Kürt illerinde Newroz coşkusu

Kürt halkı, kimliğine, kazanımlarına ve mücadelesine yönelik saldırılara Newroz coşkusuyla yanıt veriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 18:24

Iğdır 

Iğdır’da Kılıçlar Anıtı alanında Newroz kutlaması yapıldı. Kürt, Azeri, Türk ve Terekemeleri buluşturan kutlamada selamlama konuşması yapan HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Semra Doğruyol ve yerine kayyım atanan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Çelik, HDP'yi kapatmak istemiyle iddianame hazırlanmasını protesto etti. 

HDP'li Dilan Dirayet Taşdemir, Newroz'un ezilen halklar için önemine değinerek, iktidarın baskısı karşısında geri adım atmayacaklarını vurguladı. Partilerine dönük baskılara değinen Taşdemir, “Bu sefer HDP’yi kapatacağız' diyorlar. HDP dükkân mı ki kapatacaksınız? HDP halkın gönlündedir. HDP yaşamın ağacıdır. Siz bu yaşamın önünü kesemezsiniz. Bu halkın hakkını neye mal olursa olsun savunacağız. HDP mücadeleden asla vazgeçmeyecek. Bundan dolayı bu kadar korkuyorlar" diye konuştu. 

İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesini de protesto eden Taşdemir, konuşmasının sonunda Newroz şarkısı seslendirdi. 

HDP'li Habip Eksik ise "siyasi darbelerin ve zulüm politikalarının" kendilerine geri adım attırmayacağını ifade etti. Konuşmaların ardından güvercin uçuruldu. 

Kutlama, Newroz ateşinin yakılması ve megafondan seslendirilen ezgiler ve çekilen halaylarla bitirildi.

Kutlamaların bitişinde polisler 3 genci tartaklayarak gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin tepkisi üzerine gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı. 

Malatya

Malatya’da Newroz Emeksiz Meydanı’nda kutlandı. Meydana çıkan yollar otobüslerle bariyer oluşturularak trafiğe kapatılırken, alana girişlerde polis arama yaptı ve insanları alana HES kodlarıyla alarak fişleme yaptı.

Arama noktasından sarı, kırmızı, yeşil şal ile geçmek isteyen İkbal Yalçınkaya ve 10 yaşındaki kızının alana girmesi polisler tarafından engellendi. Yalçınkaya ve kızı girişte bir süre alıkonulduktan sonra gözaltına alındı ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Türkçe ve Kürtçe “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartının yer aldığı alana kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Sık sık fiziki mesafe kurallarının hatırlatıldığı kutlamada, Newroz Tertip Komitesi’nin Kürtçe ve Türkçe yaptığı selamlamalardan sonra özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından Sabahat Tuncel’in gönderdiği mesaj okundu.

HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya’nın ardından, EMEP GYK üyesi Halil İrmek, konuştu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, konuşmasında tecrit saldırısına ilişkin olarak “AKP iktidarı müzakereleri sonlandırdı ve İmralı’da tecrit derinleştirildi. Buna karşı 114 gündür devam eden açlık grevi var. Talep tecridin son bulmasıdır. Bu talep bir an önce kabul edilmelidir. Barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

Kutlama Grup Hivron'un seslendirdiği ezgiler ve çekilen halaylar eşliğinde son buldu.

Adıyaman

Adıyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık “HDP halktır halk burada!”, “Jin jiyan azadî!”, "Bijî berxwedana zindana!” sloganları attı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, ilk olarak Talat Yeşil sahne aldı. Şarkılar eşliğinde kitle halaylar çekti. 

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul yaptığı konuşmada HDP hakkında açılan kapatma davasına ve tecrit saldırısına değinerek mücadeleye devam çağrısı yaptı.

Toğrul'un konuşmasının ardından söz alan Kürdistanî parti temsilcileri, ulusal birlik vurgusu yaptı. 

Konuşmaların ardından sahne alan Devrim Demir'in seslendirdiği ezgiler eşliğinde kitle halaylar çekerken, barış ve Newroz’a ilişkin sloganlar attı.

Bingöl

Bingöl’de Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde Newroz kutlandı.

Newroz programında, ilk olarak sahne alan sanatçı Pınar Aydınlar, İmralı tecridine ve artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 114. günündür devam eden açlık grevi eylemlerini selamladı. 

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir konuşmasında partisine yönelik baskılara değinerek saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Eskiden ahlaksızlık diye bir tabir vardı. Kötülüğün bazı kırmızı çizgileri ve sınırı olduğunu sanırdık ama AKP iktidarında ne ahlaksızlığın sınırı olduğunu ne de kötülüğün dibinin olduğunu gördük. Böylesine organize kötülüğün örgütlendiği bir dönem hiç olmadı. Bütün bu karanlıklar içerisinde halen meydanları dolduran halkımızı selamlıyorum. Bingöl topraklarının bağrından çıkmış sevgili İdris Baluken’i selamlıyorum. Kandıra Cezaevi’nde direnen kadınları selamlıyorum. Newroz’da katledilen Kemal Kurkut’u selamlıyorum. Kemaller meydanlarda, vazgeçmeyeceğiz. Meydanları dolduracağız. Onbinlerce insanımız cezaevinde. Bu meydanları boşaltabildiler mi, hayır

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Azad Bedran’ın şarkıları eşliğinde halaylar çekildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı