İdlib savaşı için diplomasi trafiği

AKP iktidarı, TSK’nın vurulması bahanesiyle İdlib savaşına destek için batılı emperyalistlerle diplomasi trafiğini yoğunlaştırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2020
  • 15:48

Erdoğan ve AKP’si İdlib’e yönelik savaş hamlesi hesabıyla emperyalistlerle diplomasi trafiğini yoğunlaştırdı. TSK’nın vurulmasını yeni bir savaş hamlesi için fırsata dönüştürmeye çalışan AKP iktidarı batılı emperyalistlerden askeri destek arayışında.

“NATO daha fazla ne yapabileceğine bakıyor”

İdlib’de dün yaşananların ardından bugün Türkiye’nin çağrısıyla NATO toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yapılan açıklamada, işgalci Türk sermaye devletinin İdlib’de yaşananlardan sorumlu olduğu gerçeği gözardı edilerek Rusya ve Suriye yönetimleri hedef gösterildi. Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yaptıklarını söyleyen Stoltenberg, “Suriye ve Rusya'yı, Suriye'deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma konusunda Birleşmiş Milletler liderliğindeki çabalara tam olarak katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesi olduğuna değinen Stoltenberg, “Türkiye ile NATO arasında iletişim yolları açık olacaktır” diyerek ek destek konusunda şunları söyledi:

“NATO ülkeleri Türkiye’yi bir dizi önlemle desteklemeyi sürdürüyor, buna hava savunmasını güçlendirmek de dahil, ki bu Türkiye’ye Suriye’den gelecek füze tehditlerine karşı korumaya yardımcı oluyor. Havada devriye uçuşu yapma konusunda yardımcı olacak AWACS’larımız var. Liman ziyaretlerimiz gerçekleşiyor ve başka şekillerde de destekliyoruz. Ancak müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor.”

“Macron, Merkel, Trump, Johnson ile görüşme olacak”

Öte yandan AKP şeflerinin Rusya ile İdlib konusunda görüşmeleri devam ederken, diğer yandan batılı emperyalistlerle de bugün görüşmeler yapılacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkeli, ABD Başkanı Donald Trump ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile görüşme yapılacağını açıkladı.

Putin ve Erdoğan arasında bugün gerçekleşen görüşmeden bahseden Altun, ikilinin en kısa zamanda yüz yüze görüşmeyi kararlaştırdığını öne sürdü. Kremlin Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada ise “ek tedbir” konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

İLİŞKİLİ HABERLER