Sarı Yelekliler’in 13. eylemi: Paris’te durmak yok!

Sarı yelekliler, 13. haftasındaki eylemde Champs-Elysees yasağı karşısında tüm Paris’i eylem alanına çevirmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Şubat 2019
  • 08:16

Sarı Yelekliler polis baskılarının tırmandırılması karşısında geri adım atmazken tüm kenti eylem alanına çevirdi. Saatlerce çatışarak yürüyen binler hareketin taleplerinin arkasında olduğunu gösterdi.

Sarı Yelekliler’in 13. eylemi saat 10.30 sularında Champs-Elysees caddesi üzerinde toplanma ile başladı. Kısa sürede binlerce işçi ve emekçi toplanarak yürüyüşe başladı. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) ve Almanya’dan gelen Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) militanları da eylemin başından itibaren yürüyüşte yerini aldı. GDDK “Occupation, Greve, Resistance! / İşgal, grev, direniş” pankartı, Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) da kızıl bayraklarla eyleme katıldı.

Fransız işçi ve emekçilerin hem pankarta hem de kızıl bayraklara ilgisi yoğundu. Devrimci gençler neden kızıl bayrak taşıdıklarını anlattı. Kapitalist sisteme karşı komünizmin tarihsel gerekliliği vurgulandı. Alman gençlerin olmasına şaşıran eylemciler de olurken enternasyonal mücadele vurgulandı. GDDK kortejine de ilgi fazlaydı. İşçi ve emekçilerle komitenin faaliyetleri üzerine konuşuldu. Göçmen işçilerin sarı yeleklilere çekilmesinin önemi vurgulandı.

8 saat kesintisiz yürüyüş

Champs-Elysees yasağı karşısında tüm Paris’e yayılan eylem artık mobilize bir yapı alırken 8 saat kesintisiz yürüyüşle kilometrelerce alanda eylem çoskusu yaşandı. İlk andan itibaren de eylemin militanlığı korundu. Polis kitlenin yürüyüşünü geciktirmek isterken kitle barikata yüklenerek eylemi başlattı. Tüm yürüyüş hattı boyunca çeşitli noktalarda gazlı saldırılar olmasına karşın kitle bütünlüğünü korudu, polis saldırılarına çevredeki materyallerle karşı saldırıya geçildi. Ayrıca Assamble National (Ulusal Meclis), İçişleri Bakanlığı gibi devlete ait merkezlerde kitle saldırıya geçti. Yürüyüş hattı boyunca sermayenin finans simgesi onlarca banka ve sigorta acentesi tahrip edildi.

“Mecliste değil sokakta karar” gibi yazılamalar yapılarak burjuva temsili demokrasisi teşhir edilirken kitle meclis bölgesinde uzun süre çatıştı. Burada gözaltı ve şiddetli saldırılara rağmen kitle militanlığını sürdürdü. Burada polisin attığı patlayıcı, bir eylemcinin dört parmağının kopmasına neden oldu. İlk müdahale “Sokak Sağlıkçıları” ve eylemciler tarafından yapıldı. Ardından ambulansla eylemci hastaneye gönderildi. Eylem boyunca yine çok sayıda gözaltı ve yaralı vardı.

Polis saldırganlığı sürmesine rağmen eylem bitirilmedi. Champs Elysees caddesinde başlayan yürüyüş, Paris'in önemli merkez ve caddelerinden geçerek Eyfel Kulesi üzerinden tekrar Champs Elysees'ye yöneldi. Eyfel Kulesi çevresinde de şiddetli çatışmalar yaşandı. Sözde “güvenlik” bahanesiyle bölgede olan askerlere ait araçların camları kırıldı, biri ateşe verildi. Eyfel Kulesi'nde kitlenin bölünmesine karşın hem kule çevresinde hem de kule karşısında kalan Trocadero Meydanı'nda çatışma sürdü. Sonra Sein Nehri üzerindeki caddelerde toplanan kitle yeniden tek kol olarak Champs Elysees'ye vardı.

Burdaki çatışmalardan sonra dağılmaya başlayan kitle saat 19.30 sularında dağıldı. Fakat polisin Champs Elysees üzerindeki ablukası geç saatlere kadar sürdü. Öyle ki iki sarı yelekli bile görüldüğünde sokaktan geçişi engellendi. Cadde üzerinde sarı yelekli görüldüğünde polis ve jandarma devriyeleri tarafından uzaklaştırıldı. Polis kordonu karşısında bekleyen üç sarı yelekli dört metre gibi çok yakın mesafeden LBD40 denen plastik mermi atan tüfeklerle hedef alınarak tehdit edildi. Çevredeki kitlenin tepkisi karşısında silahlar indirildi.

Eylem genel olarak ‘Sarı Yelekliler’in inisiyatifinde ve moral düzeyi yüksek olarak tamamlandı.

Kızıl Bayrak / Paris