Sarı Yelekliler 23. hafta da sokaklardaydı

Sarı Yelekliler hareketenin 23. haftasında baskı ve yasaklara rağmen Fransa’nın birçok kentinde eylemler düzenlendi. Baskı ve yasaklara boyun eğmeyen emekçiler uygulanan devlet terörüyle baskı altına alınmaya çalışıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Nisan 2019
  • 09:42

Fransa’da 23. haftasını geride bırakan Sarı Yelekliler hareketinin dünkü eylemlerinde, birçok kentte uygulanan “yasaklı bölge” ile işçi ve emekçiler dizginlenmek istense de kitleler sokakları terk etmedi. Yasaklara rağmen sokaklara çıkan emekçiler kolluk kuvvetlerinin saldırılarıyla karşı karşıya kaldı.

“Ültimatom 2 herkes Paris’e!” şiarlı eylem çağrısına, Paris ve yakın bölgelerden karşılık veren binlerce emekçi, eylemin başlangıç yeri olan Ekonomi Bakanlığı’nın bulunduğu Bercy’de dün erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı. Anti-faşist, anti-kapitalist gençlerden oluşan ‘Black Bloc’ da haftalar önce yaptığı “Direnişin kenti Paris’i karagüne çevirelim” çağrısı ile eyleme destek verdi.

Black Bloc’un eylem çağrısının sermaye devletine verdiği huzursuzluk ile Paris’te “kırıcılara karşı önlem” adı altında onlarca metro istasyonu ulaşıma kapatılarak eylem güzergahına ulaşım sağlayan Metro, RER, Bus gibi ulaşım araçlarında kontrollerle baskı ve denetimler arttırıldı. Black Bloc eylem yer ve saati için saat 10.30’da Gare de L'Est, Gare du Nord ve Strasbourg St Denis çevresinde buluşmak için yer bildirse de bunun sadece kolluk kuvvetlerini oralara yönlendirme amaçlı olduğu görüldü. Champs Elysée, Matignon, Concorde, Ulusal Meclis çevrelerini oluşturan cadde ve sokaklar yasaklı eylem bölgesi ilan edilip trafiğe kapatılarak denetimli girişe izin verildi.

23. hafta eylemi hazırlıkların tamamlanmasıyla saat 13.00’e doğru Bercy’den yürüyüşe geçilerek başladı. Yürüyüşün başlamasının ardından kısa bir süre sonra polis provokasyonu ve saldırı gerçekleşti. Saldırılara karşı kitlenin direnişle cevap vermesiyle çatışmalar yaşandı.

Yürüyüş Bastille üzerinden Republique Meydanı’na doğru devam ederken, polis saldırılarıyla kitle dağıtılmaya çalışıldı. Her defasında saldırılar geri püskürtülerek yürüyüş güzergahı boyunca barikatlar kuruldu.

Basına saldırı, Kızıl Bayrak muhabirine gözaltı

Kitlenin direnişçi tutumuna karşı saldırının dozunu arttıran kolluk kuvetleri eylemcileri dağıtmak için her türlü şiddeti uygularken, şiddeti görüntülemeye çalışan basın emekçilerine saldırmaktan da geri durmadı. Bağımsız basın çalışanlarından iki emekçi “kamu otoritesine sahip kişilere yönelik saygısızlık”tan gözaltına alındı. Kızıl Bayrak muhabirinin de gaz maskesi ve kaskı zorla çıkartılarak gözaltı saldırısı gerçekleşti. Yaralılara ilkyardımda bulunan gönüllü sağlık ekipleri ‘Street Medic’e yönelik saldırılar da gözlemlendi.

Yoğun saldırıya rağmen yürüyüş Republique Meydanı’na ulaştı ve akşam saatlerine kadar meydan terk edilmedi. Eylem süresince sıklıkla “Macron istifa!”, “Herkes polisten nefret ediyor!”, “A-anticapitalista!”, “Revolution/Devrim!” sloganları haykırıldı. Ayrıca Sarı Yelekliler’in “On est là, on est là! Même si Macron ne le veut pas, nous on est là! Pour l’honneur des travailleurs et pour un monde meilleur! Même si Macron ne le veut pas, nous on est la!”, “Buradayız!, Macron istemese de buradayız! Emekçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız!” şarkısı coşkuyla söylendi.

Fransa genelinde 115 noktada gerçekleşen eylemlere yüz binden fazla kişinin katıldığı açıklandı. Binlerce kişinin katıldığı Paris’te, 17 bin kişinin kimlik üst ve sırt çanta aramasına maruz kaldığı, 227 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Onlarca kişinin yaralandığı eylemde bir kişi gözünü kaybetti.

Kızıl Bayrak / Paris