Kürt derneğine faşist saldırı protesto edildi

Fransa’nın Lyon kentinde Kürt Kültür Derneği’ne yapılan ırkçı-faşist saldırı kınanarak “Faşizme karşı omuz omuza” denildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Nisan 2021
  • 17:15

Fransa’nın Lyon kentinde Kürt Kültür Derneği’ne yönelik ırkçı-faşist saldırıya karşı ilerici, devrimci kurumlar ortak açıklama yaptı.

“Faşizme karşı omuz omuza” başlıklı açıklamada, Türk sermaye devletinin ve dümenindeki dinci-faşist AKP-MHP iktidarının toplumsal mücadele dinamiklerine, Kürt halkına, emekçilere, gençlere, kadınlara saldırılarını tırmandırdığına değinilerek şöyle denildi:

“İstiyorlar ki biat tam olsun, suskunluğu yırtmasın hiç bir bıçak; onun için öldürüyorlar genç kadın ve erkekleri, onun için cezaevleri tıka basa dolu, onun için sokaklarda işyerlerinde işçiler, gençler, kadınlar linçe uğruyor. Hızını alamıyor faşizm bölge halklarının kanını dökmekten de geri durmuyor. Hızını alamıyor faşizm; büyükelçilikler ve MİT örgütlemesiyle Avrupa’dada faşist saldırılarını sürdürüyor.”

“Bu saldırılar hepimize”

Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız ve iki yoldaşını katlettiren, Almanya’da İspir’i katlettiren, Belçika'da kurumlara saldırtan faşist Türk sermaye devletinin saldırılarına devam ettiği belirtilen açıklamada, “Fransa'nın Lyon kentinde Kürt Ķültür Derneğine elleri beyzbol sopalı yüzleri maskeli hepsi de uşak ruhlu kendilerine Bozkurtlar diyen 20 kişilik faşist gurubu saldırtarak 4 yurtseveri yaralamıştır” denildi. Faşistlere karşı birleşe birleşe kazanılacağı vurgulanan açıklamada “Bu saldırılar hepimizedir ve karşılıksız kalamaz Avrupa devletleri somuttaysa Fransa devleti saldırganları bulup çıkarmalı arkasındaki güçleri kamuoyuna açıklamalıdır” denildi.

“Gerçekleri kapatma görmeme tutumu faşizme verilen bir destektir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Fransa başta olmak üzere Avrupalı devrimciler ve emekçiler dayanışmaya çağrıldı.

“Biz Gezi’den biliyoruz birlikte mücadele edeceğiz, kazanacağız” denilen açıklama şöyle son buldu:

“Biz aşağıda imzası olan kurumlar olarak Lyon kentinde Ķürt Kültür Derneği’ne yapılan saldırıyı kınıyor, Kürt ulusuna ve demokratik devrimci kurumlara saldırıda esasta ortaklaşan Türk hakim sınıfları ve burjuva-gerici patilerinin halk düşmanı politikalarına karşı, Türkiye’de ve Kürdistan’da faşizme karşı direnerek, birlikte karşı koyarak kazanacağız.”

Açıklamaya imza atan kurumlar şöyle: ACTIT, ADKH, ATİK, CDK-F, SKB, TJK-F, ODAK, FEDA, CIK, BİR-KAR, AGEB-F.

Kızıl Bayrak / Fransa