“Kayıplar bulunsun failler yargılansın!”

Cumartesi Anneleri polis yığınağı altında yaptıkları 710. eylemlerinde, 1994 yılında kaybedilen Nazım Gülmez’in akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Kasım 2018
  • 11:58

Cumartesi Anneleri 710. haftasına giren eylemlerinde, 1994 yılında kaybedilen Nazım Gülmez’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde bu hafta çok yoğun polis ablukası vardı. Onlarca çevik kuvvet ve sivil polis alanı doldururken, basının da görüntü aldığı kaldırıma çıkmasına izin verilmedi.

Saat 12.00’de başlayan eylemde okunan açıklamada, kayıpların akıbetinin açığa çıkarılmasının, faillerin cezalandırılmasının devlet tarafından engellendiğine dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında Nazım Gülmez’in kaybedilmesi şöyle anlatıldı: “61 yaşındaki 9 çocuk babası Nazım Gülmez, Dersim Hozat Taşıtlı köyünde yaşıyordu. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Nazım Gülmez çevresinde sevilen, sayılan biriydi.

14 Ekim 1994 tarihinde bölgede operasyon yapan Bolu Komando Tugayı'na bağlı askerler Taşıtlı köyüne geldi. Askerler Nazım Gülmez'in arazide kendilerine kılavuzluk etmesini söyleyerek evinden alarak götürdü. Gülmez ile birlikte üç köylü daha götürüldü. Olaya muhtar ve bütün köylüler tanıklık etti. Askerlerin Gülmez ile birlikte aldığı üç kişi bir süre sonra serbest bırakıldı ve köye döndüler. Ancak Nazım Gülmez'den bir daha haber alınamadı.”

Eşinin akıbetini soran Gülmez’e “Askerler almış, sonra Tunceli merkeze götürüp bırakmış” denildiği aktarılan açıklamada “Gülmez ailesi Hozat savcılığına başvurdu. Dosya Hozat savcılığı, Elazığ askeri savcılığı ve Malatya DGM savcılığı arasında gidip geldi. Savcılıkların olayın aydınlanması için gereken çaba ve özeni göstermemesi nedeniyle dosyada herhangi bir ilerleme sağlanamadı” denildi.

Açıklamanın okunmasının ardından, 12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Kırbayır ve 1995 yılında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç konuştu. Aradan geçen yıllara, Erdoğan’ın kayıpların bulunacağına dair verdiği “söze” rağmen katillerin cezalandırılmamasına dikkat çeken kayıp yakınları polis ablukası, yasak ve dayatmalara tepki gösterdi.

İHD Genel Kurulu’unda eylem

İnsan Hakları Derneği 19. Genel Kurulu Ankara’da bugün toplanırken, saat 12.00’de genel kurulun yapıldığı salonun önünde Cumartesi Anneleri oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemde söz alan Öztürk Türkdoğan genel kurulda anaların eyleminin yapılmasından onur duyduğunu ifade etti. Ardından Cumartesi Anneleri konuştu.

Hanım Tosun, “Her yeri Galatasaray Meydanı’na dönüştürüyoruz” diyerek AKP iktidarının saldırılarının kendilerini mücadeleden vazgeçiremeyeceğinin altını çizdi. Sonrasında konuşma yapan Hanife Ana ve Zübeyde Tepe de, devletin kaybettiği yakınları için verdikleri mücadelenin devam edeceğini, faillerin cezalandırılması için adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurguladı.

Annelerin ardından Galatasaray Meydanı’nda okunan basın açıklamasını, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara