Sarı Yelekliler’in eyleminde 16. hafta

Fransa genelinde Sarı Yelekliler 16. hafta eylemi için yeniden sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Mart 2019
  • 08:07

Sarı yelekliler eyleminin 16. hafta Cumartesi eyleminde birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Dün Montpeliers, Rouen, Nantes, Strasbourg, Colmar, Lyon, Toulouse, Bordaux, Lille, Rennes, Marseille gibi büyük kentlerde kitlesel gerçekleşen eylemlerin yanı sıra birçok küçük yerelde de eylemler düzenlendi.

Başta başkent Paris olmak üzere eylemlerde polis terörü sonucu onlarca kişi yaralanırken birçok eylemci de gözaltına alındı. Paris'te gerçekleşen eylem için Champs Elysée'de toplanılmasının ardından on iki kilometrelik uzun bir yürüyüş için saat 12.30 gibi Denfert Rocherau'ya hareket edildi. Yaklaşık bir kilometrelik yürüyüşün ardından belirli bir süre yaşanan duraklamanın ardından yüzlerce eylemci yürüyüşe korsan devam etmek için kortejden ayrılarak Arc de Triophe çevresinden Porte Champeret ve Porte Maillot üzerinden geçerek yeniden Avenue Champs Elysée'ye geldi.

Champs Elysée caddesinde eylemi yasaklamak için her türlü baskıyı uygulamasına rağmen çaresiz kalan polis ve jandarma güçleri kitleye karşı gün boyu TOMA’lar ve gaz bombalarıyla saldırarak birçok gözaltı gerçekleştirdi.
Eylemlerde “RİC-Vatandaş İnisiyatifi Referandumu!”, “Macron istifa!” sloganları ve Sarı Yeleklilere has şarkılar söylenerek talepler dile getirildi.
Eylemlerde öne çıkan diğer eylem türlerinden başlıca dikkat çeken ise panayırcıların Paris çevre yolunda trafik yavaşlatması, otoyollarda bariyerler kaldırılarak bedava geçiş uygulaması gerçekleşti.

Fransa’nın Lille kentinde Sarı Yeleklilerin komşu ülkelere yaptığı enternasyonal dayanışma çağrısı sonucu Belçika’dan yüzlerce Sarı Yelekli dayanışma amaçlı Lille'de buluştu. Gironde bölgesi France İnsoumise-Boyun eğmeyen Fransa Milletvekili Loïc Prud'homme'un ise polisin saldırısı sonucu yaralandığı açıklandı. Eylemlere içişleri bakanlığı ve medya Paris'te 4 bin Fransa genelinde 39 bin 300 kişinin katıldığını açıklarken, Fransa Polis Sendikası-Öfkeli Polisler, SYNDICAT FRANCE POLICE – POLICIERS EN COLÈRE saat 15.00 itibarı ile katılımın 200 bin olduğunu açıkladı.

Kızıl Bayrak / Paris