Diyarbakır, Batman ve Ankara’da gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemleri

Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kayıp eylemleri yapılırken, Ankara'da hasta mahpus Ebidin Abi'nin durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2019
  • 17:13

Cumartesi eylemleri kapsamında bugün Diyarbakır'da Ebubekir Aras'ın, Batman'da ise Zeki ve İlyas Diril'in akıbetleri soruldu. Ankara'da ise hasta mahpus Ebedin Abi'nin durumuna dikkat çekildi.

Diyarbakır

İnsana Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 544. hafta eylemini İHD Diyarbakır Şubesi binasında gerçekleştirdi.

Eylemde ilk söz alan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Kürdistan’ın Lice ve pek çok kırsalında süren operasyonlara son verilmesini istedi.

Zeytun'un ardında söz alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık da operasyonlara son verilmesini isteyerek kayıp yakınlarının yanında olduklarını vurguladı.

İHD Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Hasan Yalçın 13 Temmuz 1994’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde bekçilik yaptığı kamyon garajına düzenlenen baskında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ebubekir Aras’ın akıbetini sordu.

Yalçın konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Ebubekir Aras’ın Cizre'de 13 Temmuz 1994 tarihinde sabah saat 05.00 sıralarında bekçilik yaptığı kamyon garajına güvenlik güçleri tarafından panzerlerle baskın düzenlendi. Baskın sırasında Ebubekir Aras gözaltına alındı. Yine aynı gün ayrı ayrı adreslere yapılan baskınlarda Ebubekir Aras'ın dışında 5 kişi daha gözaltına alındı. Olaydan bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki herkes serbest bırakıldı. Ebubekir, serbest bırakılmayınca Abdurrahman Aras Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğüne gidip ağabeyinin akıbetini sorar.”

Ebubekir Aras'tan bir daha haber alınamadığını belirten Yalçın'ın konuşmasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şube binasında yapılan 450.hafta kayıp yakınları eyleminde ise 2 Mayıs 1994'te gözaltına alınan 16 yaşındaki Zeki Diril ve 12 yaşındaki İlyas Diril'in akıbetleri soruldu.

Basın metniniİHD Batman Şube yöneticisi Ercan Başar okudu. Şırnak'ta köyleri yakıldığı için '90'ların başında Diril ailesinin İstanbul'a göçtüğünü belirten Başar, ailenin 1993 yılında köylerine geri döndüğünü ifade etti.

İstanbul’da kalan 16 yaşındaki Zeki Diril ve 12 yaşında olan kuzeni İlyas Diril’in 2 Mayıs 1994'te köylerine dönmek isterken henüz evlerine ulaşamadan gözaltına alındıklarını belirten Başar devamında şunları söyledi: “14 Mayıs 1994 tarihinde Uludere Jandarma Karakolu’na sevk edilen iki çocuk, bir tutanakla Uludere İlçe Jandarma Komutanı Bülent Serdengeçti’ye teslim edildiler. Çocuklarının gözaltına alındığını öğrenen aileleri Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdular.

Uludere Jandarma Komutanı Bülent Serdengeçti, İlyas’ın yaşı küçük olduğu için hemen serbest bırakıldığını, 193 sıra numarası ile gözaltı kaydı yapılan 16 yaşındaki Zeki’nin de ifadesi alındıktan sonra aynı gün akşama doğru serbest bırakıldığını iddia etti.

1995 yılında, Zeki ve İlyas’ı gözaltında gördüğünü söyleyen ve Uludere Cezaevi’nde tutuklu bulunan K.Y. isimli kişi, Zeki’nin babasına ‘Çocuklarınızı bir sabah erkenden karakoldan çıkardılar. Çok ağır işkence görmüşlerdi. Sonra bir askerden onların helikoptere bindirilip, bir yerde atıldığını duyduk’ dedi.”

Açıklamadan sonra 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 254. hafta eylemlerini yine İHD Ankara Şubesi önünde yaptılar.

Eylemde basın metnini İHD Ankara şube yöneticisi Melike Giray okudu.

Kayseri Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan Ebedin Abi’nin durumunun ağır olduğuna dikkat çeken Giray; “Ebedin Abi kalp hastasıdır ve kalbinde 5 damarda tıkanma var ve yüksek olan tıkanma oranı 2 yıl önce yüzde 64’tü. Şu an bu tıkanmaların ne durumda olduğunu bilmiyor. Tip 2 şeker (diyabet) hastasıdır. Bu hastalığı içinde diyet yemeği yemek ve ilaç kullanmak zorundadır.

Akciğerinde 14 mm nodül var. 2016 yılında Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu nodül tespit edilmiştir. Kayseri’ye sevk edildikten sonra orada gitmiş olduğu Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde ise ‘akciğerlerinde bir sorun yok’ diyerek hapishaneye geri gönderilmiştir ve bu rahatsızlığı içinde bir tedavi uygulanmıyor. Bir hastanenin tespit ettiğini bir başka hastane yok diyerek teşhis koymuyor”dedi.

Kayseri Bünyan hapishanesinin hastanelerin olduğu bölgeye 55 km uzaklıkta olduğunu belirten Giray bu mesafeden kaynaklı hastaneye ulaştırılmasının bile sorun olduğunu belirtti.

Giray son olarak şunları söyledi: “Hastaneye yakın bir hapishanede tedavisinin yapılması talebi var ve yazık ki bu talebi de karşılanmıyor. Ebedin Abi’nin tüm tetkik ve tedavileri gerektiği gibi yapılmalı, diyet yemeği problemi aşılması ve sağlığına uygun bir şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca şehir merkezine yakın olan bir hastaneye sevki de acil olarak kabul edilmelidir.”