Rusya: HTŞ teröristleriyle bir arada olan askerler vuruldu

Rusya Savunma Bakanlığı, HTŞ çetelerine yönelik operasyonlarda “terörislerle bir arada olan askerlerin vurulduğunu”, Türkiye’nin ise bu bölgede asker olmadığı yönünde bilgi verdiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2020
  • 14:11

Rusya ve Suriye tarafından İdlib’deki çetelere yönelik düzenlenen operasyonlara ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

TSK birliklerinin de vurulduğu dünkü gelişmelerin üzerinde durulan açıklamada, “HTŞ üyesi teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin vurulduğu” bilgisi verildi. Açıklamada, “Türk makamları tarafından verilen bilgiye göre, Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu” diye belirtildi.

Sputnik’te yer alan habere göre açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Suriye İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan HTŞ üyesi teröristler, Suriye Ordusu (SAA) mevzilerine yönelik büyük çaplı bir operasyon başlattı ve Suriye Ordusu bu saldırıya yanıt verdi. Söz konusu saldırı, teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin de vurulmasıyla sonuçlandı. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi temsilcileri, geçen 24 saat içinde sürekli olarak Türk mevkidaşlarından, teröristlerin çatıştığı bölgelere yakın bulunan TSK’nın tüm birliklerinin bulunduğu yerlerin koordinatlarını istedi ve aldı. Rusya Ordusu, yaralanan Türk askerlerine ilişkin bilgi alınır alınmaz Suriye ordusunun ateşe tamamen son vermesi yönünde kapsamlı önlemler aldı, ölen ve yaralanan Türk askerlerinin Türkiye topraklarına güvenli tahliyesi sağlandı. Rusya Hava Uzay Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Behun yerleşimi yakınlarında kullanılmadı. Rusya’nın Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Suriye ordusunun yanıt ateşi sonucu İdlib gerilimi azaltma bölgesinde yerleştirilen Türk gözlem noktalarına ve birliklerine yönelik her türlü güvenlik risklerinin ortadan kaldırılması için Türkiye’nin İdlib koordinasyon merkezi ile sürekli temas halindedir. Türk makamları tarafından verilen bilgiye göre, Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu."

Öte yandan, İdlib savaşına destek için ABD, AB ve NATO’nun kapısından ayrılmayan Erdoğan ve AKP’si, Rusya ile de diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti. Lavrov, Ankara'nın inisiyatifiyle gerçekleşen telefon görüşmesinde İdlib mutabakatlarının uygulama sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi.

"Askerler gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi"

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da İdlib'de yaşananlarla ilgili açıklama yaptı. Peskov'un açıklaması, Soçi Mutabakatı'nı Türkiye'nin ihlal ettiğine işaret etti. Zira Peskov, askerlerin gözlem noktalarında bulunmadığına dikkat çeken şu ifadeleri kullandı: "Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı."