Sarı Yelekliler baskı ve yasakları tanımadı

Sarı Yelekliler, eylemlerinin 19.’cu haftasında baskı ve yasaklara rağmen kitlesel eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2019
  • 08:23

Sarı Yelekliler’e birçok kentte eylem yasağı getirilmesine rağmen Fransa’nın dört bir yanında gerçekleşen eylemlerle protestolar gerçekleştirildi.

Paris’te Champs Elysée caddesi başta olmak üzere Zafer Takı'nın olduğu meydan Place de l'Etoile, Elysé sarayına yakın caddeler, Ulusal Meclis, Concorde Meydanı ve çevresindeki caddeler sabah altıdan itibaren trafiğe kapatıldı. Polisin bölgeyi abluka altına alarak giriş ve çıkışları kontrol altına aldığı eylem için Champs Elysée’ye çıkmak isteyenlerden 107 kişiye ise 135 avro ceza kesildiği açıklandı.

Berdaux, Nice, Tarbes, Toulouse, Marsilya, Metz ve Brötanya bölgesinden de Vannes, Rennes, Saint-Brieuc ve Langueux şehirlerinde de belirli alanların yasaklı yerler listesine alınmasına rağmen kitlenin kararlılığı ile eylemler gerçekleştirildi. Her hafta yeni stratejiler üretip eylemleri bitirmeye, baskı, zorbalık ve azgın devlet terörüyle kontrol almaya çalışan sermaye devletinin baskı ve yasakları 19. Cumartesi eylemi içinde yetersiz kaldı.

Paris’te gerçekleşen eylem için kitle sabah saat 10.00’dan itibaren Denfert Rocherau Meydanı’nda toplnmaya başladı. Saat 13.00 sularında oluşturulan kortejlerle yürüyüşe geçilerek St Michel, Chatelet, Gare de L'Est, Barbes üzerinden Sacré Coeur Montmartre’a yüründü. Binlerce kişinin katıldığı eylemde, RİC-Vatandaş İnisiyatifi Referandumu’nun yanı sıra “servet vergisi, sosyal adalet, aysonu ve dünyanın sonu ortak sorumluluk ve mücadele vurgusu, iklim sorunu, yaralılar ve tutuklularla dayanışma, anayasada reform, 6. Cumhuriyet, grev ve blokaj, Macron istifa!” konulu pankart ve dövizler taşınarak çoşkulu sloganlar ve şarkılar söylendi. Yoğun polis ablukasında gerçekleşen eylemde TOMA, gözaltı araçları ve zırhlılar CRS, CSİ, BRİ, BAC polis ve jandarma birimleri eylemlere saldırı için hazır tutuldu.

Sadece Paris’te 8545 kişinin kimlik, çanta ve üst araması gibi kontrolden geçtiği belirtilerek 96 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Montmartre’da eylemin bitmesinin ardından kitlenin korsan yürüyüş ile Strasbourg Saint Denis’e yönelmesiyle polis saldırısı ve çatışmalar yaşandı.

Eylemlerde görev alacak polis ve jandarma gücünü arttırmak için resmi binaların koruma görevi askerlere verildi. Ayrıca Soldat Santinel adlı kolluk güçlerinin, barbar IŞİD çetelerine karşı silah kullanılmasına iz vermeyenler bugün Sarı Yelekliler’e karşı “gerektiği anda ateş edebilirsiniz” diye izin vererek görevlendirdiler.

12 Ocak 2015’ten bu yana OHAL uygulamalarında yer alan Soldat Santinel’ler; 13 Kasım 2015’te IŞİD çetelerinin, 130 kişinin ölümü ve 400’den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanan Paris saldırısının ardından “anti-terör birlikleri” olarak sayıları arttırılarak mobil birlikler halinde tren garları, ibadethaneler, turistik bölgeler, diplomatik yerler, okullar gibi hassas yerlerde konuşlandırılmıştı. Bu kolluk güçlerine, IŞİD çetelerine karşı dahi ateş izni verilmemişti. Bu nedenle ölenlerin aileleri tarafından açılan dava ise soruşturmasız kaldı.

Kızıl Bayrak / Paris