Savaş diplomasisi aralıksız devam ediyor

İdlib’de yaşanan son gelişmelerin ardından Erdoğan yönetimi ile emperyalist güçler arasında başlayan savaş diplomasisi aralıksız devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2020
  • 23:47

İdlib’de yaşanan son gelişmelerin ardından Erdoğan yönetimi ile emperyalist güçler arasında başlayan savaş diplomasisi aralıksız devam ediyor.

Bu kapsamda bir yandan Rus heyetlerle Ankara’da başlayan ve üçüncü günü geride kalan toplantılar sürüyor öte taraftan Rusya, ABD ve Türkiye arasında sık sık telefon trafiği yaşanıyor.

Erdoğan Trump’la görüştü

AKP iktidarının İdlib üzerinden batılı emperyalistlerden destek arayışı sürerken, bugün (28 Şubat) Erdoğan’ın ABD başkanı Trump’la telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ''Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmıştır. İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kalmışlardır'' denildi.

Beyaz Saray ise ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde İdlib’de Türk askerine yönelik saldırıyı kınadığını bildirdi. Açıklamada, "Başkan Trump, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmaları azaltma ve insani felaketi önleme çabalarına desteğini yineledi" ifadelerine yer verildi.

Ankara’da Rus heyetle görüşmelerin üçüncü günü

Savaş diplomasisinin bir diğer ayağını ise Ankara’da Rus heyetlerle yapılan toplantılar oluşturuyor. Türkiye ile Rusya heyetleri arasında Ankara'da düzenlenen İdlib konulu bugünkü görüşmeler 16.00'da başladı. Heyetler arası görüşmenin 50 dakika sürdüğü belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeler hakkında yapılan açıklamada

"Rus tarafına derhal sürdürülebilir bir ateşkes ilan edilmesi, gerginliğin azaltılması ve rejimin Soçi Mutabakatı sınırlarına çekilmesi gereği vurgulandı" ifadeleri kullanıldı.

ABD ve Rusya arasında telefon trafiği

Öte yandan Suriye savaşında yaşanan son gelişmeler üzerinden emperyalist güçler arasında da trafik yaşanıyor. Reuters’ın geçtiği habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley arasında İdlib’deki gerilimle ilgili telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu.

Görüşmede, İdlib’de Türk askerine yönelik düzenlenen saldırıların ele alındığı ve bölgede gerginliğin azaltılmasına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.