Paris banliyösünde Sarı Yelekliler’den dayanışma etkinliği

Paris’in 93 bölgesinde düzenlenen mangal etkinliğinde hareketin seyri üzerine tartışıldı, dayanışma yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Mayıs 2019
  • 21:09

Sarı Yelekliler hareketinin Paris’in 93 nolu bölgesindeki inisayitifi dayanışma etkinliği düzenledi. Sendika tarafından kullanılan kapatılmış bir kamu binasının otopark kısmındaki etkinliğe birçok katılımcı, sarı yelekleriyle geldi.

Bugün öğle saatlerinde mangalın yakılması ve yemek organizasyonu ile başlayan etkinlik Sarı Yelekliler’in eylem dışında yan yana gelip tartışmasını da sağladı. Farklı milliyetlerden ve işkollarından işçi ve emekçiler, emekliler ve gençler bir yandan birlikte yemek yerken diğer yandan tanışıp mücadeleye dair sohbetler etti. İlerleyen saatlerde megafonla ortak konuşmalar yapılarak etkinlik, açık kürsüye çevrildi.

İlk olarak Sarı Yelekliler’in 93 bölgesindeki inisiyatifinden bir konuşma yapıldı. Kasım ayından beri bu tarz yerel buluşmaların sürdürdükleri, amaçlarının genel harekete yerelin taleplerini taşımak olduğu ifade edildi. Asgari ücretin arttırılmasından emeklilik yaşının düşürülmesine öne çıkan taleplerini ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Arjantin’den katılımcı, Sarı Yelekliler’in kendi ülkesinde de yakından takip edildiğini ifade ederek buradaki mücadelenin başka hareketlerin de önünü açacağını söyledi. İran’dan bir katılımcıysa Sarı Yelekliler’in içinden bir dizi bölgeyi temsil eden ortak toplantılarından bahsetti. Sadece cumartesi gününe sıkışmamak adına farklı eylem planları geliştirdiklerini ifade ederek bu eylemlere çağrı yaptı.

Etkinlikte Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) adına da bir konuşma yapılarak komite faaliyetleri anlatıldı. Türkiye ve diğer ülkelerden göçmenlerin çalışma yaşamı ve Fransa’daki varlığına dikkat çekilerek birlikte yaşayanların birlikte mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Mücadelede yan yana gelmenin önemine değinerek diğer katılımcılar selamlandı. Sarı Yelekliler GDDK’yı büyük bir ilgiyle karşıladı. Hem konuşma hem de bire bir sohbetlerde bilgi isteği ve ilgi göze çarpıyordu.

93 bölgesi aynı zamanda banliyöler içerisinde daha mücadeleci göçmenlerin olduğu bir bölge olarak biliniyor. Sarı Yelekliler eylemlerine de banliyöler arasından düzenli pankartlarıyla katılım gösteren 93 bölgesinden eylemciler daha çok fiili-meşru eylem vurgusunu öne çıkarıyorlar. Etkinlikte, hem dayanışma güçlendirildi hem de mücadeleye dair perspektifler paylaşıldı.

Sarı Yelekliler içerisinde geçtiğimiz son iki haftada yerellere dönüş ve kavşaklarda eylem çağrıları artıyor. Hareketin başlangıcını oluşturan yerel ve kavşak eylemleri tekrar örülmeye çalışılırken polis azgınca saldırıyor. Polisin, birçok yerde kavşak noktaları tutup eylemcilere ait barakaları dağıttığı, yeni baraka yapılmasına engel olmak için varolan malzemeleri yaktığı öğrenildi.

Kızıl Bayrak / Paris