Sarı Yelekliler’den polis şiddetine karşı eylem

Paris’te genel grev devam ederken Sarı Yelekliler de grevcilere yönelik polis şiddetine karşı yürüdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ocak 2020
  • 14:09

Sarı Yelekliler hareketinin 62. hafta eylemi dün gerçekleştirildi. Sarı Yelekliler saat 12.00 sularında Porte de Chamberet caddesi üzerinde toplandı. Binlerce işçi ve emekçi sarı yelekleri, referandum hakkı flamaları ile taleplerini ifade etti. Bu haftaki eylem grevcilere yönelik polis şiddetine karşı olarak örgütlendi. Eylemciler polis şiddetini teşhir eden yeleklerin üzerine çizimlerle, polislerin yanında teşhir konuşmaları ve sloganlarıyla yürüyüş boyunca tepkilerini gösterdi

Grevci demiryolu işçilerinden RER B işçileri, turuncu yelekleriyle eyleme katılarak renk kattılar. Geçtiğimiz haftaya göre greve katılımın zayıflaması eyleme de yansıdı. Beş bin kişiyle başlayan eylem on bini aşan bir yoğunlukla bitti.

Türkiyeli göçmen işçiler de Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi olarak eyleme “Ya başka bir dünya için dövüşeceğiz ya da onların dünyasında çürüyeceğiz!” şiarlı pankartıyla katıldı. GDDK eylemde postane direnişçilerinin başını çektiği kolektifle ortaklaşarak pankartları yan yana birleştirdi ve birlikte yürüdü. Hep beraber atılan sloganlarla grevin blokajlarla güçlendirilmesi vurgusu işlendi.

Eylem boyunca kitle sloganlarını, şarkılarını eksik etmedi. Sarı Yelekliler kitleselliklerini aynı oranda koruyamamış olmalarına rağmen 62. hafta eyleminde ilk haftaların coşkusuna sahipti. Burjuva medya siteleri eylemi “Sarı Yelekliler geri dönüyor” korkusuyla verdi. Hem kitlesel hem fiili çizgiyle Sarı Yelekliler yeniden yaratıcı eylemlere imza atmaya başladı.

Polis fiili eylemi engelleyemedi

Eylem başlangıç noktasından itibaren yoğun bir polis ablukası uygulandı. Polis kitleyi çevreleyecek şekilde hem önden hem arkadan onlarca minibüs ile konvoy oluştururken yüzlerce polis de kortejlerin sağ ve solunda konumlandırılmıştı. Ayrıca bu ablukayı yetersiz görmüş olacaklar ki yürüyüş güzergahındaki tüm ara sokaklara da polis barikat kurmuştu. Yine onlarca motosikletli polis gücü de kitleye yakın kalacak şekilde önden “önlem” almaya gönderiliyordu. Polisin bu yığınakla Sarı Yelekliler’in geçen haftaki militanlığı bastırmaya çalıştığıysa barizdi. Polis kitleyle orantısız bir denetim yığınağı yaparak korku atmosferi yaratmaya çalıştı.

Tüm bu ablukaya, istihbarat birimlerinin sivil yığınaklarına, mobilize devriyelerine rağmen polis Sarı Yelekliler’in fiili eylemini engelleyemedi. Gare de L’Est’e gelindiğinde kitle izinli yürüyüş kolundan çıkarak polis denetiminden çıktı. Polis birçok noktadan kitleye gaz bombalarıyla saldırıp önünü kesmeye çalışsa da kitle alternatif yola girmeyi başardı. Polis azgınca saldırırken yine yaralananlar oldu. Polis gözaltına aldığı kişileri darp etmeye devam ederken kitle polis şiddetine rağmen polise baskı yaparak saldırılarını durdurmaya çalıştı. Sokak sağlıkçıları eylem boyunca birçok yaralıya müdahale etti.

Kitle Gare de L’Est’ten kanal kenarına geçen kitle yol üstünde kapitalist şirket tekellerine ait birkaç yeri tahrip etti. Kanal boyunca da şarkılar ve sloganlarla yürüyen kitle yer yer barikatlar kurup polisle çatıştı. Polis dar alanda yoğun gaz bombası kullanarak kitleyi bölmeye, durdurmaya çalışsa da eylem inisiyatifi Sarı Yelekliler’de kaldı. Eylemciler ateşler yakarak, kendi güzergahlarında yürüyüşü sürdürdü. “Revoulution/Devrim” sloganı da bu çatışmalar içerisinde sıklıkla haykırıldı.
Eylem Bastille Meydanı’na varılmasının ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris