İllerde Newroz coşkusu

Mersin, Muğla, Çanakkale, Tekirdağ, Çorum ve Antalya'da binlerce kişi Newroz'u kutladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 19:30

2021 Newroz’u İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerin yanı sıra  Mersin, Muğla, Çanakkale, Tekirdağ, Çorum ve Antalya’da binlerin katılımı ile kutlandı.

Ergene’de Newroz

Tekirdağ’ın Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi’nde "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Newroz eylemi yapıldı.  Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP’nin kapatılma davası hakkında “Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız. Bugün AKP-MHP iktidarı vekilliklerimizi düşürmeye çalışıyor. Bizim vekilliğimizi ancak bize bu yetkiyi veren halkımız alır. İzin verecek miyiz? Hayır! Buna öncelikle kadınlar izin vermeyecek. Bir sabah uyanıyoruz ve İktidar İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdık diyor. Sormak istiyorum, siz mi getirdiniz ki siz kaldırıyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Gülüm, konuşmasının ardından “Bijî Newroz” sloganları eşliğinde Newroz ateşini yaktı.

Çanakkale’de Newroz

Çanakkale’de Newroz eylemi Esenler Mahallesi’nde yapıldı. Newroz’da kötü hava koşullarına rağmen halk coşku ve heyecanla kutlamayı sürdürdü. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik” diyen iktidarı zılgıtlarıyla protesto etti. Kısa bir konuşma yapan Oya Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın edenlere teşekkür etti. Daha sonra Newroz ateşini yakan Ersoy, kitle ile halaya katıldı. Kutlama, çekilen halay ve zılgıtlarla sona erdi.

Mersin’de Newroz

Mersin'de Newroz Tırmıl Miting Alanı’nda gerçekleştirildi. Miting alanında “Yaşasın sosyalizm, yaşasın halkların özgürlüğü ve eşitliği” ve 6 dilde “Newroz kutlu olsun” pankartları asıldı.

Newroz eylemide HDP’ye ve Kürt halkına dönük saldırganlık teşhir edilirken direnme ve birleşik mücadele vurgusu yapıldı.

Antalya’da Newroz

Antalya'da Newroz eylemi Kepez Kent Meydanı'nda gerçekleştirildi. Newroz eyleminde konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül "Newroz Ateşi Kawa'dan Mazlum'a, Mazlumdan halklara özgürlük yolunu aydınlatan ışıktır" dedi. Bülbül konuşmasının devamında şunları ifade etti:

"Siyasi olarak tükenen, ekonomiyi iflas ettiren AKP-MHP, bu siyasi rezaletin üstünü örtmek için bize kapatma davası açtı. HDP'ye kapatma davası açan savcı sarayın memurudur ve bu davayı açmakla halka karşı, adalet ve özgürlüğe karşı suç işlemiştir. HDP Türkiye halklarının iradesidir. Halk iradesini kimse kapatamaz! Alanda bulunan yoldaşlar, hevaller Newroz ateşi sıcaklığı ile mücadeleyi yükseltelim. Tarihimize, geleceğimize, emeğimize ve partimize sahip çıkalım." 

Konuşmaların ardından sanatçılar sahne aldı ve Newroz eylemi sona erdi.

Muğla’da Newroz: “Dost ve düşman bilsin ki biz kazanacağız”

Muğla’da Newroz Milas Akkent Pazaryeri'nde gerçekleştirildi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada, faşizm karşısında boyun eğmeyen, dik duranları selamladı. Çepni şunları ifade etti:

“Bugün, tarih ezilenlerin tarihidir. Tarih zulme karşı başkaldırı tarihidir. Bu içinden geçtiğimiz süreç her ne kadar zulüm ve saldırı süreci olmuşsa da esas olarak direnişin tarihidir, direnişin günleridir. Biz bulunduğumuz her yerde bu oyunu bozduk, bozmaya devam edeceğiz. O yüzden zulüm varsa bir yerde direniş esastır. O yüzden bu topraklarda demokrasiyi inşa edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Devrim ve sosyalizm mücadelesi, ulusal özgürlük mücadelesi kazanacak, mutlaka kazanacağız. Dost ve düşman bilsin ki kazanacağız, biz kazanacağız."

Çorum’da Newroz

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Aşık Mahsuni Şerif Parkı'nda Newroz eylemi yapıldı.

Eylemde konuşan KESK Çorum Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, son yıllarda Newroz'un baskı ve saldırıların gölgesinde kutlandığını belirtti.

Azapçı, "Ülke genelinde yürütülen baskı politikaları, halkın seçtiği belediyelere atanan kayyımlar, düşürülen vekillikler ve parti kapatmalar olarak sürdürülüyor. Parti kapatmaların sendikalara, emek ve meslek örgütlerine yeni prangaların vurulmasının yolunu açacağı bellidir" dedi. Kürt sorununun çözülmesinin bölge halklarının, işçi sınıfının ve demokrat kesimlerin birleşmesi ile mümkün olduğuna işaret eden Azapçı, "Newroz asırlar boyunca baskıcı ve inkârcı yöntemlere karşı durmanın sembolü oldu. Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır: Bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newrozu'nda birleşelim. İş, ekmek, insanca yaşam, özgürlük ve adalet için mücadeleyi büyütelim" dedi.