Hamburg’da coşkulu Newroz kutlaması

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla Hamburg’da coşkulu Newroz kutlaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Mart 2021
  • 08:00

Almanya’nın pek çok kentinde gerçekleşen Newroz kutlamalarından biri de Hamburg’da yapıldı. Newroz için Sternschenzen tren istasyonunun önünde saat 17.00’de toplanıldı. Kürdistan’ın dört parçasından, ulusal kıyafetleriyle kadınların çoğunlukta olduğu Kürtler, Kürdistan bayrak ve flamalarıyla alana geldi. Demokratik Güç Birliği (DGB) bileşenleri de kurum flamalarıyla Newroz’a katıldı.

Toplanma alanında, önce Kürtçe müzikler eşliğinde halaylar çekildi. “Bijî Newroz!”, “Bijî serok Apo!”, “PKK halktır halk burada!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bijî Newroz!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “HDP kapatılamaz!” gibi sloganlar sık sık atıldı. Çekilen halaylardan sora Kürdistan’da ölen devrim şehitlerinin anısına saygı duruşu yapıldı.

Yapılan saygı duruşundan sonra DKM adına Newroz’un önemine ilişkin konuşma yapıldı. Konuşmada, tüm yasaklama ve faşizan baskılara karşı gösterilen bu coşkunun ve bağlılığın, işgalci Türk sermaye devletine ve faşistlere “dert olması” dileği ifade edildi. Sonrasında DGB bileşenleri adına söz alındı. Newroz’un zulme ve haksızlığa karşı bir başkaldırı olduğu söylenen konuşmada, tüm inkar ve baskı politikalarına karşı Kürt halkının Newroz’da gücünü bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi. Ayrıca Dehak’ın zulmüne karşı devrimci Kawaların direnişinin devam ettiği belirtilen konuşma, “Sizler her ne kadar partimizi kapatırsanız kapatın, bizler yeniden küllerinden doğarız” ifadeleriyle noktalandı.

Newroz kutlaması devam ederken polis sürekli anonsla kitleye dayatma ve tacizlerde bulundu. Özellikle YPG bayrağı açılmaması dayatmasını öne süren polis, pandemi tedbirlerine uyulmadığı ikazlarını da tekrar ederek “etkinliğin yaptırılmayacağı” tehdidini yineledi. Yaklaşık bir saati aşkın devam eden etkinlikte, havanın biraz kararmasından sonra Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yanmasıyla birlikte polis saldırıya geçerek ve yanan ateşi söndürdü. Buna karşı kitle “Newroz pîroz be!”, “Bijî Newroz!”, “Bijî Serok Apo!”, “Bijî berxwedana gerilla!” sloganlarını sık sık atarak polise tepki gösterdi ve polis de geri çekildi. Fakat ateşin söndürülmesi nedeniyle kitle büyük ölçüde dağıldı ve etkinlik de sona erdi.

Newroz etkinliğine Bir-Kar olarak biz de katıldık. Etkinlik yapılırken “Topyekûn saldırılara karşı Kürt halkıyla dayanışmaya” başlıklı bildirilerimizin dağıtımını yaptık.

Hamburg BİR-KAR