Fransız devleti Sarı Yeleklilere savaş açtı!

Sarı Yelekliler hareketi eylemlerine devam ederken devlet terörünün şiddeti tırmandırılarak kitleler yıldırılmaya çalışılıyor. Fakat hareket militan iradesini koruyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Aralık 2018
  • 07:18

Sarı Yelekliler 4. Cumartesi eylemi birçok kentte şiddetli çatışmalarla geçti. Hafta içi sermaye hükümeti “geri adım” olarak 6 aylık yasa ertelemeyi açıklamıştı. Bugünkü eylem kitlelerin bu oyuna cevabı anlamına da geliyordu. Ve kitleler Sarı Yelekliler'in “Kırıntı değil ekmek istiyoruz” açıklamasına uyarak geri adım atmadı. “Macron istifa!” ağırlıklı haykırılan sloganlarda kapitalizm karşıtlığı ve polis şiddetine karşı sloganlar da dikkat çekiciydi. Adil vergilendirme ve sosyal devlet talepleri de yeraldı. Kitlesellik bakımından eylem zayıflamazken birçok kentte uzun süreli çatışma ve eylemler yaşanarak hareketin sadece Paris'le sınırlı kalmadığı da bir kez daha görüldü.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Fransa’nın dört bir yanından Paris’e gelen eylemciler öncelikle Champs Elysées’ye akın etti. Eylem çağrısı karşısında çaresiz kalan sermaye devleti çareyi metro ve RER Paris-banliyö ulaşımının temel tren hatlarından Place de L'Etoile, Opera, Place Vendome, Place de la Concorde, Place de la Republique, Trocadero, Assemble Nationale, Matignon, Place de la Bastille, Senat, Montparnasse, Bercy, Denfert-Rochereau, Place d'İtalie meydanlarına ulaşım sağlayan istasyonları kapatmakta buldu.

Bu haftanın devlet tarafından ikinci hamlesi arttırılan polis terörü ve OHAL tehdidiydi. OHAL şimdilik masaya getirilmezken polise verilen emirle zaten OHAL koşullarında bir saldırı hamlesi devreye sokuldu. Polis bu hafta zırhlı kepçelerden panzerlere, çift başlı TOMA'lara kadar geniş bir saldırı envanteriyle alandaydı.

Çevik Kuvvet, sivil polis ve jandarmanın yanı sıra çetevari kimliğiyle tanınan Brigade Anti-Criminel birimleri de saldırılarda görev aldı. Yanı sıra yine atlı birlikler ve daha önce ZAD direnişinde kullanılan zırhlı jandarma araçları da yeraldı. Helikopter ve dronelar kullanılarak eylemciler havadan takip edildi. Hafta içi liselilerin çeşitli kentlerdeki eylemlerine azgınca saldıran polis son olarak Mantes Le Jolie'de liselileri gözaltına alıp dizüstünde eller ensede bekletmişti. Bu görüntüler kitlelere bir tehditti.

Sarı Yelekliler Savaş çağrısını kabul etti!

Eylemin 4. haftasında SUD Solidaire ve CGT sendikalarından örgütlü işçilerin de kırmızı yelekleriyle desteklediği harekette ‘Sarı Yelek, Kırmızı Yelek’ eylem birlikleri yaşanmaya devam etti. Rafinerilerde ve petrol depolarında birlikte gerçekleşen blokaj eylemleri sonucu yüzlerce benzinlik akaryakıt stoklarının tükenmesi sonucu kapandı.

Kentler arasındaki yol kesme eylemleri de sürüyor. Eylemler şehirlerin giriş ve çıkışlarında ‘salyangoz operasyonu’ adıyla trafik yavaşlatma ve blokaj şeklinde devam ederken otoyollarda ise ücret ödeme bariyerleri açılarak ‘bedava otoyol’ eylemleri gerçekleştirildi.

Bugünkü eylemlerde devletin tehdidine en net cevabı eylem kararlılığıyla gözaltını alınmayı göze alarak sokaklara çıkan kitleler verdi. Yüzlerce gözaltı olmasının bir nedeni de polis terörü sırasında Mantes Le Jolie’deki liseliler gibi diz çöküp ellerini havaya kaldıran kitlelerin gözaltını beklemesiydi. Polis açıklamasına göre sadece Paris’te 787, İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göreyse tüm Fransa'da 1387 gözaltı var. Polisse özellikle pasif direnişçilere ve yaralılara yardım edenlere yönelik azgın saldırıda bulundu. Koltuk değnekli bir kişinin bile üstüne gaz bombası atıldı, yerde yatanların üstüne köpeklerle saldırıldı. Büyük plastik mermilerle onlarca kişi yaralandı. Yaralananlar arasında BİR-KAR'lı bir militan da vardı.

Kitlelerin tepkileriyle ve militan karşı hamleleriyle bir dizi alanda polis saldırıları kırılsa da Arc de Triomphe'a bugün çıkılamadı. Champs Elysees'den paralel caddelere ve ara sokaklara kadar tüm bağlantı yollarında onbinler buluşup saatlerce çatışmasına karşın bu sefer Zafer Takı polisin kalesi konumundaydı. Saldırılar karşısında Arc de Triomphe kazanılamayınca kitle farklı yönlerde yeni alanlarda çatışmaya yöneldi. Eifel Kulesi'nden Tracadero Meydanı'na Saint Tirinite Kilisesi'nden Republique Meydanı'na uzanan onlarca kilometrelik hatta birçok çatışma noktası oluştu. Bulunan her fırsatta barikatlar kuruldu, araçlar yakılarak polis geçişleri zorlaştırılmaya çalışıldı.

Gece hava karardığında bile kitleler sokakları boşaltmadı. Champs Elysées çevresi ile Republique Meydanı’nda toplanan kitleler alana açılan tüm caddelerden yer yer gazlı saldırılarla dağıtılmaya çalışıldı. Fakat kitleler burada da militan bir duruşla alanı bırakmadı. Çatışmalar arasında kitle arasındaki azılı faşistler de cezalandırılarak kitle hareketi önünde teşhir edildiler. Faşistlerin eylemden nemalanmasına izin verilmezken faşistler arkalarına bile bakmadan kaçmak zorunda kaldılar. Faşistler polisle karşı karşıya gelmemeye dikkat ederken Anti-faşistlerin ve sosyalist güçlerin olduğu yerlerde bayraklarını dahi açamadılar.

Diğer kentlerden yansıyan haberlerde de militanlık ve kitleselliğin benzer olduğu görünüyordu. Özellikle Marsilya, Bordeaux ,Toulouse gibi belli merkezlerde de yoğun eylemler yapıldı.

Nogozon Derneği eyleme ortak buluşma noktasından toplanarak katıldı. Saint Lazare garına buluşan Nogozonlular “Genel Grev” ve “İşgal, Grev, Direniş!” şiarlı sarı yeleklilerle çatışmada yerini aldı. Çatışma boyunca sloganlar ve marşlar söylerken aralarda halay çekerek de genel kitlenin moralini yükselttiler.

Kızıl Bayrak / Paris