Sarı Yelekliler bu sefer eğitim için yürüdü

Sarı Yelekliler hareketi 26. hafta eyleminde eğitime yönelik saldırılara dikkat çekmek için üniversiteler etrafında yürüdü. Paris dışında da eylemler sürerken, Nantes polis şiddeti ve militan karşı duruşla haftanın dikkat çeken kenti oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Mayıs 2019
  • 11:41

Sarı Yelekliler 26. hafta eylemlerini de geride bıraktı. Dün birçok kentte eylemlere devam edildi. Paris’te ise her hafta olduğu gibi sermaye hükümetinin yeni saldırı programına dikkat çekilmek için yeni bir talep belirlendi. Blanquer yasasına karşı hafta içi eğitim emekçilerinin eylemleri gerçekleşmişti. Eğitim bakanın adıyla anılan yasa, eğitim emekçilerinin çalışma hayatına kapsamlı saldırılar içeriyor. Sarı Yelekliler de bu saldırı yasasına karşı eğitim emekçilerine destek vermek için bu haftanın gündemini eğitim olarak belirledi. Jessieu hattında saat 13.00’te buluşan kitle yoğun sağanak yağmura rağmen slogan ve marşlarla yürüdü. Yürüyüşün ilk bir saati kesilmeyen sağanak yağmura rağmen binlerce kişi yine de yürüyüşteydi. Eğitim hakkına dikkat çeken pankartlar bu eylemde öne çıkarken, bir dizi sol sosyalist güç de bildiriler dağıtarak eylemcilere seslendi. Paris’in çeşitli üniversiteleri etrafında dolaşılan yürüyüş en son Paris Diderot Üniversitesi önüne gelindiğinde bitirildi. Polis yürüyüşün bitmesine karşılık kitlenin birlikte dağılmasını engellemek için alana girişleri kapatıp kitleyi alana sıkıştırdı. Yer yer kontrollü olarak barikatları açarak eylemcilerin çıkmasına izin veren polis dağılmak isteyenlere dahi izin vermedi. Bu hafta Paris eylemi çatışmasız sonlandı.

Nantes polis şiddetinin başkenti!

Bu hafta en şiddetli çatışmalar Nantes’da yaşandı. Polisin eylemi başından itibaren sabote etme girişimi militan bir duruşla engellendi. Saatler süren eylem boyunca Nantes’ın birçok noktasında çatışıldı. Polis gaz bombaları, TOMA’dan tazyikli suyla saldırmasına karşın kitle dağılmadı. Polisin bu hafta daha saldırgan olduğu vurgulanırken bazı sol basın “Nantes polis şiddetinin başkenti” başlığını kullandı. CNEWS’ten bir muhabirin göğsüne gaz bombası fişeği atılırken başka bir yerde araba içerisindeki kişi gözaltına alınmaya çalışıldı. Araba içinde darp edilen sürücüye çevredeki eylemcilerin sahip çıkması üzerine jandarmalar geri çekilmek zorunda kaldı.

Nantes’da 26 kişi gözaltına alınırken bir jandarmanın silahını çekmesine tepki büyüktü. Vali “jandarmanın silahını çektiğini ama kullanmadığını” söyleyerek savunmaya çalıştı. Görüntülerdeyse jandarmanın direkt eylemcileri hedef alarak silahını doğrulttuğu, uzun süre de silahını indirmediği görülüyor.

Kızıl Bayrak / Paris