Gözaltında kayıplar için Diyarbakır ve Batman’da eylem

Kayıp yakınları Diyarbakır’da Recep İkincisoy, Batman’da Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2019
  • 17:39

Diyarbakır ve Batman’da kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarlı eylemlerini sürdürüyor. Bugün Diyarbakır’da 540. kez buluşan kayıp yakınları, 1980 yılında Diyarbakır’da kaybedilen Recep İkincisoy’un akıbetini sorarken, Batman’da 446. haftada, 1995’te kaçırılan Kadir Keremoğlu için buluşuldu.

Valilik yasakları nedeniyle eylemleri engellenen kayıp yakınları İHD binalarında eylemlerini gerçekleştirdi.

Abim polisler tarafından izleniyor ve tehdit ediliyordu”

Diyarbakır’daki eylemde konuşan İHD Diyarbakır Başkanı Abdullah Zeytun, ‘90’lı yıllarda devlet ve çeteleri eliyle Kürdistan’da yaygın bir şekilde kaçırmalar yaşandığına değindi. Gözaltında kaybetmeler ve cinayetlerin devlet tarafından örtbas edilmeye çalışıldığını teşhir eden Zeytun, kayıp yakınlarının mücadelesinin ve adalet arayışının süreceğini vurguladı.

Sonrasında, İHD Diyarbakır Şube yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın söz alarak 1915 Ermeni Soykırımı, 1937-38 Dersim Katliamı’ndan bu yana zorla kaybetmelerin hâlâ devam ettiğine işaret etti.

Devamında, 16 Temmuz 1980’de Diyarbakır’da kaçırılan Recep İkincisoy’un hikayesi anlatıldı. Kız kardeşi Ayşan İkincisoy’un anlatımlarına yer verilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “16 Temmuz 1980 tarihinde büyük PTT’nin arka sokağında bulunan evimizin önünde sivil giyimli kişilerce kaçırıldı. Ramazan ayıydı, kendisinin perdeci dükkânı vardı. Akşam vakti evine geldi, iftarını açıp, tekrar dükkânına gitti. Ağabeyim nişanlıydı düğün hazırlıkları yapıyordu, sık sık polisler ve sivil giyimli kişiler tarafından izleniyor ve tehdit ediliyordu. Ben o zamanlar 12 yaşındaydım. Ağabeyim bu olaydan önce de kaçırılmak istenirken kaçıp halamların evine sığındığını bizimle paylaşmıştı. Olay günü akşam eve gelirken kapının önünde saat 23.00 sıralarında kaçırıldı. Kaçırıldığı vakit abim 18 yaşındaydı. Abimin kaçırılmasından sonra karakola ve savcılığa başvuruda bulunduk. Ancak yaptığımız başvurulardan bir sonuç alamadık. Olaya ilişkin görgü tanıkları olmasına rağmen dönemin koşullarından dolayı olayı anlatmadılar. Babam o zamanlar çok uğraştı ancak bir sonuç alamadık. Bir daha kendisinden haber alınamadı.”

Açıklamanın devamında oturma eylemi ve konuşmalar sürdü.

Batman’da Keremoğlu için buluşuldu

İHD Batman Şubesi’nde 446. kez bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 14 Nisan 1995’te kaçırılan Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu. İHD Batman Şubesi yöneticisi Celal Anlayıcı tarafından yapılan açıklamada, kayıp yakınlarının eyleminin yasaklanmasına tepki gösterildi. Sonrasında Keremoğlu’nun kaçırılışını anlatan Anlayıcı, Keremoğlu’nun Van’da 01 EA 600 plakalı Beyaz Toros’tan inen üç kişi tarafından kaçırıldığını hatırlattı. Keremoğlu’nun JİTEM’ciler tarafından kaçırılarak “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’a götürüldüğü, devamında önce Van JİTEM merkezine sonra Jandarma Alay Komutanlığı’na bırakıldığı belirtildi. 750 bin mark fidye istenen ailenin bu parayı istenen şekilde Ziraat Bankası’na yatırdığı, fakat Keremoğlu’ndan bir daha haber alınamadığı aktarıldı.

Açıklama, gözaltında kaybetmelerin faillerine ve katillere yönelik cezasızlık politikasının teşhiriyle noktalandı. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.