İdlib’de IŞİD’ci çetelerle işgal politikasının faturası kabarıyor

TSK bugün IŞİD’ci çetelerle İdlib’de saldırılarına devam etti. Akşam geç saatlerde hava bombardımanında TSK birliği de vuruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2020
  • 01:19

AKP iktidarının IŞİD’ci çetelerle Suriye’deki işgalini sürdürme politikasının faturası kabarıyor. “Ateşkes” yalanı eşliğinde TSK ve çetelerle Suriye ordusuna saldırılarına devam eden Türk sermaye devleti akşam geç saatlerde çetelere yönelik hava bombardımanında yeni kayıplar verdi.

Rusya ve ABD ile yürütülen diplomasi trafiğiyle İdlib’deki işgalini sürdürmeye çalışan Türk sermaye devleti, diğer yandan da TSK ve çetelerle Suriye ordusuna yönelik saldırılarını bugün de sürdürdü.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Rusya’yı görüşlerimize yaklaştırmaya çalışıyoruz” ifadeleri, AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta Putin’le görüşeceği iddialarının bir karşılığı olmadığı görülürken Rus heyetiyle bugün gerçekleşen görüşmelerden de sonuç alınamadığı bildirildi. Akşam geç saatlerde Rusya ve Suriye tarafından İdlib’deki çetelere yönelik bombardımanda TSK birlikleri de vuruldu.

Yandaş medyanın katliamcı dili

Hatay Valiliği tarafından yapılan ilk açıklamada 9 askerin öldüğü, ağır yaralıların olduğu öne sürüldü. Sonrasında bir açıklama daha yapılarak “ölü sayısının 22’ye çıktığı” iddiasında bulunuldu, sonrasında yapılan açıklamada 33 askerin öldüğü belirtildi.

Bu gelişmeler yaşanırken savaş çığırtkanı yandaş medyada Suriye rejimine yönelik saldırıların bilançosu verildi. TSK’nın “ateşkes için İdlib’de bulunduğu” yalanıyla sunulan haberde, “17 günde 1709 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği” iddiasına yer verildi.

Bombardımanın Rusya tarafından gerçekleştirildiği iddiası bulunurken, yandaş medya asker kayıplarıyla ilgili de Suriye ordusunu hedef gösterdi.

Savaşı tırmandırmak için ABD ve NATO’dan askeri destek bekliyorlar

Suriye’deki işgalini sürdürmek ve savaşı derinleşirmek için ABD ve NATO’dan askeri destek arayışı peşinde koşan T. Erdoğan ve AKP’si gelişmeler üzerine “güvenlik zirvesi”ni topladı. 2 saatlik toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Gün içinde Savunma Bakanı Hulusi Akar da ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile görüşmüştü. Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, görüşmeye dair açıklamasında “Başkan Trump’ın salı günü ifade ettiği ve bugünkü görüşmede de görüşüldüğü üzere, ABD’nin, Türkiye ve uluslararası toplumla birlikte çalışmasının yollarını arıyoruz” ifadelerini kullandı.

AA’da yer alan haberde, Türk sermaye devletinin ABD’den Patriot füze sistemleri talebinde bulunduğu da belirtildi.

Rusya: “Hava sahasını ihlal eden TSK’ya ait İHA vuruldu”

Öte yandan, Suriye’de bulunan Rusya Tarafları Uzlaştırma Merkezi, TSK’nın çetelere verdiği destekle ilgili bugün bir açıklama daha yaptı. Sputnik’te yer alan habere göre, merkezin başkanı Oleg Juravlyov, Türkiye tarafının Soçi anlaşmasını ihlal ederek İdlib bölgesinde Suriye ordusuna yönelik topçu saldırılarıyla militanlara destek vermeye devam ettiğini belirtti.

Juravlyov, “Türkiye tarafı, Soçi anlaşmasını ihlal ederek İdlib gerilimi azaltma bölgesinde Suriye ordu birliklerine saldırılarda topçu ve insansız hava araçlarını kullanarak yasadışı silahlı oluşumlara desteğini sürdürüyor” dedi.

Juravlyov, 25 Şubat günü, Suriye hava sahasını ihlal eden ve Suriye ordusuna saldırmaya hazırlanan TSK’ya ait ‘Anka’ çok amaçlı insansız hava aracının Suriye hava savunması tarafından vurulduğunu bildirdi.

İLİŞKİLİ HABERLER