Sarı Yelekliler’den Birleşmiş Milletler’in önünde eylem

Sarı Yelekliler devlet terörüne karşı dün Cenevre’deki Birleşmiş Milletler önünde buluştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Eylül 2019
  • 17:12

Sarı Yelekliler, Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler binası önünde gerçekleştirdikleri eylem ve etkinliklerle devlet terörünü protesto etti.

Sarı Yelekliler, dün sabah 42. eylem için, İsviçre sınırına yakın Fransa’nın Ferney-Voltaire ilçesinde bir araya geldi. İsviçreli eylemcilerle sınırda buluşarak, yaklaşık bin kişilik bir kitleyle, geçen Şubat ayında aynı yerde eylem düzenledikleri, Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binasının önüne yürüyüşe geçtiler.

Öğleden sonra BM’nin önüne varmadan, geldikleri Ferney-Voltaire yönüne uzun bir insan zinciri oluşturuldu. Bu insan zincirinde Fransız sanatçılar da yer aldı.

Eylem inisiyatifinden Cenevreli bir kadın, BM önünde polis şiddetini teşhir etmek için Fransa’da insanları eyleme çağırmak için bir turne gerçekleştirdiklerini belirtti. Sarı Yelekliler eylemlerinde yaralananların devlet şiddetinden kaynaklı kamusal alana çıkmaktan korktuklarını ifade etti.

Sessizlik içinde geçen eylemde, polisin eylemcilerin yürüyüşüne izin vermesi ve yardım sever rol üstlenmesiyle kitleden “teşekkürler İsviçre” sloganı atılarak, BM önündeki alana giriş yapıldı.

Eylemin bir diğer amacı, 17 Kasım 2018’den bu yana yaşanan polis şiddetini, şiddete maruz kalan tanıkların ifadeleri, videoları ve polis şiddetine karşı yasal düzenlemeleri dosyalaştırmaktı. Dosya Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Genel Müdürüne iletildi. Diğer bir kopya da, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi’ne verildi.

Alana geçilerek yumruklar havada “La Marseillaise” marşı söylendi. Devamında eylemlerde yaralanan ve devlet şiddetine maruz kalan eylemciler, Fransa’nın birçok kentinden gelerek söz aldı. Sözcülerin arasında 2 bin kilometre yol kat eden ve BM önünde bir süredir açlık grevi gerçekleştiren ve eylemlerde gönüllü sağlıkçı olan Jean-Marie David de yer aldı. Kendisi eski bir asker ve itfaiyeci olan Jean-Marie David, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne bir kolye (eylemler esnasında eylemciler üzerine sıkılan ve İsviçre menşeli plastik merminin asılı olduğu) hediye etmek istediğini, böylece Macron’la karşılaşacak olursa, ona Fransız halkı üzerine neyle ateş ettiklerini göstermesi için vermek istediğini dile getirdi.

Eylem sırasında dikkat çeken iki kadın, sans-culottes (donsuzlar) kılığına girerek, “hakları için ayaklanan halkın sembolü” olduklarını dile getirdi.

Eylem BM’nin yanında bulunan parkta etkinlikler gerçekleştirilerek son buldu.

Kızıl Bayrak / Cenevre