra Rouen, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Metz, Besançon kentleri de eylemlere sahne oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Aralık 2018
  • 21:14

Sarı Yelekliler’in 7. hafta eylemleri de polis saldırılarına karşı direnişle geride kaldı. Bugün sabah saatlerinden itibaren birçok kentte kitleler sokağa indi. Paris Noel tatili döneminde olduğu için genel nüfus yoğunluğunun azalması eyleme de yansırken birçok kentte güçlü eylemler gerçekleştirildi.

Paris’te medya protestosuyla eylem başladı

Paris eylemi için kilteler geçen hafta olduğu gibi sürpriz buluşma noktasında ani çıkışı denediler. Polisin Champs Elysees çevresindeki denetimi dışında özgün buluşma noktalarıyla baskın toplanmalar geçen hafta eylemi çok canlı kılmıştı. Bu hafta da aynı kitleselliğin oluşmaması için polis buluşma anından itibaren saldırılarına başladı.

Sarı Yelekliler bu hafta BFM TV merkezi önünde buluşarak medyanın yayınları protesto edildikten sonra 15. bölge üzerinden yürüyüşe geçildi. Polis mobilize ekiplerle kitlenin artmasını engellemek için yer yer saldırıya geçti. Kitle yüzlerle ifade edildiğinde gaz bombaları kullanılarak eylemciler parçalara ayrıldı. Farklı caddelere bölünen eylemcilerin toplanmaması için saldırı devam ettirildi. Kilometrelerce bir alanı kapsayan Eyfel Kulesi, Askeri Okul, Askeri Müze, Meclis hattında yer yer saldırılar ve gözaltılara rağmen ilerleyen kitle ardından dağıldı. Polisin her sokak ve caddede yığınak yaptığı görüldü.

Birçok eylemci grubu da parça parça Champs Elysees'deydi. Dağınık kitleler bir süre sonra toplanırken burada da polisin üst araması, yol kesmesi gibi adımlarla baskısı hakimdi. Polis burada da birkaç yüz kişi toplandığında saldırıya geçerek en ufak toplanmaya dahi tahammülsüz davrandı. Kitlelerin tüm saldırılara rağmen Paris'te eylemi sürdürmeleri önemliydi. Polis, eylemi zayıflatmak için saldırılarını yoğunlaştırsa da kitleler sokakları terk etmedi.

Fransa’nın pek çok kenti eylemlere sahne oldu

Paris dışında da eylem sürerken birçok kentte canlı ve militan çatışmalar yaşandı. Rouen'da ana caddeler üzerinde barikatlar kurarak, polisle çatışarak ilerleyen binlerce sarı yelekli vardı. Rouen'da bankaların hedef alındığı eylemde, sermaye düzeni teşhir edildi. Bordeaux, Toulouse, Marseille, Metz, Besançon gibi kentlerde de kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Sarı Yelekliler Paris dışı bir hareket olduğunu bu hafta da birkez daha gösterdi.

Devletin Paris ve Champs Elysees'e sıkıştırmaya çalıştığı sözde “küçük bir provokatör kitle” algısı diğer kentlerdeki kitlesel ve kararlı eylemlerin sürekliliği ile bir kez daha boşa düşürüldü.

Kızıl Bayrak / Fransa