Sarı Yelekliler Champs Elysees’den vazgeçmiyor!

Fransa’da “Sarı Yelekliler” hareketinin ilk kitlesel sokağa çıkışının 3. haftasında eylemler sürerken Paris’in kalbinden vazgeçilmiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Aralık 2018
  • 20:40

Sarı Yelekliler eylemlerinin 3. haftasında bir kez daha Champs Elysees’deydi. Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce sarı yelekli caddenin farklı noktalarına ulaşmak için buluştu. Sabah saatlerindeki çatışmalar sırasında kitle Arc de Triomphe üstüne bile çıktı. Paris’in en merkezi noktasındaki bu çatışmalar öğlen saatlerindeki buluşmalarla kitleselliğini katladı.

Farklı meydanlardan buluşmalarla harekete geçen kitleler caddeye ulaşmak için sloganlar eşliğinde yürüdü. Polis tüm bağlantı caddelerini tutarak kitlelerin birleşmesini engellemek için birden fazla alanda saldırdı. Polis yoğun gaz bombası kullanırken atlı polislerin kitlenin üzerine yürüdüğü yerler oldu.

Polis saldırıları karşısında militan karşılıklar verilirken, yer yer polis geri çekilmek zorunda kaldı. Kilometrelerce alanı kapsayan barikatlar kurulurken neredeyse her sokakta sarı yelekliler ve her caddede çatışma vardı. Eylemciler etraftaki şantiye bariyerlerini kullanarak yolları kapattı. Barikatlar ateşe verildi. Kitleler barikat kurmak ve polise atmak için bulabildikleri her materyali değerlendirdiler. Normal şartlarda sökülmesi zor olan asfaltı bile oldukça yaratıcı yöntemlerle parçalayarak yoktan malzeme yaratıldı.

Sabah erken saatlerden itibaren başlayan çatışmaya rağmen kitlelerin sokakları terk etmemesi iradeyi yansıtıyordu. On saati geçen çatışmalarda birçok kişi yaralandı. Birçok kişi polisin hedef alarak gaz bombası kapsüllerini atması sonucu yaralandı. Türkiyelilerin de faaliyetini yürüttüğü Nogozon Derneği’nden iki kişi kapsülle vuruldu.

Türkiyeli örgütlerden BİR-KAR flamalarıyla eyleme katılırken Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi de eylemdeydi.Yabancı öğrenciler de kendi hareketlerinin simgesi kırmızı kareli kokartlar ve pankartlarıyla eyleme katıldılar. Bu eylemde hareketin yeni güçleri demiryolu işçileri, öğrenciler kitlesel olarak katıldı.

Eylem birçok noktada geç saatlere kadar devam etti. Polisin saldırılarında onlarca kişinin yaralandığı belirtilirken, yüzden fazla kişi de gözaltına alındı. Polis yetkililerinin öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, 122 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Akşam saatlerinde Fransa basınında yer alan haberlerde 158 kişinin gözaltına alındığı, polislerin de aralarında olduğu 65 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Kızıl Bayrak / Paris