İstanbul'da Newroz coşkusu

"Newroz Ateşiyle Direnelim, Özgürleşelim" şiarıyla çağrısı yapılan İstanbul Newroz'u Yenikapı Miting alanında coşkuyla kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 12:45

Kürt halkına yönelik saldırıların tırmandığı, HDP’nin kapatılma tartışmalarının olduğu, HDP’li milletvekillerinin vekilliklerinin düşürüldüğü bir süreçte Newroz eylemleri gerçekleştirildi.

“Newroz Ateşiyle Direnelim, Özgürleşelim” şiarıyla çağrısı yapılan İstanbul Newroz’u Yenikapı Miting alanında saat 13.00'te başladı.

***

BDSP flamalarını miting alanına almak istemeyen polis BDSP'lilere saldırdı. Polisin saldırısı çevredekilerin sahiplenmesi BDSP'lilerin tutumu ile boşa düşürüldü. İstanbul'daki Nevroz'da 14 kişi gözaltına alındığı açıklandı.

Newroz programı hem Kürtçe hem de Türkçe yapılan sunum ile başlatıldı.

“Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir!”

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini Halkevleri Genel Başkanı Zeynep Çelik okudu. Kürt halkına dönük saldırganlığın teşhir edildiği basın metninde şu vurgular yer aldı:

“Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız. O nedenle buradan bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz: Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir. HDP yalnız değildir. Yaşasın devrimci dayanışma. Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız. Halkların barış ve kardeşlik bayramı Newroz kutlu olsun! Newroz Pîroz Be!”

“İstanbul Sözleşmesi’ne ve haklarımıza sahip çıkmaya”

Basın açıklamasının devamında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına dair eylem çağrısı yapılarak şunlar söylendi:

“Dün bir gece kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırıldı. Tüm kadınları saat 17.00’da Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi’nde haklarımıza ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Direnmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz

Miting programının devamında HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut ve Erdal Avcı konuşma gerçekleştirdi. Bulut konuşmasında kadınlara ve Kürt halkına dönük saldırganlıktan bahsederek direnme çağrısını yineledi ve şunları söyledi:

“Direnmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkenin kaderini değiştirecek olan halkların mücadelesidir”

Bulut’un ardından HDP İl Eş Başkanı Erdal Avcı söz alarak şunları ifade etti:

“Zindanlarda tecrite karşı direnen, ruhu burada olan tüm tutsakları selamlıyoruz. Halklara barış projesi, birlikte yaşama iradesi sunan Türkiye halklarının beklediği o büyük barış er yada geç yine Newroz meydanlarında barış bildirileri okunarak halklara bekledikleri demokratik ülkeyi sunacak. Newroz bunun göstergesidir”

İstanbul’da Newroz ateşi tutuşturuldu

HDP İstanbul İl Eş Başkanları Newroz ateşini tutuşturdu ve kitle tarafından “Yaşasın Newroz! Newroz piroz be!” sloganları atıldı.

Boğaziçi eylemlerinde ev hapsi alanlar yasakları tanımıyor

Mitingin devamında özgürlükleri gasp edilen Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri topluluk halinde sahneye çıktı. Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde ev hapsi verilen ve elektronik kelepçeyi çıkararak yasağı tanımayan öğrenciler adına konuşma yapıldı. Konuşmada şunlar söylendi:

“Mücadelemiz evlere sığmayacak. Bu kadar ev hapsi verilen ve bunları tanımayan arkadaşlar olarak buradayız. Mücadelemiz devam edecek. Hepinizi mücadeleyi büyütmeye, özgürlükleri alınan arkadaşlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Newroz coşkusu ile Newroz piroz be diyoruz”

Ev hapsini reddederek İstanbul Newroz'una katılan Ela Deniz Albayrak ve Hıdır Aslan'ın gözaltına alındığı belirtiliyor. Ayrıca Yasin Ünal isimli bir gencin de gözaltına alındığı söyleniyor.

Sırrı Süreyya Önder: Newroz piroz be!

Mitin programında yer alan Sırrı Süreyya Önder konuşmasını yapmak üzerine kürsüye çıktı. Önder şunları ifade etti:

“Newroz piroz be! Bütün Türkiye’nin mazlum halklarıyla, emekçileri ile onur duyuyoruz. Barış öyle bir şeydir ki o çıra bir kere yanınca bin tane rüzgâr üflese sönmez. Barışın çırasını halklar yandırdı. Sonsuza kadar sürmüş savaş yoktur.”

Selahattin Demirtaş Newroz’u selamladı

Selahattin Demirtaş’ın hapishaneden yolladığı mesaj kitle tarafından coşku ile karşılandı. Demirtaş Kürt halkına ve HDP’ye yönelik baskıları kınayarak tüm halkların Newrozu’nu kutladı.

Programın devamında Barış Anneleri Kürtçe bir konuşma yaptı, Birleşik Mücadele Güçleri adına da bir konuşma gerçekleştirildi.

Erkan Baş: Teslim olmayacağız

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise yaptığı konuşma ile Newroz’a katılanları selamladı. Baş konuşmasında şunları ifade etti:

“Sarayında oturmuş, emekçi halkları teslim almak isteyenlere sesleniyoruz. Teslim olmayacağız! Bugün Yenikapı’da birlikte Newroz ateşini yaktık. Saraya mesaj veriyoruz. Sizin zindanlarınız varsa bizim de teslim olmayan yüreklerimiz var”

Kürt halkının ve HDP’nin asla yalnız kalmayacağını ifade eden Baş, “HDP’yi kapatmak isteyenlerin çenesini kapatacağız” dedi.

Sinbo ve SML Etiket direnişçileri selamlandı

Newroz alanında “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı ile direnen Sinbo ve SML Etiket direnişçilerinin yanı sıra, açlık grevinde olan tutsaklar da “Biji berxwedana zindana” sloganı ile selamlandı.

Newroz eylemine Ruken Yılmaz şarkıları ile katıldı. Yılmaz’ın ardından EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Newroz’u kutlayan bir konuşma gerçekleştirdi. Halklara dayatılan yoksulluk ve açlıktan bahseden Akdeniz işten atmalara değindi. Çürüyen düzen vurgusu yapılan konuşma sonrasında Kürtçe rap müzik söyleyen sanatçı sahne aldı.

Buldan: “Hiç kimse halkın iradesinin önüne geçemez”

Mitingde son olarak Pervin Buldan konuşma gerçekleştirdi. Buldan konuşmasına başlarken “Denizlerin, Mazlumların, Selahattin Demirtaşların yoldaşları hoşgeldiniz” dedi. Newroz’u selamlayan Buldan “Sizlere cezaevlerinden selamlar getirdim” diyerek tutsak HDP’lilerin isimlerini saydı. “Newroz bizim kimliğimiz, onurumuzdur” diyen Buldan konuşmasının devamında şunları vurguladı:

“İçerisinde bulunduğumuz süreç karanlık, sancılı, sıkıntılı. Önemli bir dönüm noktasındayız.

Türkiye halkları ya karanlığı tercih edecek ya da karanlığı red edecek. Türkiye halkları bu karanlık gidişata dur diyecek, bunu umut ediyoruz.”

Birlikte mücadele vurgusu yapan Buldan, seçimleri hatırlatarak şunları ifade etti:

“Biz, bize dayatılan bu yaşam biçimini asla kabul etmediğimiz, ilk sandıkta bu ülkeyi yönetenlere göstereceğiz.”

“Kimse geleceğimize dair karar alamaz” diyen Buldan, “içeride ve dışarıda bütün krizlerin nedeni AKP hükümetinin yanlış politikalarıdır. Yanlışlarının bedelini kadınlara, gençlere, halklara, işçilere ödetmeye çalışıyorlar. Türkiye halkları bu yanlışlara seçim sandıklarında cevap verecektir” vurgusu yaptı. Konuşmasında Kürt halkına ve HDP’ye dönük saldırgan politikaları teşhir ederek, vekilliği düşürülen HDP’lilere selam gönderen Buldan, “Kapatma davası iktidarın bittiğinin ve tükendiğinin resmidir. Onların kapatma davası varsa bizim de adalet davamız var. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Buldan yapılanın siyasi bir intikam olduğu ifade ederek “7 Haziran, 31 Mart, 23 Haziran seçimleri, Ankara, İstanbul, Adana ve Mersin’i unutamıyorlar. Bizler birleşerek geldik, onlar bölüne bölüne gidiyorlar” dedi.

“Beyler, efendiler son sözü kadınlar söyler”

Sözlerine “İktidar bu meydana yarın Amed meydanına baksın. Halkının HDP’ye nasıl sahip çıktığını bir kez daha görsün” diyerek devam eden Buldan “halkımız iddianameyi AKP’ye iade etmiştir” dedi.

“Tek kişi kalsak da bu bayrak yere düşmeyecek. Bu gemi limana mutlaka ulaşacak. Bu da bizim namus borcumuzdur, onur borcumuzdur” diyen Buldan İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline dair şunları ifade etti:

“Beyler, efendiler son sözü kadınlar söyler. İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden bitirilmeyecek bir anlaşmadır. İptal kararını tanımıyoruz.”

İstanbul Newroz’u Buldan’ın konuşmasının ardından konser ile devam etti ve ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul