IŞİD yeniden sahneye sürüldü

IŞİD tetikçilerinin saldırılarında son günlerde belirgin bir artış gözleniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Nisan 2020
  • 11:00

Kerkük kentinin Kudsiye semtinde bulunan İstihbarat Dairesi’ne gelen 3 kişi saldırı düzenledi. İntihar bombacılarından ikisi üzerlerindeki bombaları patlatırken, bir kişinin kaçtığı bildirildi.

Haberi veren Barzani yönetimine yakın kaynaklar, olayda iki saldırganın öldüğünü, iki kişinin ise yaralandığını açıkladılar. Bazı kaynaklar ise, olayda ikisi saldırgan toplam dört kişinin öldüğünü belirtiyor. Bu arada kısa süre önce yine Kerkük’te bir aşiret liderinin evine havan topu saldırısı düzenlenmişti.

***

IŞİD tetikçilerinin saldırılarında son günlerde belirgin bir artış gözleniyor. Özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin, Enbar gibi eyaletlerde çok sayıda intihar saldırısı, sabotaj, havan topu saldırısı gerçekleştirildi. IŞİD tetikçileri hem güvenlik kuvvetlerinden hem sivillerden onlar kişiyi katlettiler. Saldırıların IŞİD’in “uyuyan hücreleri” tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

IŞİD saldırılarında son günlerde gözlenen artış, dikkat çekici. Zira Irak’ta hem halkın hem parlamentonun işgalci Amerikan güçlerinin çekilmesini istediğini dile getirmesinden sonra cihatçı katillerin harekete geçtiği gözlendi. 2017 yılında işgal ettiği tüm Irak kentlerinden sökülüp atılan IŞİD’in “uyuyan hücreleri” olduğu biliniyordu. Irak’ta Amerikan karşıtlığının belirginleşmeye başladığı dönemde bu tetikçilerin harekete geçmesi/geçirilmesi tesadüf değil. IŞİD’le ABD emperyalizmi arasındaki ilişkiler dikkate alındığında, bu tetikçilerin Washington’daki ağababalarından bağımsız olarak harekete geçmeleri olası görünmüyor.

Belli ki IŞİD tetikçileri önümüzdeki günlerde katliamlara devam edecek. Zira ABD, “IŞİD tehlikesi devam ediyor” demagojisine sarılıp, “terör tehdidi devam ediyor bu koşullarda Irak’tan çekilemeyiz” bahanesi yaratmaya çalışıyor. İşgalci ABD güçleri, IŞİD bahanesini kullanarak -en azından belli bir süre için- Irak’ta kalmaya devam edecekler. Ancak Irak halklarının önemli bir kesimi, ABD güçlerinin defolup gitmelerini istediği için onların bu ülkede küstahça cirit atacakları dönemin geride kaldığını da vurgulamak gerekiyor.