İzmir'de Newroz eylemi

İzmir’de Newroz eylemi Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 22:15

İzmir’de Newroz eylemi Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirildi. HDP'nin çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen miting saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasında Newroz’a katılan tüm kurumlar selamlandı. Ardından Newroz ateşini yakmak için HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç'lu ve tüm HDP ve HDK temsilcileri kürsüye çağrılarak Newroz ateşi yakıldı.

Mitingte HDP İl Eş Başkanları Besriye Tekgür ve Kadir Baydur, HDK İl Eş Sözcüsü Sabri Gül, birleşen parti eş başkanları, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç ve Kadınlar Birlikte Güçlü bileşenleri adına da konuşmalar yapıldı. Konuşmalar Türkçe ve Kürtçe gerçekleştirildi.

Halkın iradesi gaspedilemez. Tarih sizi yargılayacak”

İlk konuşmayı HDP İl Eş Başkanı Besriye Tekgür yaptı. Tekgür HDP'nin kapatılma kararına değinerek başta tutuklu olan Selahattin Demirtaş ve tüm tutuklu milletvekilleri, belediye başkanları ve tutuklu olanlara selam yollanarak Newrozları’nı kutladı. Tekgür konuşmasını "Newroz kadınların özgürlük isyanıdır. Halkın iradesi gasp edilemez. Tarih sizi yargılayacak” diyerek bitirdi.

Ardından HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'a söz verildi. Kemalbay  şunları ifade etti:

“Bizleri kapatmak isteyenlere sözümüz var, tarihin çöplüğüne gideceksiniz, tıpkı tüm dünyada tarihin çöplüğüne giden diktatörler gibi sizlerde tarihin çöpliğüne gideceksiniz. Çünü siz kürt halkına zulum ediyorsunuz, çünkü siz işçileri-emekçileri bir avuç seramayedar için açlığa mahkum ediyorsunuz, işçileri işten çıkarıyorsunuz diyerek sizin gücünüz bize yetmez.” dedi. Kemalbay sizin bütün baskılarınıza rağmen işçiler kod 29'a karşı direniyor, fabrika önlerinde direnişleri sürdürüyor, kürtle partilerine sahip çıkıyor işte o yüzden zalimsiniz ve tarihin çöplüğüne gideceksiniz.”

Kemalbay HDP'nin kapatılmasına da değinerek “Bizler halkız. HDP halktır, HDP kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin sesidir. HDP'yi kapatmaya sizin gücünüz yetmez diyerek tarih boyu diktatörler hep gitmiştir. Saldırın ki sonununuz gelmesi hızlansın” vurgusu yaptı. Kemalbay, “Zalim Dehaklara karşı Kawalar vardır ve Kawalar var olmaya devam edecektir” diyerek tutuklu bulunan milletvekillerini, belediye başkanlarını selamladı. 

“HDP'yi kapatamayacaksınız.”

Ardından HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç konuştu. Oluç “AKP ve küçük ortağının HDP'nin kapatma kararlarına” değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Karşımızda çürümüş, siyasi ahlakını yitirmiş bu iktidar, Türkiye’yi yerle bir edecek adımları ardı ardına atıyor. İstiyor ki Kürtler dilini konuşamasınlar, istiyor ki Kürtler teslim olsunlar ama yanılıyor bugüne kadar Kürtler asla biat etmedi, haklarından vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek. Biz ne Kürdistan coğrafyasın da ne bu coğrafya da kan akmasın barış olsun dedikse iktidar kanın akması için elinden geleni yaptı.”

Oluç konuşmasının devamında “Biz barış için elimizi uzatmayı da biliriz yumruğumuzu sıkıp direnmeyi de biliriz” diyerek şunları ifade etti:

“HDP dükkân mıdır kapısına kilit vuracaksınız? HDP halktır ve halk bütün meydanlarda. Duvarları kapatabilirsiniz ama halka kilit vuramazsınız. Siz bu halkı nereye kapatacaksınız? Siz bu gerçeği göreceksiniz, HDP'yi kapatamayacaksınız.”

“Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz”

Daha sonra Kadınlar Birlikte Güçlü bileşenleri adına Ebru Dinçel'e söz verildi. Dinçel  “Tayyip Erdoğan dün gece yarısı cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle istanbul sözleşmesinden çıktığını duyurdu. Biz kadınlar buradan bir kez daha sesleniyoruz, bizleri evlere kapatamayacaksınız yaşamın hiçbir alanından olduğu gibi siyaset sahnesinden bizi çekemeyeceksiniz” dedi. “AKP iktidarı ve küçük ortağı hukuk, insan hakları tanımıyor, demokrasiye inanmıyor. Ferman, darbeler sizinse dağlar, sokaklar, alanlar bizimdir. Bir kez daha tekrarlıyoruz haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi.

KESK MYK üyesi Elif Çuhadar konuştu ve “Örgütlü bir gücü hiçbir şey yıkamaz. Bütün emekçilerle yan yana omuz omuza demokrasi mücadelesinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

Eylem sırasında “HDP halktır halk burada”, “HDP sustrulamaz”, “Biji Newroz” sloganları atıldı.

Konuşmaların ardından Ayfer Düzdaş ve Arhat da müzik dinletisinde bulundu. Newroz halaylarla sona erdi.

Eylemden notlar: Newroz alanına girişi için tek bir noktaya izin verildi. Çok yoğun çevik, sivil polis ve TOMA yığınağı vardı. Newroz mitingine rengi HDP'nin kapatılması damgasını vurdu.

Kızıl Bayrak / İzmir