İADM’den Saray rejimine uyarı

İran Askeri Danışma Merkezi (İADM) 1 Mart tarihinde açıklama yayınladı. Açıklamada İran askeri güçleri komutasındaki güçlerin Türk ordusu tarafından saldırıya uğradığı, hedef alınan mevzilerde yaşamını yitirenler olduğu belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mart 2020
  • 21:07

AKP-saray rejiminin savaş histerisi dinmek yerine şiddetleniyor. Öyle ki, rejim adına hamasetle vaaz verenlerin dilinde vurmaktan, kırmaktan, yakmaktan, katletmekten başka bir şey yok. AKP şefinin son açıklaması bu zevatın nasıl da zıvanadan çıktığının ibret verici belgesi niteliğindedir. “Omuzlarının üzerinde o başları da kalmayacak” ifadelerini kullanan T. Erdoğan, ortaçağ despotlarına bile taş çıkartıyor.

Ankara’daki savaş kundakçıları “Taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmayacağız” diye nara atarken, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Askeri Danışma Merkezi (İADM) tarafından dün bir açıklama yapıldı. Merkez Suriye’ye karşı savaş sürecinde ilk defa açıklama yaptı. Al Mayeeden televizyonunun gece bülteninde yayınladığı açıklamada bazı vurgular dikkat çekti.

Tür ordusuyla savaşmak istemiyoruz

Açıklamada İran askeri güçleri komutasındaki güçlerin Türk ordusu tarafından saldırıya uğradığı, hedef alınan mevzilerde yaşamını yitirenler olduğu belirtildi. Saldırı esnasında Türk ordusuyla bağlantı kurulduğu, saldırıyı durdurması konusunda uyarıldığı, buna rağmen saldırının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, saldırıda kayıp verilmesine rağmen askeri bir karşılık verilmediği, zira amacın Türk ordusuyla değil IŞİD-El Nusra çeteleriyle savaşmak olduğu belirtildi.

Türk askerleri menzilimizdeydi vurmadık

 “Türk askerleri menzilimizde olmasına rağmen onlara saldırmadık. Biz Türkiye ile Suriye arasındaki sorunun savaşla değil, siyasi görüşmelerle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “bizim için intikam almak kolaydı. Ama biz Türk askerlerini öldürmek istemedik” denildi. “Gücümüz olmadığı için değil, savaşımız Türkiye ile olmadığı için karşılık vermedik” denilen açıklamada, Türk ordusu komutanlarının T. Erdoğan’ın savaş histerisine alet olmamaları gerektiği de belirtildi.

Halka çağrı

Genelde Türkiye halkına, özelde asker ailelerine çağrıda bulunulan açıklamada, “çocuklarınızı T. Erdoğan’ın insafına terk etmeyin. Onların hayatını koruyun. Savaşı durdurması için T. Erdoğan rejimine baskı yapın” ifadeleri dikkat çekti.

AKP şefine uyarı

Açıklamada, Suriye’nin savunulması konusunda tam bir kararlılık olduğu, bundan geri adım atılmayacağı, cihatçı terör temizlenene kadar savaşın devam edeceği vurgulanarak, T. Erdoğan’a teröre destek vermekten vaz geçmesi çağrısında bulunuldu.

Merkezin yıllar sonra açıklama yapması, İdlib savaşına büyük bir önem biçildiğine işaret ediyor. Bu açıklama, saray rejiminin histerik saldırılara devam etmesi durumunda, Türk askerlerinin hayatı konusunda gösterilen hassasiyetin ortadan kalkabileceği mesajını, doğrudan Ankara’daki muhataplarına iletiyor.