“Gözaltında kayıpları unutmadık, unutmayacağız!”

İHD İzmir Şubesi, 17-30 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası kapsamında yaptığı eylemde, gözaltında kaybetme politikalarına dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2019
  • 14:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, her Cumartesi eski Sümerbank önünde yaptığı eylemi, bu hafta 17-30 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası olması nedeniyle kayıplar için yaptı.

İHD, saat 13.00’te bir araya gelen insan hakları savunucuları ve ailelerle birlikte önce basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Caner Canlı, “Bir devlet politikası olarak dönem dönem uygulanan gözaltında kaybetme, toplumsal muhalefete yönelik sistematik saldırı yöntemlerinden biridir ve bu kirli yöntemi uygulayan devletler, sisteme karşı aktif mücadele içinde olan insanları gözaltına alıp kaybederek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratmakta ve böylece toplumsal muhalefeti susturulmaya çalışmaktadır. Bu baskılardan örgütlü işçiler, sendikacılar, gazeteciler, aydınlar, yazarlar, hukukçular toplumun her kesiminden insanlar bu saldırının hedefi olabilmektedir” dedi. Canlı, “Gözaltına alınan kişiler genellikle işkence ile katledilmekte ve gizli bir yere gömülerek, cesetleri ortadan kaldırılmaktadır” diye ekledi.

Canlı şöyle devam etti: “Geçen yüzyılda Hitler faşizminden Latin Amerika’da ABD destekli diktatörlüklere kadar yüz binlerce kişinin katledildiği bu yöntem, dünden bugüne Türkiye’den Sri Lanka’ya, Pakistan’dan Irak’a, Suriye'den ve Mısır’a kadar dünyanın çeşitli bölge ve ülkelerinde düzen muhalifi insanlara karşı hala uygulanmaktadır.

İnsan Hakları örgütlerinin, kayıp yakınlarının, demokrasi güçlerinin ortak mücadele ile devletlerin bu saldırısına karşı toplumsal muhalefeti geliştirdiği ve devletin bu politikasını teşhir ettiği ülkelerde bu saldırı, önemli oranda geri püskürtülmüştür. Arjantin’de Plaza de Mayo Anneleri’nin uzun yıllara yayılan mücadelesi ve Türkiye’de Cumartesi Anneleri’nin kararlı mücadelesi bu konuda yol göstericidir.”

Son olarak İHD raporlarını açıklayan Canlı, 800 kişinin gözaltında kaybedildiğini belirterek “İHD Genel Merkezi’ne son 2 yıl içinde 15 şubemize ise iki başvuru yapılmıştır. Çünkü aileler yakınlarının ne ölüsüne ne dirisine ulaşabilmiştir. Kaybedenler birgün mutlaka yargılanacaklar, yargılanmadan ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. Sonrasında da karanfillerle Konak Pier önüne yüründü. Burada kayıplar için denize karanfil atıldıktan sonra eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir