Yüzbinler Amed Newroz’unda

AKP-MHP iktidarının saldırılarına ve estirdiği teröre karşı Kürt halkı Newroz alanlarına aktı, Amed’de yüzbinler buluştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2021
  • 17:45

Newroz coşkusu dört bir yanda büyürken, sokaklarda, meydanlarda bir araya gelen yüzbinler dinci-faşist AKP-MHP iktidarının Kürt halkını ve HDP’yi hedef alan saldırganlığını protesto etti. Coşkulu ve kitlesel Newroz mitinglerinin başında, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Amed Newroz’u geldi, pandemi koşullarına, baskılara ve tehditlere rağmen yüzbinler Newroz alanında buluştu. 

Kitleler sabahtan itibaren Bağlar ilçesi Newroz Parkı’ndaki miting alanına akın etti. Parkın çevresi bariyerlerle kapatılırken, parkın içi ve dışı ile parka çıkan tüm yol ve kavşaklara binlerce polis ve zırhlı araçlar konumlandırıldı. Polisin sarı, kırmızı, yeşil flamalara ve Kürdistan bayraklarına tahammülsüzlüğü sonucunda çocukların da aralarında olduğu 30’u aşkın kişi gözaltına alındı. Fakat bu engellemelere rağmen kitleler ulusal simgelerin olduğu döviz, flama ve bayraklarla Newroz alanında yerini aldı.

Kemal Kurkut vurulduğu yerde anıldı

2017 Newrozu’nda polisin katlettiği İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Kemal Kurkut da ölümünü 4. yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı. Evrim Alataş Caddesi üzerinde yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Dersim Dağ, Garo Paylan, Semra Güzel ile çok sayıda kişi katıldı. Anmada konuşan Sancar, “Herkes cinayeti gördü” diyerek Kurkut’un katillerinin korunmasına ve adaletsizliğe dikkat çekti. Kurkut’un canlılığına değinen Sancar, “Onun gülüşü bizim hayatımızda. Özlemlerini gerçekleştirmek görevimizdir” dedi.

“İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhu”

Newroz alanındaki platforma 8 dilde dev “Newroz pîroz be” yazıldı. Meydana ise “Berxwedanan jinên ciwan deng daye qaden azad”, “Em li hemberî qirkirina jinê jiyane, azadiye diparezin”, “Ruhê Newroz e iro li zindana li seranserî jiyanê zindî buye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî” yazılı pankartlar asıldı. Alanda “Güneşimize selam, direnişe devam” ve “Newroz inkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” yazılı pankartlar taşıyan kitleler, mitingin başlaması için beklerken, halaylar ve müzik eşliğinde bekleyişini sürdürdü, sahneden polisin yaptığı anonslara karşılık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları hiç susmadı.

“Newroz direniştir”

Miting Çerxa Şoreşê marşı ve saygı duruşuyla başladıktan sonra, Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, Kürt halkının Newroz bayramını kutladı ve şunları söyledi:

“Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, serhildandır, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Newroz’u Mem û Zîn’in aşkıyla kutluyoruz. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız.”

“Kararı tanımıyoruz”

Konuşmalarla devam eden mitingde HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel söz aldı. “Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında” diyen Güzel, Newroz’un direniş ruhuna vurgu yaptı. Dinci iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına da değinen Güzel, Erdoğan’ın kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek “Bu karar, kadın katliamını, şiddetini meşrulaştıran bir karardır. Ama bizler sözleşmenin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. “İstanbul Sözleşmesi, eşbaşkanlık gibi kırmızı çizgimizdir” diyen Güzel “Bu kararı tanımıyoruz, mücadele edeceğiz” vurgusu yaptı.

“Tecrit sürdükçe direniş sürecek”

PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağır tecritten de bahseden Güzel “İmralı’ya yaklaşım, Kürt halkına, Kürt sorununa yaklaşımdır. Tecride karşı 115 gündür tutsaklar açlık grevinde. Mazlumların ve Saraların Esat Oktay’a karşı direnişi sürüyor. Tecrit sürdükçe, direniş sürecektir. Tecrit kalkmadıkça, bu topraklara barış gelmeyecektir. Tutsakların direnişi, bizim direnişimizdir, talepleri bizim talebimizdir” ifadelerini kullandı.

“İşte meydan işte Kürt halkı”

Mitingde konuşma yapan bir diğer isim Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek oldu. Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değinen Çiftyürek, şunları söyledi: 

“Ferman padişahın ise meydan halkımızındır. İşte meydan, işte Kürt halkı. Kürt siyaseti yüz yıldır sokaklarda siyaset yapıyor. Meclis’te Kürt siyasetini hedef alınmasıyla siyaset bitmez. Fermanlarınızı tanımıyoruz, işte Kürt halkı, işte siyaset bu meydanda. Bu saldırılar Cumhur İttifakı’nın yok olmasıdır. Artık sandığa gidecek bir durumda değil. Kürt halkı Cumhur İttifakı’nın biletini kesecek. Bunu gördüğü için Kürt halkına saldırıyorlar.”

Çiftyürek, Kürt halkının ulusal birliğini sağlaması vurgusuyla “Türkiye ve Rusya birlik oluyor ama Kürt partileri birlik olamıyor. Gelin birliği sağlayalım” çağrısı yaptı.

“Türkiye’nin bütün demokrasi güçleri”ne çağrı

Mitingde HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da konuştu. HDP’yi kapatma davasına karşı Newroz meydanlarını dolduranlara dikkat çeken Sancar “Bütün Newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki; biz size boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğünüze geçit vermeyeceğiz. Bu ülkeye özgürlüğü, demokrasiyi, barışı hep birlikte getireceğiz. Söz olsun, mutlaka başaracağız. Mutlaka kazanacağız” ifadelerini kullandı. “HDP halktır, halkı nereye kapatacaksınız” vurgusu yapan Sancar, “Zindanlarınız, savcılarınız, hileleriniz durduramıyor bizi. Çünkü biz direnen halkın umudu, gücüyüz. Ve biz biliyoruz ki direnmek, yaşamaktır. Berxwedan jiyane.” dedi.

Saldırıların tek hedefinin HDP olmadığının altını çizen Sancar “Türkiye’nin bütün demokrasi güçleri”ne şu çağrıyı yaptı: “Gelin hep birlikte zulme ve kötülüğe karşı mücadele edelim. Gelin, omuz omuza yürüyelim. Gelin sesimizi birleştirelim. Gelin, ortak demokrasi mücadelesini, barış umudunu halklara birlikte vaat edelim. Barışa, özgürlüğe doğru yürüyelim.”

“Bu ülkeyi yönetmeye geliyoruz”

Konuşmasının devamında Öcalan’ın 2013 Newroz mesajının arkasında olduklarını belirten Sancar, “Kürt sorununda ve diğer bütün sorunlar” için “demokratik çözüm” vurgusu yaptı. İmralı tecritine, açlık grevlerine değinerek sözlerini sürdüren Sancar, “Kürt ulusal birliği” vurgusu yaptı ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Bize baskıları uygulayanlar; HDP çoğalarak geliyor. HDP yürüyüşüne büyüyerek devam ediyor. Bizi bitirmeye çalışıyorsunuz ama bu ülkeyi yönetmeye geliyoruz. Yolumuzu kapatmaya çalışanlara inat, mutlaka yeni yollar açacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın, buradaki coşkuyu görsünler, yolları nasıl açacağımızı bilsinler. Demokratik siyaset bitmez, halkın iradesini hiçbir güç bitiremez.”

Konuşmaların yanı sıra, Şilan Dora, Koma Azad, Kadir Çat gibi sanatçıların sahne aldığı Newroz mitingi coşkuyla sürdü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı