Moskova’da İdlib görüşmesi: AKP şefleri tatmin olmamış

İdlib’e ilişkin Ankara’da geçen hafta sonuçsuz kalan görüşmeler Moskova’da devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2020
  • 09:56

Moskova’ya giden Türk sermaye devleti temsilcileri, İdlib gündemiyle ilgili Rusya heyetiyle dün bir araya geldi. Geçen hafta Ankara’da sonuç alınamayan ve Moskova’da devam eden görüşmelere ilişkin taraflardan açıklamalar yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşme sonrasında yapılan açıklamada mevcut anlaşmalara bağlılığın teyit edildiği ifade edilirken, bölgede istikrarın sağlanmasının “ülkenin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılık temelinde mümkün olduğu” vurgusu yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki duruma vurgu yapılarak Suriye’de ‘karadaki’ durumun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesine devam edildi. Her iki taraf, gerilimi azaltma, insani durumu kolaylaştırma ve terörle mücadeleyi sürdürme tedbirlerini öngören mevcut anlaşmalara bağlılığını kaydetti.”

İbrahim Kalın: Henüz tatmin edici sonuç çıkmamıştır

Türk sermaye devleti adına görüşmelere dair açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen İ. Kalın, “Şu ana kadar müzakerelerden bizi tatmin edeci bir sonuç çıkmamıştır. Sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik” ifadelerini kullandı.

Soçi mutabakatı çerçevesinde Suriye’de işgalini sürdüren, cihatçı çetelerle bölgede tutunmaya çabalayan AKP iktidarının temsilcisi, savaş bataklığına saplanma pahasına attıkları adımları da “TSK birliklerini koruma” iddiasıyla gerekçelendirdi. Kalın şu ifadeleri kullandı:

“İdlib’de askeri gözlem noktalarının yerlerinin değişmesi söz konusu değildir. İdlib’in korunması ve sivillerin muhafaza edilmesi için bölgeye askeri tahkimat ve sevkiyatımız devam edecek. İdlib’de askerimize saldırı olduğunda en sert şekilde cevabının verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”

İ. Kalın’ın yanı sıra İdlib konusunda açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmeler sonuçsuz kalırsa önümüzdeki günlerde “liderler düzeyinde” görüşmeler olabileceğini belirtti.

Trump: Erdoğan ile birlikte çalışıyoruz

Öte yandan, Suriye’deki hesapları doğrultusunda Türkiye’yi İdlib bataklığına sürükleyen Amerikan emperyalizminin şefi Donald Trump, İdlib konusunda kendisine sorulan soru üzerine “Erdoğan ile (İdlib konusunda) birlikte çalışıyoruz” dedi.