Sarı Yelekliler 27. haftada da polis terörüne geçit vermedi

Polis saldırılarıyla yıldırılmak istenen Sarı Yelekliler 27. haftada da polis terörüne rağmen militan eylemlerini sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mayıs 2019
  • 20:18

Sarı Yelekliler 27. Cumartesi eylemi için Fransa’da merkezi olarak Reims ve Nancy kentini açıklamıştı. Merkezi eylem dışında Paris, Nantes ve Bordeaux başta olmak üzere diğer kentlerde de eylem vardı.

Paris’te artık küçük gruplar bile yürüyüşler gerçekleştirerek kentin farklı noktalarını eylem yerine çeviriyor. Saat 12.30 sularında yaklaşık 50 kişilik bir grup coşkulu ve sürekli sloganlar, marşlar eşliğinde Republique Meydanı’na yürüdü. Republique Meydanı’nda farklı noktalardan gelen diğer Sarı Yelekliler ile buluşuldu. Sayıları birkaç yüzü bulan meydandakiler yerlere yazılamalar yapıp serbest kürsüden harekete dair düşüncelerini paylaştı.

Paris eylemi için yoğun olarak Fransız burjuvazisinin finans merkezi La Defense’ta toplanıldı. Öğle saatlerinde başlayan yürüyüşe binlerce işçi ve emekçi katıldı. Birbirinden çeşitli taleplerin ifade edildiği pankart, dövizler taşınırken son eylemlerde olduğu gibi ‘Devrim’ sloganı sıklıkla ve en gür atılan slogan oldu.

Polis yürüyüş boyunca kitleyi taciz etti. Yürüyüşü durdurma/yavaşlatmaya dönük saldırılarda bulunan polisler ayrıca, tek tek eylemcilere yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Yanından geçerken içtiği sigaraya vurmaktan, tacizkar laf atmalar gibi hareketlere kitlenin duyarlılığı yoğundu. Polisin tacizleriyle sinmeyen kitle militan tepkilerle karşılık verdi. Ele gelen ne varsa polise atan, polis barikatını zorlayan eylemcilere polis yoğunlaştırılmış sprey gazlardan sıktı. Gazlar nedeniyle çok sayıda fenalaşan oldu.

Polisin tüm bu saldırganlıklarına rağmen yürüyüş başından sonuna kadar kitleselliğini koruyarak, yer yer artarak sürdü. Oldukça uzun bir parkurda yaklaşık dört saatlik bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Jerome Rodriguez gibi gözünü kaybetmesine rağmen eylemde sürekli yer alan isimlerin kitleyi coşturan konuşmaları eylemin havasını güçlendirdi.

Diğer kentlerde de polis terörü eksik olmazken Sarı Yelekliler bir kez daha binlerle kentlerde sokakları doldurarak buna yanıt verdi. 27. hafta, hareketin enerjisinin hâlâ sürdüğünü birkez daha gösterdi.

Kızıl Bayrak / Paris