Sarı Yelekliler eylemi 1. yılında

Sarı Yelekliler eylemlerinin 1. yılı dolayısıyla pek çok kentte sokaklara çıkıldı. Paris’te gece geç saatlere kadar eylem devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Kasım 2019
  • 09:24

Fransa’da Sarı Yelekliler eylemlerinin 1. yılı dolayısıyla ülke çapında sokaklara çıktı. Paris, Nantes, Lyon, Bordeaux, Toulouse, Lille, Rouen, Strasbourg, Metz, Montpellier, Marsilya gibi bir çok kentte eylemler ve döner kavşaklarda blokaj eylemleri gerçekleştirdi. Eylemlere birçok yerde devlet terörü damgasını vururken Macron hükümetine, polis şiddetine ve sosyal yıkım politikalarına karşı öfke ön plana çıktı.

Paris’te Sarı yelekliler 1. yılını geride bırakarak gerçekleştirdiği 53. hafta eylemleri kapsamında sermaye devletinin korkusu eyleme yasak bölge sayısını çoğaltmak oldu. Champs Elysée caddesi ve Elysée sarayı ile Paris ve banliyölerinde sekiz bölgede 15 Kasım Cuma gününden 17 Kasım Pazar gününe kadar üç günlük eylem yasağı getirirken Cumartesi günü ise yirmiden fazla metro istasyonunu ve birçok otobüs hattını trafiğe kapattı. Eylemlere katılımı engellemek için tren garları, metro istasyonları ve eylem bölgelerinde üst araması ve kimlik kontrolleri gerçekleştirdi. Yoğun baskıya rağmen kitle, Paris’in birçok semtini eylem alanına çevirerek eylemlere azgınca saldıran kolluk kuvvetlerine karşı militan direniş sergiledi.

Başkent Paris’teki ilk eylem için sabah saat 09.00’da Porte de Champeret’de toplanan kitle çevre yolunu trafiğe kapattı. Champeret’de oluşturulan kortejin Porte de Clichy, Barbes, Republique Meydanı üzerinden Austerlitz Garı’na olan yürüyüşüne yönelik yasak dayatmasıyla kitlenin dağılması istendi ve ilk saldırı gerçekleşti. Kitle Bastille Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Aynı saatlerde bir başka eylem ise İtalya Meydanı’ndaydı. Kitle meydanda toplanmış, İtalya Meydanı’ndan Bastille Meydanı üzerinden Gare du Nord’a yürüyecekti. Burada da valilik yürüyüş izninin iptal edildiğini açıklayarak kitleyi meydanda ablukaya alıp ne yürüyüşe ne de kitlenin meydandan çıkmasına izin verdi. Polisin saldırgan tutumuna karşılık kitle meydanda barikatlar kurdu ve barikatları ateşe verdi.

Kitlenin bir bölümü meydanda polise direnirken, bir bölümü ise polis barikatını aşıp yeni direniş mevzileri oluşturarak polis gücünü zayıflattı. Akşam saatlerine kadar polisin azgın saldırısına direnen kitle akşam üzeri Bastille Meydanı ve Paris’in önemli AVM’lerinden birinin bulunduğu Chatelet Les Halles’e yöneldi. Chatelet Les Halles’de AVM çevresinde barikatlar kurularak devletin büyük tekellere uyguladığı vergi muafiyetine, sermayenin kıyım politikalarına ve vergi kaçakçılığına dikkat çekmek için AVM içerisinde belirli bir süre blokaj eylemi gerçekleştirildi. Polis AVM içerisine de gaz bombalarıyla saldırdı. Kitle Chatelet Les Halles’den sonra Bulvar Sebastopol üzerinde barikatlar kurdu. Eylemler gece geç saatlere kadar devam etti. Eylemlerde “Herkes polisten nefret ediyor!”, “Revolution/Devrim!”, “A-anti-kapitalista!”, “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde!” sloganları sıklıkça haykırıldı. Taşınan dövizlerde ise reform adı altında planlanan yeni emeklilik yasası ile gerçekleşecek olan yeni gasplara karşı öfke dile getirildi. 5 Aralık süresiz genel grev çağrıları yükseldi.

Binlerce kişinin katıldığı Paris’teki eylemde bir gazeteci ve iki eylemci ağır olmak üzere onlarca eylemci yaralandı. 149 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Kızıl Bayrak / Paris