Kızıl Bayrak’ın yeni sayısı çıktı!

Kızıl Bayrak’ın yeni sayısı “Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken… Söz sahibi olmak ve oyunu bozmak için işçi sınıfı inisiyatifi ele almalıdır!” manşetiyle yayımlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2024
  • 00:00

Kızıl Bayrak’ın yeni sayısı Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken… Söz sahibi olmak ve oyunu bozmak için işçi sınıfı inisiyatifi ele almalıdır! manşetiyle yayımlandı. 

Gazetenin kapak yazısında, yaklaşan asgari ücret görüşmeleri ele alınıyor. Yazıda, kapitalistlerin, sermaye devletinin ve sendika bürokratlarının yeni bir orta oyunu oynamaya hazırlandığına dikkat çekilerek şu vurgular yapılıyor:

Her yıl oynanan oyun önümüzdeki günlerde bir kez daha sergilenecek, işçi sınıfı ve emekçilerin geneline sadaka düzeyinde ücret zammı dayatılacak. Zira, asgari ücrete yapılacak olan zam oranı toplamda ücretlerin artış oranında belirleyici bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, ocak zamlarından önümüzdeki yıl gündeme gelecek TİS süreçlerine değin, asgari ücrete yapılacak olan zam oranı kapitalistlerin elinde ücretleri açlık-yoksulluk sınırında sabitlemek için “çıpa” olarak kullanılacaktır.”

Kapak yazısının devamında, işçi sınıfı ve emekçilerin asgari ücret sürecinde söz sahibi olabilmeleri için inisiyatifi ele alıp masaya yumruğunu vurmaları ve mücadeleye atılmaları gerektiği belirtilerek şunlar ifade ediliyor:

Bu oyunun bozulması ve milyonlarca emekçiye dayatılan açlık ve sefalet koşullarının reddedilmesi, ancak işçi sınıfının inisiyatifi ele alıp masaya yumruğunu vurmasıyla mümkün olabilir. Dolayısıyla, bugünden yarına örülmesi ve örgütlenmesi gereken süreç işçi sınıfı içerisinde bu inisiyatifi ve iradeyi açığa çıkarmayı, örgütlemeyi ve harekete geçirmeyi esas almalıdır. Bu çabanın karşılık bulacağı ve ete kemiğe bürüneceği yegane alan ise üretim birimleri, yani fabrikalardır.

Gazetenin orta sayfasında ise, “Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu” başlıklı, H. Fırat imzalı değerlendirme yazısının ikinci bölümüne yer veriliyor. 2005 yılında yapılmış çok daha kapsamlı bir inceleme ve eleştirinin alt bir başlıklarından oluşan yazı dizisi, son gelişmelerin devrimci bir bakış açısıyla anlaşılmasına önemli katkılar sunuyor.

Kürt sorunu konusunda sermaye devletinin tutumunu ve Kürt hareketinin bugünkü konumunun arka planını ele alan orta sayfa yazısında şu vurgular yer alıyor:

“Ulusal sorunun ele alınışında ve çözümünde belirgin bir biçimde burjuva sınıf çizgisine meyledenler, tarihe de bu yeni ideolojik-sınıfsal yönelimin penceresinden bakacak, hedeflenen yeni burjuva sınıf uzlaşmasına feodal dönemin egemen sınıflar uzlaşmasından tarihsel dayanaklar arayacaklardı. Hele de bu dayanaklar, Türk burjuvazisinin günümüzdeki bölgesel yayılmacı hedeflerine uygun düştükleri ölçüde çok daha işlevsel bir güncel anlam da kazanıyorlarsa...

İlk İmralı savunmalarından başlayarak Abdullah Öcalan bu tarih yorumuna özellikle sarıldı ve birbirini izleyen savunma kitaplarında buna genişçe yer ayırdı. (Uzun bir dönem boyunca dışardaki PKK propagandasının da ana temalarından biri oldu bu). Kaldı ki bu fikri işlemek için artık çok daha elverişli bir konuma ve koşullara da sahipti. Zira devrim, sosyalizm, devrimci sınıf mücadelesi türünden “yıkıcı” düşüncelerle Kürt hareketinin bağını radikal ve inandırıcı bir biçimde kesmiş bulunuyordu ve bu durumda, sözkonusu tarihsel referans iki ulustan egemen sınıfların yeni türden bir burjuva sınıf ittifakı (ki önerilen ittifakın nesnel sınıfsal mantığı sonuçta tümüyle bu idi) için çok daha anlamlı ve inandırıcı idi. Bunun kadar, belki kısa dönemde bundan da önemli olan ikinci bir elverişli etken, ABD’nin Irak işgali ve bunun bir parçası olarak Güney Kürdistan’da yaşanan gelişmelerin Türk burjuvazisinde ve devletinde yarattığı derin kaygılar ve yarına dönük korkulardı. Abdullah Öcalan, Türk burjuvazisinin temsilcilerini bir Kürt reformuna ikna etmek üzere tarihsel referanslara dayalı olarak yayılmacı hevesleri okşamaya yönelik vurgularını, bu kaygıları ve korkuları işlemeyle de birleştirdi.”

***

Gazetenin arka kapağında ise 2009 yılında polis tarafından katledilen TKİP militanı Alaattin Karadağ’ın yıldönümü vesilesiyle “Alaattin Karadağ yoldaş devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyor! Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” şiarına yer veriliyor.

***

Gazetede yer alan diğer yazılar ise şu şekilde:

-Kayyım saldırısı ve siyasal özgürlükler mücadelesi

-Erbaş’ın “timsah gözyaşları”

-“Haydarpaşa Garı’ndan vazgeçmeyeceğiz”

-Doğa düşmanı kapitalizme karşı mücadeleye!

-Belediye TİS’leri ve gösterdikleri…

-Madenlerin özelleştirmesi kölelik getirdi

-25 Kasım’da alanlara!

-Emperyalist-kapitalist sistem savaş ve saldırganlık üretiyor

-F. Engels 204 yaşında!

-Savaşa ve faşizme karşı devrim ve sosyalizm için!

-26. yıl etkinliğine parti örgütlerinin mesajları…

-ABD ve NATO’nun savaş politikaları

-G20 zirvesi Brezilya’da toplandı

-Almanya’da hükümet krizi

-Ekim Devrimi, eğitim ve toplumsal yaşam

Gazetenin PDF’sine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…