Kürt illerinde Newrozlar: Saldırılara yanıt oldu

Türk sermaye devletinin saldırılarına karşı Kürt illerinde Newroz alanları doldurularak yanıt verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2021
  • 21:05

Van 

Amed’in ardından en kitlesel ve dikkat çeken Newroz Van’da kutlandı. Van Kalesi eteklerindeki kutlamaya yüzbini aşkın kişi katıldı. Pandemi gerekçesiyle kimi zaman alana girişlere sınırlama getirilse de kitleler engeli aşarak kutlamalara katıldı.

Newroz’da konuşan Van Star Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki göstererek, “Bin yıllardır kadınların yokluğu üzerine inşa edilmeye çalışan bu erkek egemen sisteme karşı her ne olursa olsun mücadele edeceğimizi söylüyoruz. Hayatımıza, emeğimize, kimliğimize yönelik saldırıların daha da arttığı böylesi bir dönemde mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz” mesajı verdi. 

Kutlamada tutsakların gönderdiği Newroz mesajları da okunduktan sonra İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç konuştu.

Daha sonra HDP Van Milletvekili Sezai Temelli konuştu. Konuşmaların ardından sanatçı Xecê'nin şarkılarıyla halaylar çekildi.

Şırnak

Cizre’de kutlanan Newroz için alana giren kitleden polis HES kodu isteyerek fişleme yaptı. Polis ayrıca alana girmek isteyen kitleye gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin engeline tepki gösteren halk alanın etrafındaki polis barikatlarını yıkarak alana girdi. 

Sanatçı Ruken Yılmaz’ın sahne almasıyla kitle coşkulu bir şekilde halaya durdu. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuşmasında HDP’yi kapatma saldırısına değinerek “HDP halktır!” vurgusu yaptı.

Tecridin son bulmasını isteyen Başaran'ın konuşmasının ardından Koma awazê Botan ve sanatçı Merve Admiş sahne aldı.

Ağrı

Ağrı merkezde bulunan stadyumun yanındaki alanda yapılan kutlama HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar'ın konuşmasıyla başladı. Akar’ın ardından HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve Sırrı Sakık konuştu.

Konuşmaların ardından Dilan Dirayet Taşdemir ve Sırrı Sakık, Newroz ateşini yaktı. Halkn Newroz ateşinin etrafında halay çekmesi ile kutlamalar sona erdi.

Doğubayazıt’ta da sabah HDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelerek, kutlamaların yapıldığı belediye binası arkasındaki alana yürüdü. 

Kutlamaların açılış konuşmasını yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Gönül Öztürk, barış temennisinde bulundu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye tepki gösteren Öztürk, bunun "darbe" olduğunu kaydetti. HDP İlçe Eşbaskanı Abdullah Ekelik konuşmasının ardından HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç söz aldı. Konuşmalar ardından sahne alan sanatçıların ezgileri eşliğinde halaylar çekildi. Kutlamalardan sonra gençler kitlesel bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdi. Cumhuriyet Caddesi'nde yapılan yürüyüşte tecrite karşı sık sık "Bê Serok jiyan nabe (Başkansız yaşam olmaz)", "Bijî berxwedana zindana" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Antep

Şehitkamil’de bulunan Tur Otobüsleri yanındaki alanda yapılan kutlamada konuşan parti sözcüsü Ebru Günay, “İktidar tüm kaynaklarını savaşa ayırıyor. Savaş, yoksulluk, ırkçılık ve ölüm demektir. Ancak halkımız onları kurulacak ilk sandıkta tarihin karanlıklarına gönderecek” dedi ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacaklarını vurguladı.

Kutlama Günay’ın konuşmasının ardından Metin Kemal Kahraman'ın seslendirdiği şarkılara eşlik eden kitlenin sloganlarıyla son buldu.

Hakkari

Hakkari kent girişindeki Otogar alanında binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı.

Newroz ateşi yakıldıktan sonra HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut ve parti ilçe eşbaşkanları kitlenin Newroz’unu kutladı. 

HDP eski Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın mesajı da okunduktam sonra

HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun konuştu. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in konuşmasının ardından tutsakların gönderdikleri Newroz kutlaması mesajları okundu.  Kutlama, Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir'in müzikleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Urfa

Urfa'da 11 Nisan Stadyumu yanındaki alanda yapılan kutlamada, mücadelede yaşamını yitirenler için gerçekleştirilen saygı duruşundan sonra Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti Kürtçe konuşma yaptı.

HDP’li Ömer Öcalan’ın konuşmasından sonra müzikler eşliğinde halaylar çekilip, Newroz kutlandı. Kutlamalar çekilen zılgıt ve atılan sloganlarla son buldu.

Kutlamada 4'ü çocuk, 2'si kadın 7 kişi gözaltına alındı.

Yüksekova 

Hakkari Yüksekova ilçesinde Yeni Şehir Stadı’nda Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Newroz alanına Covid-19 kısıtlaması bahanesiyle 1500 – 2000 kişi alınırken, yüzlerce kişi  güvenlik noktalarında bekletildi.  

Kutlamalarda ilk olarak konuşan HDP'li Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan gelenlerin Newroz’unu kutladı.

Ardından HDP Milletvekili Sait Dede konuştu. Kutlamada son olarak Rezan Şirvan sahne aldı. Şarkılar eşliğinde Newroz ateşi yakılırken, uzun bir süre halay çekildi.

Bitlis

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Kent Meydanı'nda sabah saatlerinde başlayan Newroz kutlamasında HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Halide Türkoğlu ilk sözü aldı.

Ardın konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ise, "HDP halktır. HDP’nin kapasına kilit vurmak isteyenler, bu meydandaki coşkuya baksınlar. HDP’yi kapattığınız zaman 6 milyon HDP’li eve gitmeyecektir. Tek bir kişi kalsak da diz çökmeyeceğiz" dedi. HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da, yaşanan ekonomik krize değindi. Gaydalı, “Sistem artık kitleme noktasına geldi. Bütün parayı rantçılara yedirdiler. Bunların 3 Y’si vardı; Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Bu 4 Y’ye çıktı. Yalanı da eklediler" diye konuştu. 

 Kutlama, konuşmaların ardından çekilen halaylarla son buldu. 

Muş 

Muş'taki Newroz kutlamasının adresi İstasyon Gar Meydanı oldu. Kutlamada konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ülkedeki siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlara değindi. 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, Ayfer Düzdaş'ın seslendirdiği şarkılarla son buldu.

Siirt

Siirt’te Newroz Barış Mahallesi’nde yer alan Newroz Alanı’nda kutlandı. HDP Siirt İl Eşbaşkanı Yusuf Batur’un konuşmasının ardından Newroz ateşi HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Siirt İl Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir tarafından yakıldı. 

HDP Siirt Milletvekilli Sıddık Taş’ın ardından konuşan Meral Danış Beştaş ise, iktidar ve MHP’nin son yıllarda sürekli HDP’ye saldırdığını belirtti. Beştaş, “Kazanacağız, kimse halkla uğraşamaz. Bugün iktidar çok korkuyor, çünkü zaman ilerledikçe oyları eriyor ve gideceklerini biliyor” ifadelerini kullandı. 

Beştaş’ın konuşmasının ardından sahneye Barış Anneleri çağrıldı. Barış Anneleri, barış güvercinlerini uçurmasından sonra sahne alan Koma Hivron’un şarkılarıyla çekilen halaylar eşliğinde Newroz programı sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı