Batman ve Diyarbakır’da ‘kayıplar bulunsun’ eylemleri

Batman’da kayıplar eyleminde Halepçe katliamı hatırlatıldı, ‘soykırım’ olarak tanınması istendi. Diyarbakır’da ise, 1993 yılında kaybedilen İhsan Arslan ve Ali Karagöz’ün akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2019
  • 17:45

Diyarbakır ve Batman’da ‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ eylemleri yapıldı. Batman’daki eylemde Halepçe katliamında yaşamını yitirenler anılarak katliamın soykırım olarak kabul edilmesi talebi dile getirildi. Diyarbakır’da ise İhsan Arslan ve Ali Karagöz’ün akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’nde 433. hafta eylemi için bir araya gelindi. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartı açılan eylemde, Halepçe’de katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

İHD adına konuşan İlyas Tarım, eylemlerine getirilen valilik yasağını hatırlatarak “Bizim için Yeni Zelanda’da camiye yapılan ve onlarca insanın ölümü ile sonuçlanan saldırı ne ise Charlie Hebdo saldırısı da, Ankara Garı saldırısı da, Halepçe katliamı da aynıdır” ifadelerini kullandı.

İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay tarafından yapılan açıklamada da Yeni Zelanda’daki saldırı kınandı. Sonrasında 16 Mart 1988’de Halepçe’de Saddam rejiminin kimyasal bombalarla binlerce insanı katlettiği hatırlatılarak yaşamını yitirenler anıldı. Açıklamada, bu katliamın ‘soykırım’ olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklama 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları 527. kez buluştu. Kayıp yakınlarının eylemlerinin haftalardır yasaklanmasının yanı sıra binanın bulunduğu sokak geçen hafta olduğu gibi bugün de polis ablukası altına alındı.

Eylemde konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Halepçe katliamını hatırlatarak yaşamını yitirenleri andı. İHD’nin katliamı ‘soykırım’ olarak tanıdığına değinen Zeytun devletin de bu yönde adım atması taleplerini bir kez daha dile getirdi. Seçimler öncesi toplumdaki kutuplaşmaya değinen Zeytun, bunun saldırıların önünü açtığına değindikten sonra açlık grevi üzerinde durdu ve taleplerin kabul edilmesini istedi.

Zeytun’dan sonra sözü İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan alarak İhsan Arslan ve Ali Karagöz’ün kaybedilişini anlattı. 17 Mart 1993’te Şırnak Cizre’ye bağlı Cudi Mahallesi’ndeki baskında Arslan ve Karagöz’ün gözaltına alındığı ve bir daha kendilerinden haber alınamadığı ifade edilen açıklamada, ailenin tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığı belirtildi. Açıklama oturma eylemiyle sona erdi.